Mugabe ipak nije podnio ostavku

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe nije podnio ostavku u večerašnjem obraćanju na državnoj televiziji, a koju su mnogi u zemlji očekivali, što znači da će protiv njega uskoro biti pokrenuta najavljena procedura opoziva.

Svijet 19.11.2017 | 21:29
Mugabe ipak nije podnio ostavku
Mugabe je u obraćanju najavio da će predsjedavati kongresu vladajuće partije ZANU-PF sljedećeg mjeseca, iako ga je ta stranka smijenila sa funkcije svog lidera nekoliko sati uoči govora, prenosi Rojters.

Mugabe je rekao da je svjestan kritika koje mu upućuju partije, vojska i javnost, ali nije komentarisao mogućnost da podnese ostavku.

On se, na početku obraćanja, rukovao sa vojnim liderima koji su ga stavili u kućni pritvor prije samo nekoliko dana.

Mugabe je rekao da je svjestan "čitavog niza razloga za zabrinutost" uključujući ekonomiju koja prolazi kroz težak period, prenosi AP.

Takođe je rekao da treba "naučiti praštati i rješavati poteškoce u drugarskom duhu", i ne dozvoliti da prevlada ogorčenost.

"Stubovi države ostali su funkcionalni usred krize", rekao je 93-godišnji Mugabe, završivši obraćanje rečima: "Hvala vam i laku noć", ne pominjući ostavku.

Lider zimbabveanskih ratnih veterana Kris Mucvangva rekao je da planira da se procedura opoziva Mugabea odvije po planu, nakon što on nije podnio ostavku u obraćanju naciji.

Mucvangva je Rojtersu, odmah po završetku Mugabeovog govora, rekao da će ljudi izaći na ulice Hararea u srijedu.

Samo nekoliko sati prije njegovog obraćanja na televiziji, Centralni komitet vladajuće partije rekao je Mugabeu da podnese ostavku na funkciju predsjednika do sutra u podne, ili mu već sutradan slijedi opoziv.

Time je vladajuća partija pokušala da obezbijedi mirno okončanje njegovog mandata poslije de facto puča, ocjenjuje Rojters.

Zimbabveanci su se večeras okupili u očekivanju slavlja povodom Mugabeove ostavke, ali umjesto toga, izgleda da on pokušava da ostane na vlasti uprkos vladajućoj partiji, koja ga je smijenila sa funkcije svog lidera, zaključuje AP.

Zimbabveanski državni list "Herals" navodi da je Mugabe prije govora imao sastanak iza zatvorenih vrata s vojnim generalima koji su ga stavili u kućni pritvor prije nekoliko dana.

Zvaničnik blizak pregovorima o Mugabeovom povlačenju rekao je uoči njegovog obraćanja na televiziji da se on sprema da podnese ostavku poslije 37 godina na vlasti.

Zimbabveancu su, inače, bili najpre šokirani, a zatim oduševljeni padom najstarijeg šefa države u svijetu, koji je obećao da će vladati do smrti.

Mugabe je bio u sve većoj izolaciji otkako je vojska preuzela vlast, dok su desetine hiljada građana juče protestovale u Harereu tražeći njegovo povlačenje.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar