Uskoro bezvizni režim sa Kinom

Savjet ministara utvrdio je danas Prijedlog sporazuma sa Vladom Kine o međusobnom ukidanju viza.

Bosna i Hercegovina 09.11.2017 | 18:37
Uskoro bezvizni režim sa Kinom
Ovim se olakšavaju putovanja državljanima dvije zemlje koji imaju važeće obične pasoše, te doprinosi razvoju ekonomije, kulture i turizma.

Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika u ime BiH predložen je ministar inostranih poslova Igor Crnadak, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara zatražio je da mu Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje hitno, a najduže u roku 30 dana, dostavi na usvajanje sve sprovedbene propise Zakona o carinskoj politici u BiH, da bi bila omogućena puna primjena ovog zakona i olakšan rad privrednika u BiH.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog zakona o obezbjeđenju depozita u bankama BiH koji će biti upućen Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po skraćenoj proceduri, a koji je predložio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita, u čijem su sastavu entitetski ministri finansija, ministar finansija na nivou BiH i guverner Centralne banke BiH.

Novim zakonom omogućena je bolja zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH, te uvedena mogućnost restrukturisanja banaka. Propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski ulaze u proces osiguranja depozita.

Donošenjem cjelovitog zakona želi se unaprijediti finansijska stabilnost, pojačati transparentnost i izvršiti njegovo usklađivanje sa odgovarajućim direktivama EU.

Agencija za osiguranje depozita BiH sa sjedištem u Banjaluci i filijalama u ovom gradu i Sarajevu nadležna je, između ostalog, za isplatu depozita fizičkih i pravnih lica u bankama članicama u skladu s ovim zakonom, kao i za učešće u procesu restrukturisanja banaka.

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Savjet ministara donio je odluku o rasporedu 365.000 KM tekućih grantova za učešće BiH na sajamskim i drugim manifestacijama i aktivnostima u inostranstvu u ovoj godini.

Savjet ministara ovom odlukom podržava promociju domaće proizvodnje na 11 međunarodnih sajmova.

Savjet ministara usvojio je Osmi izvještaj BiH o primjeni Evropske socijalne povelje /revidirane/ za članove 2, 4, 5, 6, 21, 22 i 28 za referentni period januar 2012. – decembar 2016. godine.

Sveobuhvatni izvještaj na 80 stranica sadrži ažurirane informacije o zakonodavnom okviru i situaciju u praksi u oblasti rada, uključujući pravo na pravične uslove i naknadu za rad, pravo na organizovanje i kolektivno pregovaranje, kao i prava na informisanje i učestvovanje, te unapređenje uslova radnog okruženja.

Savjet ministara utvrdio je i uputiće Predsjedništvu BiH Prijedlog za potpisivanje ministarske deklaracije o budućnosti ribarstva u Mediteranu, a za potpisnika u ime BiH predložen je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Švajcarske za odobravanje finansijskog doprinosa u vidu donacije za Projekat prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda u Zenici.

Na današnjoj sjednici, većinom glasova, utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, kojim se unapređuju postojeće procedure, radi brže, jednostavnije i kvalitetnije primjene ovog zakona.

Dopunama Zakona sportskim savezima BiH daje se nadležnost za arbitražno rješavanje sporova sportista i sportskih klubova, posredstvom njihovih arbitražnih sportskih tijela, što je međunarodni standard.

Izvor: Srna

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Brstivojka

09.11.2017 18:46

Ajme meni pa šta ću ja u Kini,da dobijem onu bolest BERI-BERI

ODGOVORITE
Name

eh

09.11.2017 19:12

Kasno je za zakon o osiguranju depozita , moje pare propale a sa njima i vjera u nenarodnu vlast u REPUBLICI SRPSKOJ ?

ODGOVORITE
Name

AR

09.11.2017 19:53

Super eto nam jos jedne bratske zemlje mozemo ici bez vize Svugdje Je bolje nego ovde samo bjezati

Name

Aleksandar

10.11.2017 02:11

Ja ne mogu do Ugljevika otici a da tek mogu do Kine....

ODGOVORITE
Name

Soko

11.11.2017 04:20

Ovaj ministar crndak uvijek nesto naopako KO CE da putuje u kinu hahahaha...

ODGOVORITE
Name

Jomi

12.11.2017 12:33

VELIKA STVAR, TREBA DA KUPIM KIŠOBRAN, OVDE 3 KM TAMO JE SIGURNO DOSTA JEFTINIJI

ODGOVORITE