Zvizdić u Vatikanu kod pape

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo rekao je danas da BiH treba da ide putem dijaloga i stvaranja kompromisa na dobrobit svih naroda koji u njoj žive, te poručio da Vatikan podržava težnje BiH ka integraciji u EU.

Bosna i Hercegovina 07.12.2017 | 14:36
Zvizdić u Vatikanu kod pape
Papa Franjo primio je danas predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića, a tokom razgovora potvrđeni su izuzetno dobri odnosi Vatikana i BiH.

Iz Savjeta ministara saopšteno je da je papa Franjo rekao da Vatikan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Zvizdić je upoznao papu Franju o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, sa posebnim osvrtom na njen put ka evroatlantskim integracijama, saopšteno je iz Savjeta ministara.

On je zahvalio na govoru koji je papa održao u Evropskom parlamentu u Strazburu, kada je predložio evropskim parlamentarcima interaktivni dijalog za proširenje članstva u EU zemljama sa područja zapadnog Balkana.

Zvizdić je istakao čvrsto opredjeljenje BiH da postane dio evropske porodice, o čemu u BiH postoji potpuni konsenzus.

Na sastanku je bilo riječi i o statusu pripadnika svih konfesija u BiH, kao i o zastoju u sprovođenju ratifikovanog Osnovnog ugovora Vatikana i BiH i dodatnog protokola na Osnovni ugovor iz 2006. godine.

Zvizdić je upoznao papu i o činjenici da je zakon o vjerskim praznicima, koji je jedna od stavki iz Osnovnog ugovora, bio u proceduri, ali da, nažalost, nije dobio potrebnu saglasnost, te da će uložiti napore da se prevaziđe zastoj u sprovođenju ovog ugovora.

U saopštenju se dodaje da je Zvizdić papi Franji poklonio Povelju Kulina bana, najstariji poznati pisani dokument u istoriji BiH i monografiju "Svjetlost Evrope u BiH", koja predstavlja kulturno-istorijsko nasljeđe BiH i na jednom mjestu objedinjuje sedimente materijalne kulture brojnih civilizacija koje su boravile na tlu BiH.

Papa Franjo je Zvizdiću poklonio Medaljon anđela mira, koji je uradio rimski umjetnik Gvido Veroi.

Zvizdić je čestitao papi Franji predstojeći praznik Božić i pozvao ga da u narednoj godini posjeti BiH.

Nakon susreta sa papom Franjom, Zvizdić se sastao i sa sekretarom Vatikana monsinjorom Pijetrom Parolinom.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

OO5

07.12.2017 18:00

Ko je Vatikan da postuje suveritet BiH. Sta ce Zvizdic u Vatikanu. Ima prece poslovo. Nek Covic ide u Vatikan

ODGOVORITE