Zabrana posjeta ljekara Mladiću

Sekretarijat Haškog tribunala potvrdio je danas da su, prema preporuci medicinskog osoblja Tribunala, zabranjene sve posjete optuženima u pritvorskoj jedinici, pa i Ratku Mladiću, te je predložio da se posjete ljekara odlože do poslije izricanja prvostepene presude Mladiću koja je zakazana za 22. novembar.

Republika Srpska 14.11.2017 | 12:50
Zabrana posjeta ljekara Mladiću
U svom dopisu predsjedniku Tribunala Karmelu Ađijusu, Sekretarijat je ukazao da je 9. novembra razgovarao sa Mladićevim braniocem o utvrđivanju datuma posjete dva lekara iz Srbije, ali da je neposredno pred taj sastanak dobio pismo od medicinskog osoblja pritvorske jedinice kojim se traži da se ne dozvole posjete bilo kom pritvoreniku prije izricanja dvije preostale presude u Tribunalu (od kojih je jedna Mladiću).

Pismo je takođe poslato Mehanizmu za krivične sudove, koji se stara pritvorenicima u pritorskoj jedinici UN u Ševeningenu.

"Medicinsko osoblje je izrazilo svoju zabrinutost da bi dozvola bilo kakve posjete ljekara u ovom stadijumu, u kontekstu drugih relevantnih faktora, ''mogla da ugrozi zdravlje pritvorenika'' i ''mogla da zaista šteti zdravlju pritvorenika"'', naveo je Sekretarijat.

Kada je u pitanju Mladić, Sekretarijat je nakon toga, kako je naveo, zatražio od dva nezavisna medicinska eksperta koji su nadgledali Mladićevo zdravlje proteklih nekoliko godina, procjenu razumnosti preporuka ljekara iz pritvorske jedinice.

Sekretarijat je dobio odgovor od jednog ekspreta koji smatra da je u pogledu Mladića, prihvatljiva i razumna procjena "da se ne dozvole posjete prije izricanja zakazanih presuda".

Na osnovu svega navedenog, Sekrtetarijat je predložio da se posjeta ljekara Mladiću zakaže za kasnije datume koji su ranije predloženi odbrani.

Ti datumi nisu nikada javno objavljeni.

Mladićev sin Darko juče je rekao Tanjugu da je dobio usmeno obavještenje da je glavni ljekar u pritvorskoj jedinici Pol Falke zabranio posjete ljekara Mladiću jer bi one bile štetne po njegovo zdravlje.

On smatra da je to mimo svih pravila samog Tribunala.

Advokati Ratka Mladića prošle nedjelje su tražili od Tribunala da pokrene postupak protiv Falkea za nepoštovanje suda, tvrdeći da opstruira posjete srpskih ljekara Mladiću u pritvorskoj jedinici, ali je taj zahtjev Tribunal odbio.

Odbrana Mladića smatra da je njegovo zdravstveno stanje jako loše jer je pretrpio više moždanih udara, ali da to ljekari Tribunala kriju.

Izricanje prvostepene presude Mladiću zakazano je za 22. novembar.

Izvor: Tanjug

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Једноставно

14.11.2017 12:15

Ствар је једноставна: Или је Младић природно болестан или га се (тровањем) учинило болесним. Ако је природно болестан, онда не видим проблем да га прегледа тим независних специјалиста. Ако га се трује онда разумијем да хашки тзв. суд забрањује преглед. Тај тзв. суд је већ дисквалификовао сам себе начином доношења пресуда а сада то чини и забраном прегледа осумњичених.

ODGOVORITE
Name

Bibi

14.11.2017 16:04

Nije niko blentav da dopuste da ga otruju kao Milosevica. Pa onda nema optuzenog, nema krivice.

Name

historicar

14.11.2017 13:30

Haski sud je sud tzv. medjunarodne zajednice, a koje ciljeve ima to je vec svima poznato.

ODGOVORITE
Name

Re

14.11.2017 14:27

Nista ispravnije nisu uradili. Bilo bi isto kao sa milosevicem. Nisu budale da snose krivicu a sigurno bi zavrsio kao i slobo.

Name

Rep

14.11.2017 23:35

Kod vas srba sve pocinje sa tzv.svi napreduju vi stagnirate izgubili ste Kosovo duzni ste evropi bruku para i najbolje bi bilo da sutite.

Name

Bas tuzno

14.11.2017 15:24

Zao mi je sto nasi strucnjaci neurolozi Miljkovic i Vujkovic nisu otisli da izlijece generala. Sigurno je bolje kada te lijece srpski ljekari.

ODGOVORITE
Name

Gospodin Falke

14.11.2017 21:36

On mora znati da covjek pati od demencije. Svaka posjeta bi ga uznemirila. Kod demencije je vazno da se rutinirano ponasa tj. da je stalno isti raspored dogadjanja. Svaki poremecaj izaziva nemir, agresivnost, halucinacije itd. Jako je zalosno da Sud bez skrupula nastavlja rad na vrlo bolesnoj osobi.

ODGOVORITE
Name

statista

15.11.2017 13:50

U pravu si sve mu se poremetilo On je naučio na jedan red prvo granate minobacači teško naoružanje.zatim tenkovi pa pješadija i na kraju odred za čiščenje.E toga više nema pa čovjek poludi.