Poplave u Grčkoj: Raste broj mrtvih

Broj poginulih u bujičnim poplavama u blizini Atine porastao je na 15, dok je 17 osoba povrijeđeno, a grčki premijer Aleksis Cipras proglasio je nacionalnu žalost.

Svijet 16.11.2017 | 09:53
Poplave u Grčkoj: Raste broj mrtvih
“Ovo su veoma teški trenuci za Grčku. Proživljavamo veliku katastrofu”, rekao je Cipras u obraćanju javnosti, prenosi Reuters.

Grčki premijer je naveo da će bez odlaganja biti usvojene mjere podrške za ugrožena domaćinstva i preduzeća.

Među poginulima je 10 muškaraca i pet žena, dok je 11 muškaraca i šest žena povrijeđeno, prenosi ANA pozivajući se na Generalni sekretarijat civilne zaštite.Mnogi su ostali bez krova nad glavom nakon što je vodena stihija poplavila dva priobalna grada, Nea Peramos i Mandra, zapadno od grčke prestonice, poslije obilne kiše koja je padala cijelu noć utorak na srijedu.

Neki stanovnici su bili primorani da se popnu na krovove i balkone, dok je bujica nosila mnoge automobile, rušeći zidove kuća.

“Ovo je biblijska nesreća. Sve je nestalo”, rekla je gradonačelnica Mandre Jana Krikuku televiziji ERT.Bujične poplave su na zapadnoj periferiji grčke prestonice pretvorile puteve u mutne brzake pune blata i šuta, plaveći domove i poslovne prostorije, prenosi AP.

Navodi i da je vatrogasna služba objavila da je neimenovana žena stradala u svojem domu na području Megare, u kojem je takođe u poplavljenoj kući pronađeno tijelo nastradalog muškarca.

Američka agencija prenosi da su vatrogasci primili 340 poziva za pomoć kako bi ispumpali vodu iz poplavljenih zgrada i spasili ljude koje su zarobljeni zbog nadolaska vode poslije velikog nevremena.

Dodaje i da su vlasti zatvorile škole u atinskim oblastima Mandre, Nea Peramosa i Megare, dok je nemoguće prići nekim dijelovima autoputa Atina-Korint koji ide kroz taj dio Grčke.

Vatrogasci su uspjeli da spasu putnike autobusa koji je ostao zarobljen na autoputu nakon nailaska bujice.ANA je prethodno prenijela da su žestoke kiše poplavile područja Mandre, Nea Peramosa i Megare, da je jedna osoba je poginula, a više ljudi ostalo zarobljeno u kućama i automobilima.

“Radimo najbolje što možemo kako bismo se suočili s ovim problemima”, izjavila je portparolka vatrogasne brigade Stavrula Maliris grčkoj agenciji.

Mandra i Nea Peramos zajedno imaju oko 20.000 stanovnika, a mnoge kuće su tamo građene neplanski.

Atinski tužilac je naložio hitnu preliminarnu istragu o uzrokovanim smrtnim ishodima i uništenju, a istražuje i moguće prekršaje u urbanom planiranju.

Obilne kiše ovog tipa nisu uobičajena pojava u Grčkoj, gdje slaba infrastuktura može da građane dovede u rizičnu situaciju u slučaju poplava, napominje Reuters.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar