Partizan je od Evrope OVOLIKO zaradio...

Fudbalski klub Partizan već je zaradio lepu svotu novca od ovosezonskog učešća u evropskim takmičenjima. A put u Kijev ne bi trebalo da bude samo izlet, jer. . .

Fudbal 29.11.2017 | 23:49
Partizan je od Evrope OVOLIKO zaradio...
Kada je sudija Tamaš Bognar odsvirao kraj utakmice Partizan - Jang bojs (2:1), stadion na Topčiderskom brdu je eksplodirao od radosti. Slavlje igrača, stručnog štaba, navijača, krici zadovoljstva članova uprave u svečanoj loži...

Crno-beli su od kluba, koji je bio potpuno potonuo decembra 2015. godine i poraza od Augzburga, koji je značio i eliminaciju iz Evrope, kao i kluba oko kojeg su se vodile unutrašnje borbe oko prevlasti, došao u situaciju da se raduje "evropskom proleću" u takmičenju koje, realno gledano, jeste po meri trenutnog stanja srpskog klupskog fudbala. A to nije mala stvar.

Ne samo u rezultatsko-takmičarskom smislu, uspeh Partizana je zaista veliki i kada se pogledaju finansije. Godinama unazad, Partizan i svi srpski klubovi žive od prodaje igrača. Crno-beli su uspevali da od evropskih takmičenja još i štrpnu deo finansijskog kolača, ali ove sezone taj kolač je baš bogat. Ako izuzmemo dve sezone kada se Partizan plasirao u grupnu fazu Lige šampiona (gde su i nagrade veće, razumljivo), ova bi mogla da se smatra finansijski najuspešnijom. 

Posle Skenderbega, Partizan je bio 89. u Evropi, a posle pobede nad Jang Bojsom je na 79. mestu sa koeficijentom 16. To je najbolji plasman Partizana od 2005. godine. Partizan je, recimo, prišao Dinamu iz Zagreba na samo jednu pobedu. Ako zabeleži jedan trijumf ili dva remija, Partizan će prestići višestrukog hrvatskog šampiona.

Partizan je već sada zaradio 5,36 miliona evra! I to bez marketinga, TV prava, prihoda od prodaje ulaznica... (doduše, Partizan se i naplaćao kazni UEFA, a još čeka odluku posle najnovijeg izveštaja delegata sa meča Partizan - Jang bojs).

Ova suma dobije se kad se izračunaju sve premije koje UEFA garantuje učesnicima kvalifikacija za Ligu šampiona, potom plej-ofa za plasman u Ligu Evrope, sam plasman u grupnu fazu LE, kao i pobede i remiji u grupi.

Dodatno, dobijaju se i premije za plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope, a nije bez značaja i da li je klub prvi ili drugi u grupi.

Navedenu sumu dobili smo prema sadašnjem stanju stvari - dakle, Partizan je trenutno drugi u grupi B, ali bi pobedom u Kijevu protiv Dinama dodatno prihodovao. Za pobedu se dobija 360.000 evra, plus prvo mesto je 600.000 evra. 

Ako Partizan prođe šesnaestinu finala Lige Evrope, zaradiće još 750.000 evra, ali otom-potom...

Naravno, treba imati u vidu da Partizan ne dobija odmah ovaj novac, već UEFA isplaćuje "u ratama" na 15 meseci.

Ove sezone čak 237 klubova je počelo takmičenje u Evropi - 79 u Ligi šampiona i 157 u Ligi Evrope. Samo 48 klubova će da prezimi u Evropi (16 u Ligi šampiona, 32 u Ligi Evrope).

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar