Božićni post sutra počinje

Za pravoslavne vjernike sutra počinje šestonedjeljni Božićni post, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Roždestvu Hristovom – Božiću.

Republika Srpska 27.11.2017 | 07:45
Božićni post sutra počinje
Priprema za Božić, koji se proslavlja 7. januara, potpuna je ako vjernik na kraju šestonedjeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovijesti, pokajanja i pričešća.

Post je temelj hrišćanskog puta i prva neophodnost na putu spasenja, pa Crkva post smatra za veoma važnu i značajnu ustanovu za duhovni život svojih vjernika, ali i veoma moćno sredstvo za postizanje punog spasenja.

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih djela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta tjelesni i duhovni.

Ciljevi su, poučava vladika Nikolaj, "očišćenje tijela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tijela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja".

Post se zasniva na primjeru samog Isusa Hrista, koji je na hljebu i vodi postio 40 dana prije nego što se suočio sa Satanom.

Tokom ovog posta upotreba ulja je dozvoljena svim danima, osim srijede i petka, kada se jede hrana spremljena na vodi.

Riba i vino se mogu upotrebljavati svake subote i nedjelje, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice /4. decembra/, Svetog Nikole /19. decembra/ i Svetog Ignjatija Bogonosca /2. januara/, čak i ako praznik padne u srijedu ili petak.

Posljednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, sa hranom spremljenom samo na vodi.

Crkva je četiri puta godišnje odredila višednevne postove - Božićni, Vaskršnji ili Časni uoči Vaskrsenja Hristovog, Petrovski pred praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu /12. jula/ i Gospojinski uoči Uspenija Presvete Bogorodice /28. avgusta/.

Jednodnevni postovi su na Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja /11. septembra/, Vozdviženje Časnog krsta - Krstovdan /27. septembra/, Krstovdan /18. januara/ uoči Bogojavljenja, kao i svake srijede i petka, osim takozvanih trapavih sedmica, kad je razrješenje od posta.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Па

27.11.2017 08:11

Еј, може риба и уље за Игњатијевдан 2. 1. А онда одмах кажете да се последна седмица пред Божић пости строжије без рибе и на води. Шта сад да ја радим за Игњатијевдан? Јој јој јој. Риба за Бадњи дан се масовно конзумира.

ODGOVORITE
Name

ribac

27.11.2017 09:54

Eh ja bi svaki dan ovako mogao postiti.....

Name

Miroslav Mikerevic

27.11.2017 10:11

Lepo na svetog Ignjatiju docekas goste sa hlebom i vodom.

Name

rex

27.11.2017 11:18

Bez ”zlih misli, pohotnih želja i rđavih djela” e to je vec izazov a sto se tice hrane to je ok.

Name

Milo

27.11.2017 10:18

Sve je na volju dato samo nije sve na korist.

ODGOVORITE