Milo Đukanović hoće fotelju

Lider Demokratske Partije Socijalista Crne Gore najavio povratak na državnu funkciju. Vasiljević: Ceo DPS se krije iza Đukanovićevih leđa, a on neće da upravlja iz senke

Region 20.11.2017 | 09:23
Milo Đukanović hoće fotelju
Nemam ambicije da iz senke upravljam političkim životom - poručio je svojim oponentima Milo Đukanović, lider DPS, ne odbacujući mogućnost, ako to bude potrebno, da se kandiduje za predsednika Crne Gore na izborima iduće godine.

- Kad god bude potrebno učiniti nešto da se to sačuva i unapredi, onda nikada neću biti u dilemi angažovati se ili ne, kazao je Đukanović. - Svojih 25 najboljih godina dao sam da se dođe do onoga što se danas smatra tekovinom savremene Crne Gore. To je, pre svega, vredno nacionalno i državno ostvarenje, a onda svakako i lično postignuće.

"Gospodar u dva veka", kako ga nazivaju kritičari, Đukanović je jedini balkanski lider koji se šest puta, za 27 godina, vraćao na neku od najviših državnih funkcija. U premijersku fotelju sedao je čak pet puta, a jednom je bio i predsednik Crne Gore, dok se njegova vladavina proteže u prošlom i ovom veku. Da li će lider DPS biti kandidat vladajuće koalicije znaće se do 22. decembra, poručili su iz ove partije.

- Ceo DPS se krije iza Đukanovićevih leđa. Zato je moguća dvosmislenost njegove izjave da neće vladati iz senke. Uprkos odgovornosti za rasprodaju i devastaciju Crne Gore, ne može mu se poreći da u političkim dogovorima drži reč. Njegovim autoritetom Crna Gora je pristala da prizna Kosovo, uvede sankcije Rusiji, bez referenduma uđe u NATO. Sigurno je da će zbog toga ili biti nagrađen povratkom da vlada sa trona, a ne iz senke, ili da se povuče i prepusti da stvari teku kako su odavno krenule. Ono što je zaista važno, razlike u suštini nema. Crna Gora se neće osloboditi atipičnog kolonijalnog statusa bez potpunih reformi, lustracije, unutrašnje konsolidacije, pomirenja i okretanja realnoj ekonomiji - kaže za "Novosti" mr Veljko Vasiljević iz Pokreta za promene.

Naš sagovornik naglašava da odsustvo tradicionalnih vrednosti i gubitak istorijskog identiteta suštinski i dalekosežno dovode do gubitka nacije.

- Nasuprot tvrdnjama o obnovi državnosti, putu ka integracijama i sličnim floskulama, kojima DPS, instruiran prljavim kapitalom, zavarava generacije crnogorskih državljana - kaže Vasiljević. - Crna Gora jeste promenjena, ali u ubrzanom smislu odumiranja identiteta, utopljenog u vrednost novca i najgorih osobina tzv. zapadne civilizacije. Naravno, postoje i zapadne vrednosti, ali Crna Gora nije usvojila ništa od toga. Zar nije ovde sve na prodaju? Taj kult podaništva i prodaje ostaće, na kraju, jedino dostignuće DPS.

OPOZICIJA BEZ SVOG PREDSTAVNIKA

ŠTO se tiče posvađane i podeljene opozicije, gotovo je izvesno da će izostati zajednički kandidat. Demokratski front smatra da bi nestranačka ličnost mogla da pobedi kandidata DPS, pa i ako bi se radilo o Đukanoviću, dok tako ne misli ostatatak iz redova "građanske opozicije". Sporadično se pominju mogući kandidati iz SNP-a i URA, koji će teško moći da ugroze predstavnika vlasti.

(Večernje Novosti)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Pitanje

20.11.2017 09:04

Kako čitam nije Bakir najveci Srbski neprijatelj ?

ODGOVORITE
Name

Neđo.25.Novembar.2017

25.11.2017 07:07

Milo ništa nije bolji od Bakira.Milobi prodao pokojnog oca smo da vlada ida krade.

Name

Ziroskop

20.11.2017 19:48

Gdje mu je JAMI?

ODGOVORITE
Name

Car,

20.11.2017 21:11

ukoliko mu sad opali ,presisace mugabeja"ostati ce dozivotno ,svi ti mileti su fenomeni.

Name

Alan Ford

21.11.2017 10:40

Ne zove se više Jami nego Rupi.