Oštetili budžet za milion KM

Federalna uprava policije od ranih jutarnjih sati na području Kantona Sarajevo provodi operativnu akciju kodnog naziva “Registar“.

Bosna i Hercegovina 09.11.2017 | 09:52
Oštetili budžet za milion KM
Akcija je inicirana utvrđenim nepravilnostima u izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji je sačinjen od strane Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBIH od strane Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Postupajući po navedenom Izvještaju Federalna uprava policije je po nalogu Tužilaštva BiH provela opsežne istražne radnje i utvrdila postojanje osnova sumnje da su državljani BiH inicijala P.K. (1953.g.), D.M. (1958.g), te K.K.(1971.g), E.M.(1976.g.) i jedan strani državljanin inicijala A.R, u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru ogranizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000,00 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od cca milion KM, a za koji iznos je oštećen Budžet Federacije BiH.

S tim u vezi, a u cilju pronalaska dokaza i predmeta koji se povezuju sa izvršenjem krivičnih djela „Organizovani kriminal“ iz člana 250. KZ BiH, „Pranje novca“ iz člana 209. stav 2. u vezi sa članom 124. tačka c. KZ BiH, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, „Sklapanje štetnog ugovora“ iz člana 252. KZ F BiH, „Davanje dara ili drugog oblika koristi“ iz člana 381. KZ F BiH, „Primanje dara ili drugog oblika koristi“ iz člana 380. KZ F BiH i „Krivotvorenje službene isprave“ iz člana 389. KZ F BiH, policijski službenici Federalne uprave policije trenutno realizuju Naredbe Suda BiH za pretresanje stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija na području Kantona Sarajevo.

Po završetku radnji pretresa osumnjičena lica će biti lišena slobode, te će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije uz izvještaj na daljnje nadležno postupanje biti predani Tužilaštvu BiH.

(N1)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

komsija

09.11.2017 10:27

Svaka cast i vasoj strucnoj spremi a za korupciju ste rodjeni jer drugo niste mogli i nsta nauciti. Ako nastavite bicete prvi u jadnoj BiH.

ODGOVORITE
Name

gavrilo

09.11.2017 11:34

Nezakonitosti koje utvrdi Služba za reviziju javnog sektora su,svuda u svijetu, u 99% slučajeva pravosnažne presude.Sud se pita samo za broj godina..Samo u RS nalazi revizije imaju tretman neobavezne lektire..

ODGOVORITE