Ličnosti koje će oblikovati Evropu

Briselski portal Politico objavio je listu 28 ličnosti koje će, prema njihovoj analizi, uticati na oblikovanje Evrope 2018. godine ocjenjujući da će lideri Evropske unije veći dio narednih 12 mjeseci provesti baveći se njenom budućnošću.

Svijet 09.12.2017 | 22:01
Ličnosti koje će oblikovati Evropu
Na prvom mjestu je Kristijan Lindner, lider njemačkih liberala koji, kako se objašnjava, zauzima ključnu poziciju u politici Njemačke našavši se na čelu konzervativnog evro-opreznog segmenta biračkog tijela.

"Izvlačeći prekidač" u koalicionim pregovorima u novembru, Lindner je gurnuo Njemačku u političku krizu i postavio sebe u središte debate koja je uslijedila, navodi portal.

U godini u kojoj će francusko-njemački motor vjerovatno voditi diskusiju o smjeru Evrope, to ga, kako se dodaje, stavlja u poziciju da djeluje kao kočničar.

Više od bilo kog drugog političara Lindner će - bilo u ili izvan vlade - odrediti koliko stvari mogu daleko da odu.

Na listi se nalazi 18 muškaraca i 10 žena iz 28 različitih zemalja - političara, biznismena, umjetnika, pisaca od kojih se može očekivati da budu u središtu djelovanja narednih mjeseci.

Politiko objašnjava da je kao i prethodnih godina prikupljao sugestije, a zatim u nekoliko rundi debate rangirao ličnosti sa ciljem da se pronađu oni koji zaista - a ponekad i neočekivano - oblikuju svoje zemlje ili EU.

Jednostavno zauzimanje moćne funkcije, poput predsjedničke, nije dovoljno da automatski kvalifikuje tu ličnost za listu 28 najuticajnijih.

Lindnerova prva pozicija slijedi nakon dvije godine u kojima je lidersko mjesto na listi Politica bila definisana rastućim talasom populizma (mađarski premijer Viktor Orban 2016.) i reakcijom na to (gradonačelnik Londona Sadik Kan 2017.)

Ta promjena odražava osećanje u Evropi koje, iako populizam možda nije odstupio, već se vjerovatno zaglavio - bar za sada - ostavlja liderima kontinenta slobodu da se bave osnovnim uzrocima tog fenomena.

Politika se vraća u Evropu zbog čega je od prvih 10 ličnosti na listi osam onih koji praktikuju "rat drugim sredstvima", navodi Politico izvinjavajući se istovremeno pruskom generalu Karlu fon Klauzevicu.

Poslije Lindnera slijede: britanski ministar ekologije Majkl Gouv - za koga se kaže da je "mozak koji stoji iza Brexita (br.2), francuska ministarka rada i "gvozdena pesnica Emanuela Makrona" Muriel Peniko (br.3).

Tu su i holandski premijer Mark Rute (br.4), predsjednica donjeg doma parlamenta Italije i borac protiv onlajn zloupotreba Laura Boldrini (br.5), potpredsjednik Evropske komisije i bivši finski premijer Jirki Katainen (br.7), izvjestilac Evropskog parlamenta za Brexit Gi Verhofstat (br.10), navodi Politico.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Meša

10.12.2017 08:26

Nije ovo tačno! A gdje su: Dodik, Čović, Izetbegović, Vučić, Kolinda, Vulin, Dačić...??

ODGOVORITE