UIO: Oduzet nakit vrijedan 180.000

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH oduzeli su na području opštine Bužim veću količinu zlatnog i srebrnog nakita, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na više od 180. 000 KM.

Bosna i Hercegovina 12.11.2017 | 12:42
UIO: Oduzet nakit vrijedan 180.000
Nakon operativne informacije o nezakonitom prometovanju zlatnog i srebrnog nakita, tim službenika UIO iz Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Banjaluka, izašao je u ranim jutarnjim časovima na teren na području Bužima.

Tom prilikom zaustavljena su dva putnička motorna vozila. U prvom vozilu je zaustavljen bračni par kod kojeg je pronađena veća količina zlatnog i srebrnog nakita, dok je u drugom vozilu zaustavljena ženska osoba sa zlatnim i srebrnim nakitom, saopšteno je iz UIO.

Za pronađenu robu nije postojala nikakva dokumentacija o porijeklu, a lica kod kojih je roba pronađena nemaju registrovanu djelatnost prodaje zlatnog i srebrnog nakita.

Lica koja su upravljala vozilima imaju inicijale DŽ.O. (57) i J.E. (60). Nakon oduzimanja robe utvrđeno je da je riječ o zlatu ukupne težine 795 grama i srebrnom nakitu u količini od oko šest kilograma, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 180.437 KM.

Roba je bila namijenjena prodaji na "crnom tržištu" u BiH. Predmetna roba je privremeno oduzeta, a dalji dalji rad na slučaju po uputama nadležnog Tužilaštva preuzeli su, uz saradnju policijskih službenika MUP-a Bihać, službenici Odsjeka za provođenje propisa - Grupa za istrage RC Banjaluka.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili svaki oblik nezakonite trgovine. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sve

12.11.2017 12:00

Sve zlatare od Visegrada i zlatare u Andric gradu imaju ilegalnu robu. O zlatarama na Bas carsiji ne treba ni govoriti. Tu grama zlata nema legalno uvezenog. Zahtijevam kao uredan poreski obveznik od carine i SIPE da intervenisu.

ODGOVORITE
Name

Inspektor

12.11.2017 13:46

Molim te podatke od svoje firme, samo da provijerimo i potvrdimo kroz medije tvoje postenje. To nista ne boli!! Mozes poslati i jib ili pdv broj. Hvala unaprijed.

Name

Dil

13.11.2017 14:25

Neka se oglasi Direktor UIO Miro Djakula sta je ucinio da se kazni krivci za aferu zlatarne "Leo"iz Medjugorja gdje je drzava platila jos i 200.000,00 km.kamata zbog uposlenika te institucije Prelo Mire i Nuhic Sanela.

Name

Isto kao i u SFRJ

12.11.2017 17:08

Samo sad u muslimanskoj drzavi nema popusta, jer je doticni Musliman kao sto je bilo u SFRJ. Oni rade sta su radili kao mladi. U Buzimu puno kupuju zlato nevjestama pa to sto je nadjeno ode za 5-6 svadbi. Seljaci izvuku i zadnju paru iz duseka da bi mlada bila sretna i uvazena.

ODGOVORITE