Srbija će u EU prije Norveške

Ambasador Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad rekao je u intervjuu za “Novosti“ da su dobri odnosi i sa Rusijom i sa Zapadom mogući.

Srbija 19.11.2017 | 10:26
Srbija će u EU prije Norveške
Takođe, naveo je da se lično nada da će dijalog dovesti do normalizacije odnosa Srbije i Kosova, a kada je reč o pristiscima u vezi sa Kosovom i “antiruskoj histeriji“, ambasador kaže da je Srbija potpuno slobodna da ima spoljnu politiku kakvu želi.

“Ali ako želi da postane članica EU, onda se mora pridržavati uslova za članstvo i pokazati državama članicama da se ponaša u skladu sa njihovim očekivanjima. Tvrdnje da se nikad neće prihvatiti neki delovi zakonodavstva EU svakako ne idu tome u prilog. To, dakle, nije pritisak već samo navođenje očiglednog, čak i ako neki to ne žele da vide”, dodao je Bjornstad.

Kada su u pitanju “dvostruki aršini” Brisela o Kosovu i Kataloniji, ambasador navodi da svaki takav slučaj treba zasebno posmatrati.

“Međunarodno pravo nam daje smernice, ali to nije matematika sa apsolutno tačnim ili netačnim odgovorima. Situacija na terenu, put koji je vodio do deklaracije o nezavisnosti i slično... Ima tu dosta elemenata koje treba uzeti u obzir. Kada je reč o Kataloniji, izgleda da postoji konsenzus u svetu da uslovi za priznavanje referenduma i deklaracije o nezavisnosti nisu ispunjeni”, rekao je on.

Da li je moguće istovremeno imati dobre odnose i sa SAD, biti član EU i biti dobar sa Rusijom, Bjornstad kaže da Norveška, iako nije članica Unije ima odlične odnose sa SAD, pridružila se EU u sankcijama protiv Rusije, ali neguje i dobrosusedske odnose sa Moskvom.

Na pitanje da li je moguće da Srbija bude u EU, ali ne i u NATO, ambasador navodi primere Švedske, Finske, Irske i Austrije, te kaže da je to svakako moguće.

Takođe, siguran je da će se Srbija priključiti EU pre Norveške.

(Novosti)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

moguce

19.11.2017 09:41

naravno da je moguce....jer Norvezani NECE u EU..... oni imaju ugovore i sporazume...tako da im EU nije ni potrebna.... koja glupost od teksta s ciljem da se jadni narod necemu nada. Srbija NECE u EU dok ne ispuni uslove koje EU postavlja a koji su za Srbiju neprihvatljivi.....to znaju i Srbi i EVropljani sve ostalo je prica za narod od izbora do izbora...

ODGOVORITE
Name

radmilo

19.11.2017 09:59

Hahahha pa zbog toga sto je norveska uz svicarsku najbogatija njima eu ne treba

ODGOVORITE
Name

JUGOSLAVIJA

19.11.2017 10:24

Ande pa NATO je zločinačka organizacija sa ciljem porobljavanja i ostrvarivanja interesa velikih sila!

ODGOVORITE
Name

Darko

19.11.2017 11:30

Jugosloven pa I Rusija je zlocinacka porobila je neke narode koji nisu za federalnu Rusiju .

Name

НАТО + ЕУ = 4. Рајх

19.11.2017 10:57

Двије земње се спрдају са БиХ и Србијом о осталим не-ЕУ чланицама: Обадвије нам пропагирају идеју о уласку у ЕУ а једна излази из ње (Велика Британија) а друга ни не помишља на да уђе (Норвешка). На жалост, многобројне наивчине на тзв. "Балкану" мисле да ће уласком у ЕУ њихове земље аутоматски постати богате као Њемачка а једино "побољшање" које се деси буде одлив радне снаге за комапније и фирме у богатим чланицама ЕУ.

ODGOVORITE
Name

Pa

19.11.2017 12:24

sto ce norveska u eu kad su jaci od eu kakva prica porediti cigansku srbiju sa norveskom pa to ne bi progutalo ni dijete od 5 godina

Name

НАТО + ЕУ = 4. Рајх

19.11.2017 15:38

Називај ти своју земљу циганском! Србија само на КосМет-у има руда у вриједности од преко 1.000 милијарди долара (према процјенама ЦИА, Свјетске Банке и ММФ-а). Зар ти вјерујеш да је запад напао Србију и водио рат (најскупљу "спорт" на свијету) због права неких Шиптара?

Name

Zux

19.11.2017 11:37

Međunarodno pravo nije matematika, ali po međunarodnom pravu separatizam je separatizam bio on u Kataloniji ili na Kosovu i očito je da neki mogu, a neki ne...mnogo odvratne odgovore dajete na ovo pitanje i mnogo ste konfuzni, ali je sigurno da će vas ovo pitanje dugo proganjati, zato smislite bolji odgovor...

ODGOVORITE