Plan FIA: Ženska F1 put do prave F1!

Slabiji pol u Formuli 1? Došlo je vreme, ali da li je isključivo žensko takmičenje pravi način ulaska u "najbrži cirkus"? Mišljenja su podeljena.

Ostali sportovi 03.12.2017 | 20:30
Plan FIA: Ženska F1 put do prave F1!
Da li je došlo vreme da se dame konačno oprobaju u Formuli 1? Sudeći prema najavama Svetske automobilske federacije (FIA) - da.

Naime, čelnici koji vode F1 žele da od 2019. godine formiraju takmičenje u kojem će se samo takmičiti žene.   

Plan je da se sledeće sezone pripremi to takmičenje i da startuje 2019. godine i to tako što bi se vozilo ukupno šest trka, od kojih pet u Evropi i jedna u SAD.

Kako se navodi, dama koja pobedi u tom takmičenju trebalo bi sezonu kasnije da testira bolid za neku od ekipa sadašnje F1. Ali da li je to dovoljna i prava nagrada?

Mnogi ocenjuju da bi to bio pravi način da slabiji pol konačno dobije priliku da se okuša u “najbržem cirkusu na svetu", nakon brojnih pokušaja nekoliko devojaka prethodnih godina da “na mala vrata” uđu u takmičenje koje je do sada isključivo bilo rezervisano samo za muškarce.

Sa druge strane ima i onih koji veruju da to nije pravi način za proboj u takmičenje Formule 1. Smatraju da bi žensko takmičenje moglo da privuče veliku pažnju javnosti, ali i sponzora zbog svoje atraktivnosti i da tako zaživi kao samostalno, pa primarno ne bi glavna stvar bio ulazak u F1, dok neki tvrde da bi to ustvari označilo podelu, potkopalo njihove vozačke kvalitete I zapravo ih udaljilo od takmičenje u koje žele da stignu.

Jedan od onih koji veruju da to nije pravi put je i Toto Volf, direktor ekipe Mercedes u F1.

"Čini se da se na taj način odustaje od ideje da se devojke bore protiv momaka. Kada se sport svodi na fizičku snagu, onda je definitivno potrebna podela na muški i ženski sektor, ali auto trke su nešto gde se oba pola bore istim alatom. Iskreno verujem da ovo jeste sport u kome žene mogu da preuzmu primat, ali im to na način koji se predlaže sigurno neće pomoći", ocenio je Volf čija je supruga Suzi upravo jedna od dama koja je pokušavala da uđe u F1.

Suzi Volf je bila test i rezervni vozač ekipe Vilijama i 2014. četiri puta učestvovala je na treninzima te ekipe, ali je 2015. odustala od svega shvativši da nikada neće dobiti šansu da vozi za taj tim u F1.

Toto Volf smatra da je potrebno podsticate devojke da već u detinjstvu krenu da se takmiču u auto sportu. On je jedan od sponzora kampanje "Izazov je biti drugačiji" koja ohrabruje I inspiriše žene da se bave auto sportom.

"Nedostaje nam više devojčica koje će voziti karting. Treba ih ohrabriti da rade to, jer sada imamo situaciju da od 100 dece u kartingu, tek dve ili tri su devojčice. To treba promeniti, jer smo imali situacije da su neke od njih beležile odlične rezultate, ali nisu to pokazale kasnije u višim kategorijama. Nama je potrebno više žena koje će se takmičiti na višem nivou, jer verujem da bi bile velika konkurencija momcima za takmičenje u Formuli 1", dodao je Volf.

Mnoge devojke koje voze auto trke FIA je već kontaktirala u vezi pokretanja ženske Formule 1. Većina je izjavila da je to dobra ideja, dok su neke vrlo skeptične.

Pipa Man, rodom iz Londona, koja profesionalnu automobilsku karijeru gradi u SAD, gde je pobeđivala na mnogim takmičenja i učestvovala uz Fernanda Alonsa na ovogodišnjoj  Indijanapolis 500 trci, kaže da je to smešan način da dame stignu do najvišeg nivoa i jasno stavlja do znanja šta je neophodno uraditi.

"Poznajem mnogo žena koje su pobeđivale na mnogim trkama u neselektiranim serijama, ali su odustajale zbog nedostatka sredstava. Ako ta grupa ljudi već ima novac da pomogne ženama u auto sportu, hajde onda neka ga iskoristi za podršku najtalentovanijim damama da ostanu na pravom putu i samo ih puste da se takmiče", izjavila je Man.

Podsećanja radi, samo su tri žene do sada vozile F1 i to sve Italijanke. Marija Tereza de Filipis je prva to uradila 1958. godine, a potom pre tačno 41 godine to je učinila njena zenmljakinja Lela Lombardi. Ona je 1976. vozila na Velikoj nagradi Australije I to je bilo poslednji put da dama nastupa u trkama F1. Priliku je pre 25 godina dobila I Đovana Amati, ali ona u kvalifikacijama nije uspela da obezbedi nastup na trci.

Od tada tek nekoliko dama stiglo je blizu, obavile su testove za ekipe, ali nisu uspele da naprave ključni, završni korak.

Ideju o formiranju ženskog takmičenja F1 pokrenuo je Berni Eklston, ali nije ju realizovao pre dve godine, kada je bila veoma aktuelna. Da li će 2019. dame dobiti svoje takmičenje, ili će, možda, i pre toga dokazati da su kadre da se nose rame uz rame sa muškarcima u F1...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar