Izjašnjavanje o novim zaključcima

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH izjasniće se danas o prijedlogu revidiranih zaključaka u vezi sa provjerom ratne prošlosti sudija i tužilaca, najavljeno je iz Savjeta.

Bosna i Hercegovina 27.11.2017 | 07:53
Izjašnjavanje o novim zaključcima
Izjašnjavanje o zaključcima, koje je bilo najavljeno za 16. novembar, odgođeno je za narednu sjednicu jer članovi Savjeta nisu postigli usaglašen stav o tome.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija je tada, nakon burne rasprave, odgađanje izjašnjavanja obrazložio potrebom da se još jednom sagledaju korigovani prijedlozi zaključaka da bi bili u skladu sa evropskim propisima.

Tegeltija je rekao da je Delegacija Evropske komisije tražila da zaključci doneseni 26. oktobra, koji su izazvali brojne reakcije domaće javnosti i međunarodne zajednice, ponovo budu razmotreni i prilagođeni evropskim standardima.

"Da ne bismo došli u situaciju da opet imamo nekakve reakcije, potrebno nam je određeno vrijeme da izvršimo konsultacije i vidimo da li možemo da napravimo neku verziju, odnosno da li je već ponuđena verzija ono što Evropska komisija od nas traži", naveo je Tegeltija.

On je istakao da se u ovom slučaju odlučuje u kontekstu opredjeljenja BiH i svih njenih društvenih aktera za pristupanje EU, dodajući da VSTS ne bi želio da preduzima nijedan korak koji bi bio ocijenjen kao prepreka tom putu.

Prema njegovim riječima, Savjet kao cjelina i nijedan njegov član pojedinačno, neće učiniti ništa što će narušiti lični i profesionalni integritet i integritet VSTS-a, jer nisu spremni da urade nešto što može ugrožavati njihovo mišljenje.

On je naglasio da će VSTS dati svoj maksimum da uobliči zaključke u formu koja će biti u skladu sa zahtjevima koji se pred Savjet, kao jednu od institucija BiH, stavljaju u kontekstu pridruživanja.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

pisac

27.11.2017 07:47

E kako Dodik postavi ovog "bljuzgavog" Tegeltiju u Sud BiH?Da li postoji neki normalan čovjek u SNSD-u da kaže "zalutaloj ovci" da se vrati u "stado"?

ODGOVORITE
Name

borac

27.11.2017 08:07

Mafijaske sluge ali dobro placene.

ODGOVORITE
Name

Piksi

27.11.2017 09:54

Kao da je to prioritetna tema? A nestale milijarde, afere?

Name

trla baba lan

27.11.2017 08:18

Oni će sve pojesti što su servirali, tako da će povući I zaključke, što je nepravda I to velika. Raniji vstv je razriješavao bez disciplinskog I to I američka ambasada zna, pa nikom ništa.

ODGOVORITE
Name

Sa

27.11.2017 09:43

Kako EU zavrce usi hehhehe...

ODGOVORITE
Name

džibril

27.11.2017 11:27

Kako je moguce da vam rade sudije koje su pravosnazno osuđene za krivično djelo o čemu vi pričate i koga lažete....

ODGOVORITE