Severna Koreja lansirala raketu

Severna Koreja ispalila je još jedan balistički projektil, navodi izvor iz južnokorejske vojske, naglašavajući da je ovo prvi put, posle 15. septembra, da je Severna Koreja lansirala raketu, piše Sputnik.

Svijet 28.11.2017 | 23:09
Severna Koreja lansirala raketu
 Japanski i južnokorejski zvaničnici primetili su danas povećanje radioaktivnosti što je sugerisalo da se bliži novo testiranje rakete.

- Severna Koreja bi mogla da lansira projektil u narednih nekoliko dana - rekli su lokalnim medijima, japanski vladini zvaničnici.

Projektil je leteo istočno, a pratili su ga američki i južnokorejski analitičari, navela je vojska Južne Koreje.

Raketa je najverovatnije pala u more blizu Japana.

Nakon prvog testa, oglasio se i američki predsednik Donald Tramp rekavši da će "SAD da reše problem". Tramp je rekao novinarima da najnoviji test neće promeniti američki pristup prema Severnoj Koreji, prenosi sputniknews.com.

Američko ministarstvo odbrane i obaveštajci su sve više zbunjeni zbog čega severnokorejski lider Kim Džong Un nije testirao balističku raketu od septembra.

Američki zvaničnici kažu da Severna Koreja nastavlja da razvija svoje rakete, raketno gorivo i motore, kao i ciljane i usmeravane sisteme. Oni smatraju da Pjongjang može da stavi minijaturnu bojevu glavu na rakete negde u 2018. godini dajući joj teoretski mogućnost da napadnu SAD, piše BBC.

Najnovije lansiranje rakete od strane Severne Koreje podriva regionalnu i međunarodnu bezbednost i Pjongjang bi ponovo trebalo da se angažuje u kredibilnom dijalogu sa međunarodnom zajednicom, saopštio je večeras generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- Najoštrije osuđujem najnoviju probu balističke rakete od strane Severne Koreje. To predstavlja nastavak kršenja više rezolucija Saveta bezbednosti UN, što podriva regionalnu i međunarodnu bezbednost - rekao je Stoltenberg, prenosi Rojters.

(Telegraf)

Komentari / 0

Ostavite komentar