EL - Analiza: Predstavljamo Zvezdinog rivala - Baskoniju...

Baskonija 2. 0! Sa dolaskom Pedra Martineza sve se promenilo. Ovo je nova Baskonija.

Košarka 23.11.2017 | 12:45
EL - Analiza: Predstavljamo Zvezdinog rivala - Baskoniju...
U Beograd večeras ne dolazi Baskonija, već Baskonija 2.0. Nova Baskonija. To više nije gubitnički sastav Pabla Priđonija, već nešto sasvim novo sa Pedrom Martinezom na klupi.

Kako bismo vam što bolje predstavili narednog protivnika Crvene zvezde u Evroligi (četvrtak, 21.00), kontaktirali smo španskog kolegu  Davida Armadasa sa “Fem Radija”  kako bi nam što bliže približio Baskoniju i kao klub, ali njen trenutni sastav i stručni štab. Poimence.

Pre svega, reci nam uopšteno o Baskoniji…

“Baskonija je istorijski tim u Evroligi. Veliki kreator svih uspeha u poslednje dve dekade je niko drugi do Hosean Kereheta, predsednik kluba. Velika otkrića mladih talenata su njegova zasluga, a mnogi su od tih mladića kasnije igrali za velike evropske timove ili u NBA ligi. Neki primeri su: Luis Skola, Andres Noćioni, Tijago Spliter, Pablo Priđoni, Fabricio Oberto, Pit Mikel”, kaže David.

Ovog leta došlo je devet igrača, a otišlo 10:

DOŠLI: Marselinjo Uertas (Lejkers), Džejson Grejndžer (Efes), Luka Vildoza (Kilmes), Džordan Mekre (Klivlend), Met Džening (Lokomotiva Kubanj), Janis Tima (Zenit), Patrisio Garino (Ostin Spars), Karlos Delfino (Boka Juniors), Vensan Pojrie (Pariz Levaloa).

OSTALI: Rodrig Buboa, Tornike Šengelija, Rinalds Malmanis, Johanes Vojtman, Ilimane Diop.

OTIŠLI: Tili (Olimpijakos), Lido (Efes), Blažič (Andoru), Hanga (Barselona), Luž, Badindžer, Laprovitola (Zenit), Larkin (Boston), Sedekerskis (Burgos), Sito Alonso (Barselona).

Analiza Baskonije?

“Da bismo analizirali Baskoniju, moramo da razdvojimo start sezone sa Pablom Priđonijem (koji se prošle sezone penzionisao kao igrač) koji je dao otkaz zbog slabih rezultata i deo sezone kod Pedra Martineza. Imali smo i anketu (@PickAndPopRadio) u kojoj smo pitali slušaoce i oni su sa 100% odgovorili da je Martinez upravo veliki razlog za promenu igre i rezultata u Baskoniji”.

Ko je Pedro Martinez? Kakav je kao trener?

"Jedan od najcenjenijih trenera u Španiji. Gde god je bio izvlačio je maksimum iz igrača i beležio dobre rezultate. Metodičan je, voli da njegov tim igra ozbiljno, bez izmišljanja. Tim mu igra vredno u odbrani, gde se trudi da igrač sa loptom nema mnogo vremena da razmišlja. Njegovi timovi često znaju da igraju atraktivnu košarku".

Možeš li da napraviš poređenje Baskonije s početka sezone i ove sada?

“Prvo - rezultatsko poređenje: Sa Priđonijem je Baskonija imala 0-4 u Evroligi i 2-3 u ACB ligi. Sa Martinezom 3-1 u Evroligi i 3-2 u ACB ligi.

Potom i po stilu igre:

- Sa Priđonijem je igra bila dosta pobrkana, sa Pedrom svako zna šta igra. Nije zaustavio trčanje i brze šuteve, ali sistem igre je mnogo jasniji i zna se gde lopta treba da završi. Jasno počinje da se vidi da imaju plan igre.

- U odbrani... Mnogo se igrači više trude i ona je dosta unapređena. Visoki igrači kod Priđonija su bili veoma mekani, a sa Pedrom su mnogo agresivniji na lopti.

- Kod Priđonija je svaki pojedinac vodio svoj rat, a kod Pedra se zna šta može da se očekuje od igrača kada istrči na parket”.

POJEDINAČNA ANALIZA IGRAČA

Luka Vildoza: Bio je treći plejmejker kod Priđonija, a tako je i kod Martineza. Nije imao preveliku minutažu do sada.

Janis Tima: Kod Martineza igra onako kako je igrao u Zenitu i reprezentaciji Letonije: igra odbranu na poziciji tri i preuzima niže od sebe. Koristi odličnu fiziku u kontranapadu i skoku.

Johanes Vojtman: Možda nećete videti veliku razliku u statistici ili minutaži, ali možete da vidite kako se pristup kod Vojtmana promenio. On je bio i biće mekan igrač, sa telom teškaša i unutar i van glave. Ali Vojtman je sada mnogo agresivniji, posebno u odbrani bloka (jedna od njegovih slabosti) i u završetku ispod koša.

Rinas Malmanis: Jedno od najvećih otkrovenja u ovoj "novoj" Baskoniji. Praktično nije igrao i debitovao je kod Pedra. Projekat je za budućnost. Igra jednostavno i ne želi mnogo da komplikuje. Veoma je jak.

Marselinjo Uertas: Njegova uloga je jasno manja. Novi trener skoro uvek igra sa plejmejkerom, tako da se on prebaci na dvojku. Čak i tako kada je inspirisan može da pokaže tešku magiju koju ima u rukama. Može da podučava kako se šutira s jedne noge.

Rodrig Buboa: Skoro da nije igrao kod Priđonija jer je bio povređen. U poslednjim utakmicama vidimo igrača sa velikim napadačkim potencijalom: trojke, prodor i kontranapad.

Met Džening: Ubica na slobodi. Privremeni ugovor mu je bio istekao, ali ga je odmah produžio. U poslednjih nekoliko utakmica, zbog bolje selekcije šuta njega i tima uopšte, bio je uspešan van linije 6,75. Specijalista.

Džejson Grejndžer: Još jedan igrač koji bolje igra nego na početku sezone. Možda ne po brojkama, ali sigurno po uticaju. Verujem da će dosta napredovati kod Martineza. Veoma snažan plejmejker, može da igra i na niskom postu, ima solidan šut. Možda je plej koji nekada treba da igra više za tim.

Vensan Pojrije: Ko bi rekao da će on biti najveća dobit od dolaska novog trenera i zbog povrede Diopa? Bio je na početku sezone samo svedok, a sada je veoma važan igrač. Jako se dobro kreće ka košu gde mnogo puta zakuca. Možda bi trebalo da čita igru bolje, ali je veoma visok i mogao bi u budućnosti da pravi razliku.

Tornike Šengelija: TOP igrača. Četvorka koja može da radi mnogo stvari. Može da započne kontru, da doprinese skokom, ima prihvatljiv šut (ovo može da unapredi), ima dobar prodor sa obe strane (posebno u desno) i igra dobro na niskom postu. Mislim da će mu ovo biti poslednja godina u Baskoniji, a posle toga će verovatno u neki veći evroligaški tim ili NBA ligu.

Patrisio Garino: Tim rotacije. Argentinac sa italijanskom nacionalnošću. U ovom momentu nije najbolje adaptiran. Treba mu vremena.

Ko se seća Karlosa Delfina? Argentinac, koji je veliki igrač, bio je u timu na početku godine, ali nije obnovio ugovor. Zašto? On je neko ko više nema ritam igranja, ipak godine čine svoje.

Ilimane Diop i Džordan Mekre neće igrati protiv Zvezde zbog povreda.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar