Deset čudnih navika Kineza

Sigurno ste mnogo puta do sada čitali o tome da je Kina prepuna svakojakih čudnih pojava. Ipak, ove zanimljivosti najvjerovatnije još niste znali.

Svijet 19.11.2017 | 13:34
Deset čudnih navika Kineza
10. Ako ste djete u Kini, možete da vršite nuždu bilo gdje

Mali Kinezi imaju posebnu vrstu pantalona, koja im omogućava da lakše obave veliku nuždu. Učestala je pojava da majke drže djete iznad kanti za smeće, a pantalone, zahvaljujući rupi na zadnjici, ne moraju ni da skinu.

9. Policijske guske

Da, policija u Kini nema pse, ali zato koristi guske. One imaju odličan vid, i prilično su agresivne, pa su popularna alternativa psima čuvarima.

8. "Vraćanje" nevinosti

Ova vrsta hirurškog zahvata vrlo je popularna među Kineskinjama. One se prije braka podvrgavaju operaciji kako bi neke stvari "vratile na svoje mjesto".

7. Pidžame

Mrzi vas da se presvlačite? U Šangaju neće biti čudno ako na ručak ili plac odete u pidžami. Tamo je to novi trend.

6. Porijeklo fudbala: Kina

Fudbal je navodno nastao u Kini. Tamo postoji igra cuju, koja doslovno znači "udariti loptu nogom". Bila je prilično popularna oko 200 godina prije i poslije nove ere. Proširila se na Vijetnam, Koreju i Јapan, a danas je svuda poznata kao fudbal.

5. Kod nas djeca dobijaju imena po likovima iz sapunica, a u Kini po Olimpijskim igrama

Aoyun je često ime u Kini, a znači "Olimpijske igre".

4. Čudno kuvana jaja

Kinezi jedu jaja kuvana u urinu, a spremaju ih cjelodnevnim kuvanjem u urinu dječaka mlađih od 10 godina. Po kineskoj medicini, ovaj način pripremanja jaja nosi brojne zdravstvene dobrobiti, a najviše bolju cirkulaciju.

3. Svi na godišnji idu istovremeno

Za vrijeme kineske nove godine, 3.7 miliona Kineza uzima godišnji odmor i putuje.

2. Izbjegavanje saobraćaja

Ako se zaglavite negdje u saobraćaju, motociklista će doći da vas pokupi i odvede na željenu destinaciju. S motociklistom takođe stiže neko ko će umjesto vas čekati u autu da se gužva raščisti.

1. Kinezima nije potreban Živi zid

Stanovnike Kine niko nikada ne tjera iz njihovih domova, čak i ako se cijelo područje oko njih ponovo gradi. Graditelji su primorani da grade oko kuća čiji su stanovnici odbili da napuste svoj posjed.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vokki

19.11.2017 17:33

Broj 3: svi idu zajedno na odmor pa gdje je 3,7 miliona svi kad ih ima 1,5 milijardi

ODGOVORITE
Name

mile

19.11.2017 21:24

I meni je to bilo cudno haha

ODGOVORITE