Umjesto Njemačke - imanje u BiH

Oliver Rogić i Mirjam Saks, mladi bračni par iz Njemačke, odlučili su da boravak u rodnoj zemlji zamijene životom na selu u Bosni i Hercegovini i već dvije godine žive na farmi koju su kupili u okolini sela Kruhari, nadomak Sanskog Mosta.

Bosna i Hercegovina 03.12.2017 | 12:24
Umjesto Njemačke - imanje u BiH
Kažu kako su se upoznali i zaljubili na studiju prije šest godina, kada su oboje studirali političke nauke na Univerzitetu u Frankfurtu. Oliver kaže kako je njegov otac porijeklom iz Banjaluke, te da je kao mladić otišao u Njemačku, gdje se oženio njegovom majkom, inače Njemicom.

Supružnici pričaju kako su dugo bili aktivisti mirovnih organizacija, te da su prije nekoliko godina ostvarili saradnju s Centrom za izgradnju mira iz Sanskog Mosta, nevladinom organizacijom koja promoviše dijalog i toleranciju.

"Boravili smo na mirovnom kampu u Sanskom Mostu i grad nam se toliko svidio, kao i priroda, da smo odlučili započeti život na selu. Kupili smo kuću i zemlju i već dvije godine bavimo se poljoprivredom i uzgajamo domaće životinje", kaže Rogić.

Supružnici kažu kako je život na selu idiličan te potpuno različit od onog kojim su živjeli u Njemačkoj.

"Živimo mirno i bez stresa koji je karakterističan za urbani način života. Ustajemo rano da nahranimo životinje i radimo sve seoske poslove. Srećni smo, a naši planovi su da proširimo farmu i uzgajamo više životinja", kažu ovi mladi Nijemci.

Ističu kako su uspostavili prijateljske odnose s mještanima, koji im pomažu u održavanju farme, na kojoj uzgajaju stado ovaca, nekoliko koza, kokoši, guske, a posjeduju i dva magarca. Na farmi svi žive u harmoničnim odnosima, a to se odnosi i na velikog psa čuvara šarplaninca, koji je veliki prijatelj s brojnim mačkama koje se vrzmaju oko imanja.

Mladi supružnici kažu kako u budućnosti planiraju da nabave krave i da se bave proizvodnjom mlijeka, te da pokušaju poljoprivrednu proizvodnju kojom se bave učiniti samoodrživom. Priznaju kako im finansijski još pomažu mirovne organizacije čiji su članovi i roditelji, koji ih podržavaju u njihovim životnim planovima.

Oliver i Mirjam kažu kako su očarani ljepotom Bosne i Hercegovine i kako im je teško zamisliti da je ovim prostorima prije dvadeset godina bjesnio rat.

"Ovdje živimo s ljudima svih nacionalnosti i svi su, bez izuzetka, prijatni i dragi ljudi. Žao nam je što mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine jer je ovo zemlja velikih mogućnosti", kažu ovi neobični mladi ljudi na kraju naše posjete.

(Nezavisne novine)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

pitam se

03.12.2017 12:01

DOKLE MOZETE IZDRZATI - pored ovoliko lopovluka ?

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

03.12.2017 13:47

Vjerovatno su dobili invakidske penzije i sad uzivaju u idilicnom selu na Balkanu

Name

Rob

03.12.2017 12:05

Vidi se na slici da nisu normalni

ODGOVORITE
Name

Нови Јорк

03.12.2017 12:42

Е мој рођак. Ми нисмо нормални. Ово су потпуно нормални људи који виде неисклесани дијамант у камену. Ми смо слијепи код рођених очију. Радије идемо са медицинским факултетима по Европи прати туђа стара дупета, но радити на ћаћиној земљи који нас дотле ишколовао. Све нам туђе боље. Јадан и лијен смо ми народ. И искрено речено, помало глуп.

Name

're Novi york

03.12.2017 14:44

AMERIKANAC-najbolje da in zamolit da te prime pa da zivis s njima

Name

Dik

03.12.2017 12:45

Normalised U BiH zivi ko mora samo.....Toliko korupcije nema nigdje a pokrovitelj je politika.A o pravosudju je smijesno pricati.To je misaona cinjenica u BiH

ODGOVORITE
Name

Rob

03.12.2017 14:28

Nisi ti kleso kamenje

Name

Tomo

03.12.2017 13:00

Neka ih malo, da iskuse zivot u divljini...

ODGOVORITE
Name

jeremija

03.12.2017 13:04

Pa ne bih rekao da nisu normalni nego samo malo naivni.

ODGOVORITE
Name

VV

03.12.2017 13:31

NEKA IH DOK IM NE NAPLATE KOMUNALNU TAKSU.

Name

Realitic

03.12.2017 13:39

Dosli iz dojclanda malo na arbajt. Aber ist klar das oni haben hilfe od kuće. Es ist lako biti ins BiH sa njemackim gehaltom. Malo sale njje na odmet. Ali kad im pokucaju na vrata zeleni ili crveni kmeri. E onda se nece sakriti ni na sjevernom polu.

ODGOVORITE
Name

Regan

04.12.2017 05:46

Dobar komentar,sustina svega je da se oni imaju pomoc od nekoga,ajd neka zarade za zivot bez pomoci sa strane,tu je ta caka rodjaci.

Name

Sann

03.12.2017 14:05

A luckasti Svabo,nista drugo.Sve bi oni da isprobaju.Samo nek' se nesto desava.A izgledom stvarno kao neki slucajevi!

ODGOVORITE
Name

Lubenice

03.12.2017 14:05

Cipela rado će otići i ostati na selu. Kad opanak se ufati asfalta to je najjače dvokopaktno ljepilo. Ne odlijepi se vise nikad. Svukla se zemlja na opancima u grad i zemlja osta neobrađena . Kad čitam da u Obarskoj ima porodica koja živi u siromaštvu onda ne znam šta dalje?

ODGOVORITE
Name

Pero Koji Ti Cero

04.12.2017 08:17

Ma budale...

ODGOVORITE