U BiH sve više arbitraža

Savjet ministara odobrio je još 8. marta ove godine kredit Svjetske banke za zapošljavanje u iznosu od 50 miliona evra, od čega je za Republiku Srpsku namjereno 21 milion, a za Federaciju BiH /FBiH/ 29 miliona evra, rekao je danas novinarima u Sarajevu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Republika Srpska 16.11.2017 | 17:54
U BiH sve više arbitraža
Šarović je pojasnio da je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda 3. maja potpisao ugovor o kreditu, a Parlamentarna skupština BiH dala je ovog ljeta saglasnost za ratifikaciju.

"Na posljednjoj sjednici Predsjedništvo BiH odobrilo je tu ratifikaciju", rekao je Šarović, osvrnuvši se na nedavnu izjavu predsjednika Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović da predstavnici Saveza za promjene blokiraju sredstava Svjetske banke.

Govoreći o arbitraži koju je za RiTE "Gacko" pokrenula "Hrvatska elektroprivreda - HEP", Šarović je rekao da teče period za mirno rješavanje spora i da je Savjet ministara imao namjeru na jučerašnjoj sjednici da formira stalno tijelo koje bi se bavilo svim sličnim slučajevima arbitraža.

"Na to nas je ponukalo što je takvih arbitraža sve više, kao i da bi se tokom perioda dogovaranja, koji traje šest mjeseci izbjegao arbitražni spor. Vjerujem da će ovaj stalni tim da bude formiran naredne sedmice u srijedu ili četvrtak", rekao je Šarović.

On je napomenuo da formiranje radne grupe zadužene za arbitraže ni na koji način ne remeti ulogu koju ima Pravobranilaštvo BiH i institucije u Republici Srskoj da sa Hrvatskom sklopi eventualnu nagodbu o ovom sporu.

"Ovom pregovaračkom timu nije namjera da arbitrira ili donosi bilo kakve odluke nego da pospješuje dogovor strana u konkretnom slučaju elektroprivrede jedne zemlje sa RiTE `Gacko`", rekao je Šarović.

Govoreći o odštetnom zahtjevu Slovenije u vezi sa njihovim ulaganjima u izgradnju Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" - pokrenutoj arbitraži "Elektrogospodarstva" kojom se potražuje 750 miliona evra, Šarović je rekao da je riječ o složenom i neizvjesnom postupku.

"To je zaista vrlo složeno pitanje a ishod vrlo neizvjestan. Ako mene pitate šta je trebalo raditi - pravosuđe Republike Srpske je u nekom ranijem periodu trebalo da preuzme predmet i da ga riješi. Ono ga je prije nekoliko godina odbilo kao nenadležno i sada smo došli do trenutka kada je druga strana pokrenula postupak arbitraže u Vašingtonu", dodao je Šarović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa osvrnuo se na nedavne obeshrabrujuće prognoze da bi BiH u EU mogla ući tek 2050. godine, navodeći da smatra da bi najbolja opcija bila da BiH pristupi EU u paketu sa ostatkom zemalja regiona.

Šarović je naveo da bi prema njegovoj viziji BiH u EU mogla ući za osam godina.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ap

16.11.2017 17:56

I tebi stalo do VITALNIH INTERESA RS. Penzija matori.Al prvo bogu na ispovijed.

ODGOVORITE
Name

Suzana

16.11.2017 21:30

Da je bar vise "matorih" ali pametnih i vrijednih kao ovaj ministar.

Name

Ap suzani

16.11.2017 22:17

Biće još MATORIH.Omladina i ode zahvaljujući doživotnim ministrima koje će smrt snaći negdje na nekom sastanku u 90 toj godini.

Name

Re suzana

17.11.2017 09:13

Ne daj boze shvatices nekad ovaj covjek je placen da rusi RS i radi protiv RS

Name

kredit svjetske banke

16.11.2017 17:59

U Geoupravi RS za nekoliko godina nenamjenski je utrošeno oko 50 miliona KM kredita Svjetske banke (dir.Gligorić. Komljenović), a taj kredit je odobrila Vlada RS.

ODGOVORITE