Albanski lobi protiv filma o Kosovu

Švedska premijera filma "Kosovo: Momenat u civilizaciji" Borisa Malagurskog, koja je trebalo da bude održana 26. novembra u sali Kulturnog centra ABF u Stokholmu, otkazana je nakon albanskog lobiranja, što je organizatore primoralo da je premjeste u salu Sirijanske pravoslavne crkve.

Srbija 21.11.2017 | 07:52
Albanski lobi protiv filma o Kosovu
Projekciju filma, koji govori o unišavanju srpskog nasljeđa na Kosovu i Metohiji, Kulturni centar ABF je otkazao iako je prethodno potvrđeno njeno održavanje.

"Sputnjik" je pokušao da dobije komentar ABF-a u vezi sa razlozima otkazivanja sale, ali je ABF odbio da komentariše otkazivanje.

Albanski portali prenijeli su status na "Fejsbuku" albanskog lobiste u Švedskoj Saliha Šalje u kojem je naveo da je "zahtijevao od ABF-a da ne dozvoli projekciju filma", nakon čega je, navodno, dobio odgovor u kojem se ističe da se projekcija otkazuje zato što film "nije u skladu sa vrijednostima ravnopravnosti i ljudskih prava koji vladaju u Švedskoj".

Uslijedio je i-mejl ABF-a i organizatorima premijere, Savezu Srba u Švedskoj i bratstvu Sveti Jovan u kojem je potvrđeno otkazivanje premijere pod izgovorom da je "došlo do saznanja da opis filma ne odgovara naslovu filma i sadržaju".

"ABF nije ni video film. Zaista ne znam do kakvog su oni saznanja došli, ako nisu našli za shodno ni da pregledaju film pre nego što odluče da je na bilo koji način sporan", kaže Malagurski.

On je naveo da je zvao ABF da ih lično pita u čemu je problem u vezi sa filmom, ali nije uspio da dobije odgovor.

"Očigledno je da je ovde reč o cenzuri i ukidanju slobode govora, a sve to švedskom narodu nameće jedan etnički lobista, koristeći fraze o švedskim vrednostima, kako bi ih ukinuo", kaže Malagurski.

On je dodao da mu je drago što su organizatori uspjeli da u veoma kratkom roku nađu drugi prostor za premijeru, odnosno pravoslavnu crkvu Sveti Jakov u Soderteljeu, te istakao da sirijanski narod razume šta znači uništavanje kulturno-istorijskog nasljeđa jednog naroda.

"ABF bi trebalo da bude svestan činjenice da je od 1999. godine uništeno više od 150 crkava i manastira u srcu Evrope - hoće li možda zabraniti i snimke uništavanja Palmire zato što osuda tog uništavanja uznemirava pristalice `Islamske države` u Švedskoj?", upitao je Malagurski.

Jedan od organizatora Goran Popov iz bratstva Sveti Jovan ocijenio je da je u jednoj liberalnoj državi, kao što je Švedska, koja dozvoljava da se sve strane čuju, ovakva pojava do sada neviđena i neshvatljiva.

Svjetska premijera ovog filma, koja je održana u septembru u Parizu, izazvala je burna reagovanja javnog mnjenja na Zapadu, ali su i pojedine diplomate bile zgranute načinom na koji se uništava srpsko kulturno nasljeđe na Kosovu i Metohiji.

Film govori o djetinjstvu voditelja Stefana Popovića provedenom na Kosovu i značenju koje za njega imaju tamošnji manastiri pod zaštitom Uneska.

Cilj filma je da prikaže šta se dešava sa srpskim nasljeđem na Kosovu i Metohiji, kako Unesko ne bi primio Kosovo u članstvo.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Jednostavno,

21.11.2017 08:13

Film razmnoziti,umilion primeraka (cd)ja. i razdeliti brez nadoknade bar to je danad jednostavno i nije neki trosak.

ODGOVORITE
Name

srbo

21.11.2017 08:30

Moraju biti kada film govori istinu cijeje kosovo ikoje gradijo crkve i manastire po kosovu srbsko bilo i bice kad tad belosvetski holos ga moze otimati aliga nece uzeti bice i u svetu jos posteni ljudikoice reci daje to srbska zenlja.

ODGOVORITE
Name

Ja

21.11.2017 09:25

Pa kako tako nepismen, a znas se sluziti kompjuterom....

Name

Косово

21.11.2017 23:04

Је Србско било и остаће.

ODGOVORITE
Name

Kosovka u Bn

22.11.2017 17:52

Takoo jeeee..