Uskoro dogovor BiH i Srbije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istakao je da postoji prostor za unapređenje saradnje u okviru regionalnog sporazuma Cefta i da je sazrelo vrijeme za "Ceftu plus", te najavio skoro postizanje dogovora BiH sa Srbijom o uklanjanju svih evidentiranih barijera u trgovini.

Bosna i Hercegovina 23.11.2017 | 11:18
Uskoro dogovor BiH i Srbije
"Mislim da je sazrelo vrijeme da joj damo novu dimenziju", rekao je za Srnu Šarović, koji učestvuje na ministarskoj konferenciji "Cefta nedjelja" u Beogradu, koja se danas završava.

Šarović je rekao da je BiH sa Srbijom blizu postizanja dogovora o uklanjanju svih evidentiranih barijera i sa jedne i sa druge strane.

"To bi trebalo da olakša trgovinu, da ona bude funkcionalnija, jednostavnija i brža, da nema zadržavanja na granici, da nema skrivenih barijera koje se pojavljjuju u našim odnosima", dodao je on.

Šarović je rekao da će dvije strane vjerovatno narednih dana, po završetku ove ministarske konferencije u Beogradu, taj sporazum i ozvaničiti.

"Time ćemo, uvjereni smo, izaći u susret zahtjevima privrednika i Srbije i BiH", istakao je Šarović.

On je podsjetio da se svake godine ministri i zamjenici ministara zemalja Cefte okupe na godišnjoj konferenciji, ovaj put u Beogradu, pošto Srbija predsjedava Ceftom u ovoj godini.

"Razmatramo više tema, neke se odnose na liberalizaciju trgovine i uslugama, unapređenje uopšte trgovine i unapređenje Cefte, koja prevazilazi okvire samo trgovine", kaže on.

Sasvim je jasno, naveo je Šarović, da se i Akcionim planom, koji su članice Cefte usvojile, transport, carine i neke drugi sektori uvrštavaju kao vrlo važni uopšte u ekonomskim odnosima zemalja regiona Cefta.

"Mislim da je Cefta opravdala sva očekivanja i svoje postojanje. BiH je jedna od zemalja koja je privržena ovom regionalnom sporazumu. S pravom smatramo da smo jedna od temeljnih zemalja na kojoj Cefta i počiva. Imamo i značajnu razmjenu robe i usluga sa zemljama Cefte, među kojima i sa Srbijom", rekao je Šarović.

U Beogradu se danas završava četvorodnevni sastanak Cefta Zajedničkog komiteta i ministarska konferencija o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji u Cefta regionu.

"Cefta nedjelja 2017", kojom Srbija završava ovogodišnje predsjedavanje toj organizaciji, imala je glavni fokus na stvaranju regionalnog ekonomskog područja, posebno na dopunskim protokolima pet i šest i harmonizaciji tržišta Cefta.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ime

23.11.2017 11:43

Sto vise dogovora i ekonomske saradnje time će biti manje granica . Granice koji crtaju ovi danas u glavama samo podebljavaju te iste . Umjesto da je ruše ekonomski oni ih političkim djelovanjem samo podebljavaju. Ekonomske granice ukidaju sve ostale. Političke zatvaraju . Ovim političarima je granica jedini “izvor” da mogu da vladaju. Umjesto da ekonomskim reformama i dogovorom ruše oni kao to rekoh samo podebljavaju a kao hoće da mijenjaju ili šta. Protok kapitala, roba ... bolji život ..rusi sve pred sobom. Ljudi žele veliki kokošinjac a ne znaju jednu kokos zbrinut. Okrenite se ekonomiji mani te se čoravih posla.

ODGOVORITE
Name

Bravo Šaroviću

23.11.2017 12:52

Ja se samo pitam kako ovaj ministar stigne svaki dan nešto konkretno da radi, napravi, predloži...Da mi je njegova energija!

ODGOVORITE
Name

vlasenica

23.11.2017 19:52

Ma Šare je kralj.... najbolji ministar svih vremena u Bosni... tako se to radi

ODGOVORITE