Rajko Mitić vječno uz Zvezdu!

Svečanom ceremonijom ispred službenog ulaza Zvezdinog stadiona, u subotu 18. novembra otkriven je spomenik prvoj Zvezdinoj zvezdi Rajku Mitiću.

Fudbal 19.11.2017 | 10:45
Rajko Mitić vječno uz Zvezdu!
Pored velikog broja pristalica crveno-belih, mnogo legendi kluba je došlo da oda počast "Čika Rajku".

O Rajku su tom prilikom govorili njegov biograf Branisalv Jocić, zatim jedini fudbaler koji je zajedno sa Rajkom osvojio titulu prvaka Srbije 1946. godine Mališa Petrović, kao i njegov saigrač i prijatelj Vladica Popović.

Posebno emotivan govor održao je Matija Bećković, veliki pisac i veliki zvezdaš. 

"Poštovani zvezdaši, otkrivamo spomenik spomeniku, legendarnom Rajku Mitiću koji je spomenik bio za života! Spomenik je u ulici Rajka Mitića, a slava mu je svuda po zemljinoj lopti! Govoreći za života Desanke Maksimović, rekao sam da će ona imati spomenik koji niko nikad neće rušiti i ulicu kojoj nikad niko neće menjati ime. Te reči mogu ponoviti i u ovoj prilici. Stadion Rajko Mitić neće nikada promeniti ime niti će ikad iko srušiti njegov spomenik u njegovoj ulici", rekao je Bećković.

On se prisetio i jedne anegdote iz svog detinjstva, ali i onoga što je s polovine dvadesetog veka predstavljalo ime Rajka Mitića.

"Kada sam bio na raspustu 50 i neke, Zvezda je svratila u Slavonski Brod da odigra prijateljsku utakmicu sa tamošnjim Metalcem. Kada sam se vraito, moj tetak mi je rekao 'Eto, da nisi išao da vidiš majku, video bi Rajka Mitića'. Nikad nisam prežalio što tu nisam bio, a želja mi se ispunila tek u Beogradu, gde me je sa Rajkom upoznao zajednički prijatelj, partizanovac Duško Radović. Oni su bili najbliži prijatelji i komšije. Za moj, ne samo zvezdaški naraštaj, Rajko je bio herojska ličnost i moralni gorostas. On je fudbalski teren pretvorio u polje časti. Buo je ne samo veliki igrač, nego i moralni arbitar, sudija nas sudijama, neugasiva zvezda Crvene zvezde. Moje okruženje niko nije mogao razuveriti da Zvezda nije i poslednje utvrđenje srpske demokratije i slobode. Bez obzira ko je njome vladao, Rajko Mitić je bio nesavijana zastava na Zvezdinoj tvrđavi. To je bilo vreme kad se jedino na fudbalskim utakmicama rezultat nije znao unapred. Fudbalska liga je zamenila višepoartijski sistem. U jednom partijskom sistemu bilo je dozvoljeno imati različita mišljenja i navijati za različite klubove. Ko se zagleda u tadašnje fotografije, lako će uočiti da se niko od komunista nije češljao na razdeljak. A kako se češljala vrhuška, češljali su se i ostali. Ali, nije Rajko Mitić! Desna polutka imala je razdeljak na levoj strani, a desna Srbija je šaputala da se tako češljao Kralj Petar Drugi. Kapa dole, bronzanom Rajku Mitiću!

Rajko Mitić rođen je 19. novembra 1922. godine, a spomenik je dobio jedan dan pre svog rođendana. Dan ranije, kao što je i Rajko uvek bio ispred vremena.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar