Roberto Karlos: Prihvatio bih mjesto selektora Srbije!

Roberto Karlos stigao je u Beograd gde će u Centru za edukaciju trenerskih kadrova FSS polagati za UEFA "A" licencu.  Bio bih selektor Srbije! Bivši reprezentativac Brazila o "orlovima", Brazilu i favoritima na Mundijalu, Nejmaru, Siniši Mihajloviću, o slobodnim udarcima. . . "Uživam u Srbiji, ovde su svi sjajni prema meni, naučiću srpski jezik", rekao Brazilac danas u Beogradu.

Fudbal 14.11.2017 | 20:50
Roberto Karlos: Prihvatio bih mjesto selektora Srbije!
Karlos se u utorak obratio i srpskim medijima gde je otkrio da bi prihvatio ponudu da bude selektor "Orlova".

"U ekipi su odlični igrači i svakome bi bilo zadovoljstvo da ih trenira. Srbija ima mnogo važnih igrača. Svako ko voli fudbal ga prati, a ja gledam i vašu nacionalnu ligu. Znam mnoge fudbalere ovde i sviđa mi se stil koji se forsira u Srbiji", rekao je Karlos.

Legendarni bek je ambasador Real Madrida pa je morao da traži dozvolu "kraljevskog" kluba da dođe u Beograd.

"Još ne govorin srpski, ali ću naučiti. Poznajem mnoge zemlje – Brazil, Španiju, Rusiju, Tursku, Italiju... ali ovde je drugačija kultura i ljudi se sjajno ophode prema meni. Uživam ovde", dodao je Brazilac.

On je uporedio "večiti" derbi sa najvećim klupskim okršajima iz Brazila, Argentine, Italije...

"Voleo bih da dođem na derbi, to je najvažnija utakmica ovde – pravi klasik. To je meč poput Reala i Barse, Brazila i Argentine, Intera i Milana...", istakao je Karlos.

Igrao je protiv nekoliko srpskih fudbalera, a posebno pamti Sinišu Mihajlovića.

"Mihajlović je moj profesor. Čast je pričati o njemu, bio je jedan od najboljih na svetu. Sada je kao trener među najboljima", rekao je Brazilac.

Iako to nije direktno rekao, Karlos se nada da bi u Realu mogao da izgradi trenersku karijeru sličnu igračkoj.

"Trenutno sam ambasador Reala. Toliko sam bio pod pritiskom i sada mi prija da budem ambasador. Zinedin Zidan radi neverovatan posao sa timom, a meni je važno da završim kurs za licencu. Idem korak po korak, polako i trenutno uživam, a ubrzo ću biti ponovo na terenu", zaključio je Karlos.



Srbija će u junu sledeće godine, zajedno sa Brazilom i još 30 reprezentacija nastupati na Mundijalu u Rusiji. Roberto Karlos bi želeo da njegova selekcija, baš kao i 2002. kada je on bio član, osvoji "boginju".

"Verujem da će Brazil biti prvak sveta, nadam se tome. Ipak, biće teško, jer će konkurencija biti veoma jaka. Tu su i Španija, Nemačka, Argentina...".

On je prognozirao i sa kim bi to Brazil mogao da se bori za titulu u Rusiji.

"Voleo bih da u finalu Svetskog prvenstva igraju Srbija i Brazil", napomenuo je Roberto Karlos, koji je sa slavnim Real Madridom osvojio tri titule Lige šampiona, četiri trofeja Primere i UEFA Superkup.

Za njega, kaže, nije iznenađenje to što se Srbija plasirala na Svetsko prvenstvo.

"Srbija ima odlične igrače i uvek pratim utakmice i igrače koji mi se dopadaju, pa tako i vaše. Zato za mene nije iznenađenje što ćete igrati u Rusiji i želim vam mnogo sreće", rekao je 44-godišnji Karlos.

Pomalo je iznenadio sledećom rečenicom: "Pratim i vašu fudbalsku ligu i video sam dosta dobrih igrača. Dopada mi se stil igre u Srbiji. Voleo bih da budem na vašem 'večitom derbiju', znam da je to veoma važna utakmica, kao kada igraju Real i Barselona".

Ipak, bio je diplomata kada smo ga pitali, koji mu je domaći fudbaler zapao za oko, pa je okrenuo priču na svetsku scenu.

Ali, bio je mnogo konkretniji na pitanje koji mu se levi bek današnjice najviše dopada: "Marselo, Felipe Luiz i Đordi Alba. I, naravno, Roberto Karlos!".

O tome zašto je izabrao baš Srbiju da se u njoj edukuje za trenera, kaže:

"Bio sam u mnogim zemljama, Španiji, Italiji, Rusiji, Turskoj, ali ovde je drugačije. Svi su sjajni prema meni, predsednik FSS me je ugostio na neverovatan način, a treneri imaju strast prema fudbalu. Baš sam juče slušao predavanje, a predavač je imao baš tu strast. Bio sam i ranije u Srbiji i ova zemlja je stvarno sjajna", kaže on i dodaje:

"Bio sam u Fudbalskom savezu Španije, ali ono što dobijam ovde je upravo ono što želim i prezadovoljan sam kako se ophode prema meni".

Ipak, nije odgovorio ni na pitanje koje su mu trenerske ambicije i da li bi jednog dana voleo da sedne na klupu svog Real Madrida.

"Trenutno sam na poziciji ambasadora Reala, imam ugovor na pet godina i volim to što radim. Zidan, kao trener Reala, radi fenomenalan posao i trenutno nemam ambicije da ga zamenim na klupi", rekao je Brazilac uz osmeh.

Upitan da li Real Madrid može do titule prvaka Evrope i prvaka Španije, iako zaostaje za Barselonom, odgovorio je kao pravi i lojalni radnik kluba u kojem je zaposlen:

"Real će osvojiti SVE! Biće teško, ali Real ima veoma jaku ekipu, ali i najboljeg igrača na svetu - Kristijana Ronalda".

ITALIJANSKA TRAGEDIJA

Glavna fudbalska priča danas je neuspeh Italije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i njen prvi neodlazak na Mundijal posle ravno ŠEZDESET GODINA. Evo šta o tome kaže Roberto Karlos:

"Takav je fudbal... Danas su gotovo sve reprezentacije na istom ili sličnom nivou, mnoge su istih kvaliteta. Mislim da Italijani sada treba da se reorganizuju, da počnu ispočetka".
 
O NEJMARU...
 
Roberto Karlos ima samo lepe reči o jednom od najboljih fudbalera sveta trenutno i smatra danije pogrešio što je iz Barselone prešao u Pari Sen-Žermen. Dodaje i da su njih dvojica "stalno u kontaktu". "Pitajte me o njemu štagod želite", nasmejao je sve Roberto Karlos.

"Nejmar je divna osoba i ne verujem da će biti bilo kakvih problema između njega i njegovog sadašnjeg kluba. Očekujem od njega da vremenom postane najbolji fudbaler na svetu i da vodi Brazil do titule svetskog prvaka. On je veoma smirena osoba i nije pogrešio što je otišao iz Barselone. U Barseloni je glavni igrač Leo Mesi, u Realu je to Ronaldo, a sada je on glavni u Pari Sen-Žermenu", primetio je Roberto Karlos.

O ONIM SLOBODNIM UDARCIMA...

Roberto Karlos je u igračkim danima bio poznat i po neverovatnim slobodnim udarcima, koji su prkosili zakonima fizike, čak su bili i predmet naučnog istraživanja.



Kako je to uspevao?

"Ne znam da li bih mogao da ponovim taj udarac (protiv Francuske), zato i nisam pokušavao, hahaha. Mnogi me to često pitaju, ali ja nemam objašnjenje. Taj gol i onaj dok sam igrao za Real protiv Tenerifa su bili najteži po načinu izvođenja. Ja sam se uvek trudio samo da budem profesionalan, mnogo sam radio, trenirao. Svakog dana treba učiti i napredovati", kaže Roberto Karlos, koji je konferenciju za novinare u organizaciji "Planet Win 365", završio porukom:

"Život je lep!".

***Roberto Karlos je rođen 10. aprila 1973. godine u gradu Garsa. Već kao srednjoškolac počeo je da igra za jedan od najpoznatijih brazilskih klubova - Palmeiras. Posle nekoliko godina u Palmeirasu, seli se u Italiju, u milanski Inter, ali ubrzo ga je kupio Real Madrid. Sa Realom je osvojio 3 titule prvaka Evrope, četiri puta je bio prvak Španije. U Realu je odigrao 11 sezona i postigao je 71 gol. Beogradska publika gledala ga je uživo protiv Partizana dok je igrao za Real Madrid (2003. godine) u Ligi šampiona, kao i dok je nosio dres turskog Fenerbahčea 2008. godine. Za reprezentaciju Brazila odigrao je 125 utakmica i dao je 11 golova. Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002. godine.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar