SP - Baraž: I Australija je u Rusiji!

Ide Mile na Mundijal! Kenguri overili vizu za Rusiju zahvaljujući het-triku kapitena Jedinaka.  Jedinak heroj Australije – "Kenguri" na Mundijalu! Reprezentacija Australije plasirala se na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, pošto su u revanš meču baraža pobedili Honduras sa 3:1.

Fudbal 15.11.2017 | 14:45
SP - Baraž: I Australija je u Rusiji!
Dobili smo i 31. učesnika Mundijala u Rusiji, a to je selekcija Australije. Kenguri su u Sidneju na krilima kapitena Mileta Jedinaka porazili Honduras sa 3:1 u revanšu baraža i posle 0:0 iz prvog meča overili vizu za Svetsko prvenstvo.

Strpljenje i sreća bili su glavni faktori za trijumf znatno kvalitetnijeg tima selektora Angea Postekoglua, koji je napadao goste tokom svih 90 minuta. Honduras se zabarikadirao, uzdajući se u čvrstu odbranu i tvrd fudbal, koji su igrali u kvalifikacijama, ali nije uspeo da izdrži pritisak Kengura.

Bedem gostujućeg tima pao je u 54. minutu, nakon što je Jedinak izveo slobodan udarac, a lopta udarila u rezervistu Hondurasa Figerou i prevarila golmana Eskobera za 1:0. Nije to vođstvo umirilo Australijance, napadali su sve do kraja, a posao im je olakšao i arbitar iz Argentine Pitana koji je u 71. minutu pokazao na belu tačku posle navodnog igranja rukom Brajana Akoste u svom šesnaestercu. Siguran egzekutor bio je Jedinak za 2:0.

Tačku na ovaj meč stavio je opet vezista Aston Vile i ponovo sa bele tačke u 85, a ovaj put krivac je bio Džeri Palasios, koji je faulirao protivnika. Jedinak je još jednom bio precizan, rutinski je pogodio za 3:0 i het-trikom ulepšao četvrti uzastopni plasman Australije na svetska prvenstva, čiji su redovni učesnici od Nemačke 2006. godine.

Fudbaleri iz Hondurasa su se na kraju ipak časno oprostili od ovog baraža, a počasni pogodak u četvrtom minutu nadoknade postigao je mladi napadač Alberto Elis posle gužve i kornera sa desne strane.       

Heroj popularnih "Kengura" bio je Mile Jedinak koji je postigao sva tri gola u trijumfu njegove reprezentacije.

U prvom meč u u Hondurasu nije bilo pobednika, pa se sve odlučilo na "ANZ" stadionu u Sidneju.

Australija je od početka meča kontrolisala ritam utakmice, međutim posle prvih 45 minuta igre nije bilo golova. Domaći igrači imali su incijativu, a u 38. minutu viđena je velika prilika kada je šutirao Aziz Behič. Ipak, njegov pokušaj dobro je odbranio Donis Eskobar. 

Odmah u nastavku meča "Kenguri" su uspeli da dođu do pogotka. Jedinak je namestio loptu i iz slobodnog udarca savladao Eskobara. Australija je ovde imala dosta sreće, pošto je lopta zakačila igrača Hondurasa i tako prevarila golmana.

Nastavila je Australija sa napadima, a do drugog gola stigli su 18 minuta kasnije. Brajan Akosta je igrao rukom unutar 16 metara, pa je dosuđen jedaneasterac.

Strelac prvog gola Mile Jedinak je uzeo loptu i savladao golmana Hondurasa. Ovde se već moglo naslutiti da će se "Kenguri" plasirati na Mundijal naredne godine u Rusiji.

Samo 13 minuta kasnije Nestor Pitina je ponovo pokazao na belu tačku. Džeri Palasios je srušao igrača Australije, a loptu u svoje ruke ponovo je uzeo fudbaler Aston Vile.

Jedinak je ponovo bio precizan, čime je došao do het-trika, a ujedno i 20. gola u dresu Australije. Honduras nije uspeo da odoli u Sidneju, a koliko nisu imali šanse govori podatak da nisu imali šutu u okvir gola do nadoknade vremena.

Tada je Majnor Figueroa postigao počasni gol, posle čega je sudija svirao kraj meč. Australija je pretposlednji učesnik na Mundijalu, a poslednjeg ćemo saznati u noći između srede i četvrtka kada se sastaju Peru i Novi Zeland.

Australiji će ovo biti peto učešće na Svetskim prvenstvima, a četvrto uzastopno.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar