Objavljen snimak lansiranja rakete

Sjeverna Koreja objavila je snimk novog lansiranja interkontinentalne rakete, kojem je prisustvovao Kim Jong-un.

Svijet 30.11.2017 | 18:32
Objavljen snimak lansiranja rakete
Snimak prikazuje lansiranje interkontinentalne balističke rakete Hwasong 15 u smjeru Japana u utorak te sjevernokorejskog vođu Kima Jong-una koji prosmatra postupak.

Sjeverna Koreja proslavila je lansiranje izjavom da je "napokon ostvarila svoj isitorijski cilj i postala puna nuklearna sila". Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je novim sankcijama i pozvao "sve države" na izolaciju Sjeverne Koreje.

Međutim, Rusija je odbila njegov zahtjev za prekidanjem veza sa Sjevernom Korejom, a Kina nije na njega odgovorila.

Tramp je danas na Twitteru objavio da "kineski izaslanik nije imao nikakvog uticaja na malog Rocket Mana". Rusija je između ostalog izjavila da Tramp "namjerno provocira Sjevernu Koreju i izaziva razvoj njenog nuklearnog programa".

"Raketa vjerojatno može doseći američku istočnu obalu".

Raketa Hwasong 15 letjela je najviše od svih sjevernokorejskih raketa do sada i pala u japanske vode. Vlada je objavila da je dosegla visinu od oko 4475 kilometara.

Profesor političkih nauka na MIT-u Vipin Narang izjavio je za BBC: "Povećali su domet rakete toliko da vjerojatno može dostići američku istočnu obalu".

David Wright iz organizacije Udruženje zabrinutih unaučnika (UCS) na svom blogu je istakao da je raketa Hwasong 15 vjerojatno nosila vrlo laganu imitaciju bojeve glave, a to znači "da ne bi mogla toliko daleko nositi nuklearnu glavu, koja bi bila puno teža".



(Agencije)

 
 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Globus

01.12.2017 07:33

E moj naucnice, svi mi znamo da je uranijum tezi od zeljeza ali ne toliko da ta razlika u texini, znatno utice na let rakete. Ostatak rakete ima mnogo vecu masu od nuklearne bojeve glave. Samo se dakle tjesi.

ODGOVORITE