Sberbanka može da uzme Merkator

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je žalbu Sberbanke i odbacio valjanost "leks Agrokora" za Sloveniju, čime će ova ruska banka moći da zatraži "Merkator" u zamjenu za dug koncerna "Agrokor".

Region 17.11.2017 | 11:32
Sberbanka može da uzme Merkator
"Leks Agrokor", kojim su hrvatske vlasti preuzele upravljanje velikim dugovima koncerna "Agrokor", prema mišljenju Okružnog suda u Ljubljani, ne poštuje načelo jednakog tretmana povjerilaca.

Hrvatska je izabrala takozvanu materijalnu konsolidaciju kao način restrukturisanja "Agrokora", čime se izjednačavaju povjerioci koji su u različitim položajima.

Prema "Leks Agrokoru", povjerioci koji imaju potraživanja prema bolje stojećim dijelovima koncerna "Agrokor" bili bi plaćeni slabije nego inače, a oni koji imaju potraživanja od loših firmi u okviru koncerna biće plaćeni bolje nego što bi bili inače.

Okružni sud u Ljubljani je prihvatio odluku na osnovu žalbe ruske Sberbanke, koja je "Agrokorov" povjerilac i traži da dobije dionice "Merkatora", koji je dijelovima ovog koncerna koji rade bolje, prenose hrvatski mediji.

Ranije je Sberbanka preuzela 18,53 odsto dionica u vlasništvu "Agrokorove" holandske kompanije.

Ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek rekao je da je Ljubljana ovom odlukom suda postigla cilj koji su postavila.

"Odluka suda, po mom mišljenju, omogućava stabilizaciju `Merkatora` na brži i efikasniji način", rekao je Počivalšek.

On nije mogao da govori o budućim potezima Sberbanke, ali je priznao da će sada povjerioci "Agrokora" moći da zahtijevaju plaćanja iz "Agrokorovog" udjela u "Merkatoru".

Žalbu protiv "leks Agrokora" u Sloveniji uložila je ranije i slovenačka Vlada, ali je sud odbio zbog nedostatka pravnog interesa.

Slovenačka Vlada je tvrdila da bi "leks Agrokor" imao negativan uticaj na suverenitet, sigurnost ili javni interes Slovenije.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Draganče

17.11.2017 10:37

Bravo za Slovence! Dobri su Hrvati...maznu preko Agrokora 7 milijardi € (banke, dobavljači, subvencije, porezi...itd) i onda bi da Zakonom izbrišu dug, a ovi koji su ostali kratkih rukava da se slikaju sa presudom...

ODGOVORITE
Name

neutralni

17.11.2017 11:38

Nažalost, to im je skoro i pošlo za rukom u BiH zahvaljujući hrvatskom trojanskom konju koji se zove HDZ BiH i glupom Fadilu Novaliću. Zato pamet u glavu, ni Konzum ni Merkator, nego domaći trgovinski lanci a pogotovo domaći BiH proizvodi, samo se tako možemo oduprijeti ekonomskom porobljavanju.

Name

Uh -

17.11.2017 11:14

Kada procitah naslov, pomislih da Srebrenka preuzima Merkator - mada kako su ovi sektasi krenuli, ne bi ni to zacudilo.

ODGOVORITE
Name

Naravno

17.11.2017 13:17

Sberbanka će vjetovatni preuzeti Agrokorovu imovinu(fabrike i trgovine) u Sloveniji,Srbiji i BiH i sa tim preuzimanjem neće uspjeti da naplati svoje potraživanje.Te fabrike će lako prodati kao i Merkator i poljoprivredno zemljište u Vojvodini.Trgovine Idea u Srbiji i Konzum u BIH teže jer su u iznamljenim prostorima i te radnje su neprofitabilne tako da im je vjerovatno neizbježno gašenje.

Name

volim prodavačice

17.11.2017 11:23

Nek rade trgovačke firme i banke šta hoće, samo nek bude dobro prodavačicama koje tamo rade.

ODGOVORITE
Name

Ja

17.11.2017 13:12

Sta je, sta se bunite?

ODGOVORITE
Name

Antifa

18.11.2017 07:02

Hrvatska je mala klero-nacistička tvorevina koja pqačka svoje građane za račun svetske Plutokratije. Oni su poverovali da pljačku mogu da prošire i na ex-yu republike, ali Slovenija i Srbija su ipak ozbiljnje države. Poverovali su i da mogu da preveslaju Ruse verujući da im u prilog ide fašistička antiruska histerija, ali to je ludost. Bravo Slovenija.

ODGOVORITE