Rat na korejskom poluostrvu!

Ili - stari Grci su znali bolje! Rusi će izgleda nastupati pod neutralnom zastavom u Pjeongčengu, dok Amera možda biti neće pošto se plaše invazije sa severa.

Ostali sportovi 10.12.2017 | 23:15
Rat na korejskom poluostrvu!
Antičke Olimpijske igre u staroj Grčkoj bile su toliko važne, što judima, što bogovima, što polu-bogovima da se za vreme njihovog odražavanja prekidala svaka neprijateljstka aktivnost, pre svih ratovi. Od tada je prošlo skoro tri milenijuma i čini se da je čovečanstvo samo nazadovalo.

Jer šta reći za situaciju oko Zimskih olimpijskih igara u Pjeončengu kada bi baš sa tog azijskog poluostrva mogao da krene globalni, veoma moguće atomski rat.... Crni oblaci straha i slutnji nadvili su se nad ovim skijačkim centrom koji bi trebalo da ugosti najbolje sportiste sveta od devetog do 25. februara naredne godine. A pritom se još ne zna da li će domaćin prošlih Zimskih igara u Sočiju 2012. uopšte učestvovati. Rusija je pod oštrim sankcijama zbog "sistemstog dopinga", to jest, kako tvrde istražitelji Svetske antidoping angencije, državno sponzorisanog programa pojačavanja performansi atletama korišćenjem nedozvoljenih metoda i stimulativnih sredstava. Zbog čega će, ako im dozvole uopšte da nastupaju, morati to da urade pod neutralnom zastavom, ali i globom od 15 miliona dolara. Da li je ovo politički progon ili istina, nije na nama da ocenjujemo, ali Rusi su sigirno negde pogrešili i sada bi mogli da se nađu van i to pred sam kraj ovog olimpijskog ciklusa.

A što je još čudnije, lako bi molgo da se dogodi da im se pridruže i njihovi omraženi rivali, Amerikanci. Naime, tamo se već priča o strahovanjima za bezbednost njihovih sportista pošto se Pjeongčeng nalazi veoma blizu granice sa Severnom Korejom. Odluka će biti doneta uskoro. Ratni huškači i talambasi sa obe strane granice, ali pre svega sa druge strane Pacifika, podgrevaju ovaj đavolji kotao koji samo što nije proključao. A kada je tako sportt i sportisti su u sasvim drugom planu, barem dok političarima ne budu ponovo zatrebali za slikanje.

Izvor: mozzartsport

foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar