Torture radnika u fabrici "ajfona"

Novinar kineskog dnevnika “Šangaj ivning post” zaposlio se u fabrici korporacije “Fokskon” (Foxconn) u Tai Juanu i otkrio u kakvim užasnim uslovima žive i rade zaposleni u postrojenju koje proizvodi model mobilni telefon “ajfon”, američke kompanije “Epl”.

Svijet 26.11.2017 | 12:00
Torture radnika u fabrici "ajfona"
Fabrika koju je odabrao postala je poznata po masovnom štrajku radnika, a novinar je zbog, kako je rekao, loših uslova za rad, u njoj uspio da provede samo pet dana.

Do posla je došao tako što je kontaktirao kadrovsku službu fabrike, gdje mu je rečeno da svako ko je zdrav i posjeduje ispravne lične isprave može da se prijavi za posao.

Dok je popunjavao prijavu, radnik osiguranja ponudio mu je pomoć da brže dođe do zaposlenja ako mu da 100-200 kineskih juana (jedan juan vrijedi oko šest američkih dolara).

Novinar, čiji identitet nije objavljen, nazavo je spavaonicu koju “Fokskon” koristi za svoje zaposlene “noćnom morom”.

"Smrdi kao smeće i ljudski znoj. Ispred svake sobe su gomile smeća. Kada sam otvorio svoj ormarić iz njega su počele da bježe bubašvabe. Posteljina koju su mi dali bila je prljava", kaže novinar kineskog lista.

Njegova pitanja o velikoj stopi samoubistava instruktori nisu ignorisali, ali nisu bili spremni ni da preterano diskutuju o njima.

"Poslije treninga, tražili su da počnemo s radom, iako je već noć. Smijemo da odmaramo samo tokom dana. Poslije svih intenzivnih treninga i sastanaka, imao sam groznicu i tešku glavobolju. Prije nego što počnem s poslom, tražio sam da posjetim bolnicu, ali tu radi samo jedan doktor, koji u isto vreme liječi četiri-pet pacijenata", kaže novinar, i dodaje:

"Tokom vikenda organizuju se druženja radnika, na kojima se pleše.

Domaćin zabave je uzeo mikrofon i rekao: ‘Svi smo pod prevelikim stresom svakoga dana, a ne smijemo da vrištimo dok radimo. Ovde možemo da galamimo do mile volje i da se oslobodimo stresa", navodi se u svedočenju.

Večera se u 23.00, a poslije ponoći nastavlja se s radom.

“Poleđina ‘ajfona’ pored mene je prolazila svake tri sekunde. Moram je uzeti i označiti četiri mjesta na njoj, pa je vratiti na traku za manje od te tri sekunde i bez grešaka. Poslije nekoliko sati takvog rada počinje da me boli vrat i mišići u rukama.

Novi radnik koji je sjedio preko puta mene bio je iscrpljen i nakratko legao. Supervizor ga je vidio i kaznio time što je stajao 10 minuta u ćošku, kao nekada u školi.

Radili smo non-stop, od ponoći do šest ujutru, ali morali smo da ostanemo duže, jer traka ide i niko ne smije stati. Umirem od gladi i potpuno sam iscrpljen… Konačno smo prestali s radom u sedam ujutru – piše dalje u ispovijesti.

Narednog dana šefovi, piše kineski novinar, radnike tretiraju na isti način i svi zaposleni su bijesni.

"Svaki put kada neko od nas uzme jedan deo ‘ajfona’, bacimo ga na traku i psujemo, kako bismo se oslobodili stresa", piše kineski lažni radnik.

(Blic.rs)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Crni Gruja

26.11.2017 13:43

U Srbiji je isto tako u stranim fabrikama.

ODGOVORITE
Name

Kajmak

26.11.2017 15:54

Ovo se polako uvodi na Balkan ... Bog se javi.

ODGOVORITE
Name

Radnik

26.11.2017 20:00

Ovako je u BEMI

ODGOVORITE