Ugovor Hrvatske unio tenzije u BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović (SDS) kaže da je nepotreban sporazum Republike Srpske i Hrvatske u vezi sa plinom.

Bosna i Hercegovina 13.11.2017 | 18:47
Ugovor Hrvatske unio tenzije u BiH
"Hrvatska strana je dužna da obavijesti Bosnu i Hercegovinu o bilo kakvom poslovnom aranžmanu, ali se to u ovom slučaju nije desilo. Nepotreban je i doveo je do određenih tenzija, a druga je priča je to da li neko želi da se tenzije pojave", kazao je Šarović televiziji N1.

Po njemu snabdijevanje Rafinerije Brod sa plinom bez obzira odakle dolazio je dobra stvar jer će time rafinerija proizvoditi jeftinije, no svi govore o protokolu a skoro niko o koristi.

"Zbog toga je i moj komentar da je protokol u suštini nevažan i nema karaktera međudržavnog ugovora, ali dva subjekta su mogla da se pozovu na sporazum, da potpišu ugovor i da jedna strana, u ovom slučaju Hrvatska, obavijesti BiH", istakao je Šarović.

Naveo je i da u ovom slučaju razlikujemo distributivni vod od transprotnog voda i da ovdje nije slučaj o transportnom nego o distributivnom koji povezuje dva privredna subjekta, odnosno plinsku kompaniju iz Hrvatske i Rafineriju Brod.

"Sporazum je u potpunosti nepotreban jer je unio konfuziju i tenzije koje ne trebaju. Radi se o klasičnom dogovoru dvije privredne kompanije koje trebaju da snabdijevaju jednu rafineriju. To nije međudržavni ugovor, to je protokol ali se stekao utisak da je međudržavni ugovor, odnosno da ga potpisuju RS i Hrvatska i izazvao je reakcije. RS ima pravo na potpisivanje međudržavnih sporazuma pod uslovom da se ratifikuju u Parlamentarnoj skupštini što se ovaj put nije dogodilo. On nema snagu kao što imaju međudržavni ugovori", kazao je u Danu uživo N1 Šarović.

Na pitanje zašto nema projekata koji povezuju entitete , Šarović je mišljenja da šansi i prilika ima mnogo, navodeći da je mnogo projekata a najviše ih je infrastrukturnih, u oblasti energetskog sektora, u oblasti povezivanja, kada je u pitanju zaštita od prirodnih nepogoda ...

"Ali mislim da su vjerovatno entiteti preokupriani tekućim prioritetima i više vremena posvećuju za razvojne projekte. Mislim da je velika šansa u projektima oko rijeke Drine, projekti koje vode Svjetska banka a tiče se i zaštite od poplava i okoline".

Što se tiče dešavanja u RS na političkoj sceni, Šarović je rekao da je burno i u RS i FBiH zbog tih varničenja, tenzija i političkog nadmetanja dva suparnička bloka.

"Slična situacija se desila i 2014. godine i tada smo računali da će izbori te godine dati ishod, no situacija se ponavlja i možda čak u intenzivnijoj formi i svi smo u iščekivanju izbora i predizborna kampanja kao da je već počela. Ja nisam pobornik takvog nečeg i predizborna retorika nas već preokupira. U svakom slučaju nam to ne treba i građani će to osjetiti", kazao je on.

Komentarisao je i Ognjena Tadića koji je osnovao novu stranku i naveo da ne voli kada neko ide iz stranke čiji je on član i da bi volio da je obrnut proces.

Da li će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Šarović je rekao da to nije u fokusu njegovog interesovanja i to mu nije prioritetno.

"Iskreno, volio bih da uspješno završim ono što sam započeo prije dvije, tri ili četiri godine, to mi je prioritet, i volio bih da budem uspješan ministar jer znam šta treba da radim u tom smislu", kazao je Šarović.

(N1)

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

IZGUBLJENI KOMPAS

13.11.2017 18:16

ZNA SE RED BAR AKO U RS PODRZAVAJU D. USTAV BIH, ONDA NEMA PRICE I ISPADANJA IZ KOLOSJEKA IPAK JE TO BAJA SVE PROTIV HRVATSKE KRV NIJE VODA,A NAJGORI SU OVI NESRBI KOJI HOCE DA SE DOKAZU DA SU VECI OD SVAKOG SRBINA PA BAJA TI SI HRVATSKE KRVI.

ODGOVORITE
Name

Red BI bio da jebemo mater i tebi i ovom govnetu

13.11.2017 20:00

Mamicu vam obadvojici.

Name

Re

13.11.2017 20:01

Sta god da je bolji je i öd tebe i öd ovog sarajlije.

Name

Trnt

13.11.2017 18:20

Ovom covjeku treba dati ponovo sansu jer radi svoj posao.

ODGOVORITE
Name

re

13.11.2017 19:18

Jest daju mu šansu pa ga strpaju u zatvor......

Name

Re

13.11.2017 19:45

Ovom covjeka treba zabranit prelazak granice rs.

Name

Re Re

13.11.2017 20:31

Na koji način to misliš uraditi??? Neki dan ti vrli vođa reče: Mi prihvatamo prijedlog Srbije, ali mislim da će se Sarajevo protiviti...pametnom dosta da shvati poziciju RS po pitanju bilo čega, a ti ....

Name

re

13.11.2017 20:50

Uputi peticiju Graničnoj policiji BiH.

Name

re Trnt

14.11.2017 07:47

Evo gore neki komentariše da šaroviću treba zabraniti ulazak u RS. Postavljam sebi pitanje, koji je to mentalni sklop, šta želi sa time reći, šta to Šarović tako "loše" radi pa mu treba zabraniti ulazak. Dobro, komentar sam po sebi je djelo nekog polupismenog psihopate, to je bez daljnjeg. gospodin Šarović se pridržava i poštuje dejtonsku strukturu BiH dok Dodig to ponekada samo deklarativno kaže. Šarović je budući Premijer BiH. Dobit će glasove svih naroda. Ovakvi ljudi nam trebaju da relaksiraju situaciju, nažalost, ponavljam nažalost nekima relaksacija nije u interesu, Dodig kaže da je svaki uspjeh na nivou BiH štetan za RS, ali od Dodiga smo naučili slušati gluposti svakodnevno.

Name

Čamil

13.11.2017 18:27

Šaroviću, jel ti to draža bih od RS-a?

ODGOVORITE
Name

Džej

13.11.2017 18:59

Pa naravno BiH, lojalnost je potpisao kada je bio u pritvoru.

Name

Re Glupson

13.11.2017 19:52

Po cemu si ti to shvatio iz ovog clanka? Vi sektasi ste vec odavno postali naporni sa tim lazima. Nekad imam osjecaj da SNSD ima predsjednika i botove. Samo vam puni glavu a vi svoju uopste ne koristite. Ja sam puno bolje zivio dok je na vlasti bio Sarovic. Mozete pricati sta hocete... mozda su plate bile manje ali standard je bio duplo bolji.

Name

Hrvati okupirali Brod

13.11.2017 18:32

Nije to nikakav sporzum, to je dokaz da su Hrvati preuzeli Brod.Kad se pogleda ko je bio prisutan na potpisivanju svE je jasno kao dan. Josip Jerković Podpredsjednik RS. Brođanin Davor Čordaš ministar za raseljena lica u vladi RS-Brođanin. Predsjednik skupštine opštine Brod Ivo Mijić PukovniK HVO 101 BBB. NJih troica imaju veze sa privredom i rafinerijom jedino što su izaslanici generala Čermaka čija će firma da isporučuje gas a gradi i benzinsku pumpu na ulazu u Brod, navodno je načelnik opštine pokušao da zaustavi gradnju ali stigla naredba od gospodara RS da se benzinska pumpa gradi, s obzirom da se nezna struktura vlasništva u rafineriji za predpostaviti je da ima istine u priči da i Čermak ima učešća u vlasništvi rafinerije. Kad se ovoj četvorici Hrvata dodaju ministar Đokić i premijerka koja nezna je li pošla ili je došla, sporazum je sigurno na štetu RS.

ODGOVORITE
Name

Osvit

13.11.2017 19:10

Gospodine Sarovicu gas je potreban Rarineriji u svrhu tehnoloskog procesa i to u kolicinama koji je nemoguce transpo rtovati produktoprovodom koji nije u funkciji blizu trideset godina.Republika Srpska blokira izgradnju novog dobavnog pravca Svodobnica Brod upravo zarad interesa Gasproma iako se ta konekcija nalazi u Energetskoj strategiji razvoja RS.Sustina je da otvaranjem novog dobavnog pravca a sa izgradnjom LNG terminala na Krku Gasprom gubi monopol na isporuke gasa BiH a BiH mogucnost da moze da bira i kupuje jeftiniji i kvalitetnini gas i otvara tehnicku mogucnost prije svega gasifikacije Republike Srpske.Po kojoj logici se moze prikljuciti rafinerija u Brodu a ne moze grad Banjaluka ili vi mozda mislite da mazut ugalj i sjecka ne zagaduju B luku.Nije li vrijeme da strateska pitanja u energetici rjesava prije svega struka u intresu gradana Rs i BiH a ne politicari za interese nekih drugih centara moci iz samo njima razumljivih razloga.

ODGOVORITE
Name

Garo

13.11.2017 19:52

To fukaro mamu ti nisi SE ti jedino oteo hagu znase zasto mamicu ti ustasku.

ODGOVORITE
Name

Re

13.11.2017 21:12

Ti fakat nisi dobar s glavom. ri uopste ne znas o kome komemtarises.

Name

Brodjanin

13.11.2017 19:58

Da neces rec da rafinerija propada bih aa necete to proc mrcino stara.

ODGOVORITE
Name

Crni

13.11.2017 20:02

Daj Sarovicu vise prestani pricati o bih okrenite se Republici Srpskoj ako mislite ucestovati iduce godine na izborima i manite se vise tog sarajeva za mila boga sa takvom politikom ni clanovi sds nece vise glasali za vas a kamoli da pobedite na izborima.

ODGOVORITE
Name

Re

13.11.2017 21:12

Pe kome je okrenut medjede? vise je koristi donjeo Srpskoj za ove 3 godine nego citav SNSD za 12 godina vladavine.

Name

Rs

13.11.2017 20:07

Jel te stid sta pricas jel te stid mladosti sto dade zivot za RS toliko prolivene krivi za RS i ti si bio huskas u svemu tome fukaro.

ODGOVORITE
Name

Petar

13.11.2017 20:41

Je li ovaj čovjek perjanica SDS ili ?

ODGOVORITE
Name

Re

14.11.2017 07:08

Ovo je covjek koji je vec jednom na izborima pobjedio Dodika. Ako Bog dragi da opet ce dogodine!!!

Name

Konstatacija

13.11.2017 20:51

Ne treba SDS-u neprijatelj. Sami sebi su divoljni.....

ODGOVORITE
Name

Re

14.11.2017 06:12

nit Banjaluci treba gas dosta je u Brod da dodje i da se debelo plati

Name

berko

13.11.2017 21:03

idi ti smutljo priznaj kosovo sa bakirom..odzvonilo vam je..

ODGOVORITE
Name

Bale Baki

14.11.2017 06:18

i tako gas generala Markaca dodje u Brod. A vlada RS nit se tu sta pita nit je sta s kim dogovarala a sad brani ono sto se ne da odbraniti. U Moskvi su se dogovorili a sve radi smanjenja zagadjivanja Slavonskog Broda da rafinerija predje na gas. Sto se cijene tice mislim da je taj gas dosta skup jer Hrvatska kao monopolista uzima veliki novac za transport a to vlast u RSu nije briga. A ni to sto se ovim zatvara mogucnost prikljucenja zapadne krajine na gasovod,valjda je samo rafinerija vazna a ostale firme koje bi koristile gas i privatne kuce nisu

ODGOVORITE
Name

Rade

14.11.2017 07:10

Sarovicu cekamo te dogodine da nas spasis ove bjede! Da konacno i mi Srbi pocnemo da zivimo normalno. Svi oko nas svaki dan odu korak naprijed a mi svaki dan po jedan korak nazad!

ODGOVORITE
Name

Gavrilo

14.11.2017 07:26

Kako je to moglo da se potpiše bez najboljeg bosanskog ministra?!

ODGOVORITE
Name

Re: Gavrilo

14.11.2017 09:08

Gavrilo- idi umij se i pogledaj u ogledalo!