Bio sam pijan i naduvan na svakoj utakmici!

"Mnogi igrači su 'duvali' pred utakmicu, ali ne govorimo o tome. Ja sam imao rituale. . . ", ispričao je jedan od najtalentovanijih NFL igrača u poslednjoj deceniji, koji je od 2013. odigrao samo pet utakmica.

Ostali sportovi 10.11.2017 | 22:45
Bio sam pijan i naduvan na svakoj utakmici!
"Uglavnom bismo boravili u hotelu noć pred meč i onda bi igračima bilo dozvoljeno da odu do svojih kuća, uzmu šta im je potrebno i potom dođu na utakmicu. Izlazio sam iz hotela rano ujutru, odlazio kući, doručkovao i potom sprovodio svoje male rituale…", ispriča oje Džoš Gordon (26) u intervjuu za američki magazin "GQ".

"Rituali, šta god bi se našlo u tom trenutku... Malo trave, malo alkohola i onda na utakmicu. I potom sam odlazio na žurke bukvalno posle svake utakmice, poraz ili pobeda, nebitno. Posle svake".

NFL je 1. novembra prihvatio Gordona nazad i dao mu pravo da se takmiči nakon što se jedan od najtalentovanijih igrača u poslednjoj deceniji prijavio na proces odvikavanja od bolesti zavisnosti i na taj način, nakon što je više puta izneverio sve - od lige, kluba, trenera, saigrača, navijača, porodice... - pokazao da istinski želi da prevaziđe problem u koji se "uvalio" još u srednjoj školi.

"Svoje rituale sprovodio sam pre svake utakmice. Ako sam imao doping test tokom nedelje ili dan pred utakmicu, znao sam da imam nekoliko dana 'fore' da se uradim i potom očistim svoj sistem. Čak i nakon što su počeli redovno da me testiraju, kad sam 'pao' za vožnju u alkoholisanom stanju 2014, uzimao bih najveći mogući 'cim' iz bonga pred odlazak na utakmicu", govorio je momak rodom iz Hjustona, koji je u drugoj NFL sezoni u karijeri postavio mnoge rekorde i postao "Pro Bowl" igrač, a onda se bukvalno sunovratio na dno.

"Sve što je trebalo da uradim je da se presvučem kako se moja odeća ne bi osećala na dim. Sređivao sam se pred svaku utakmicu. Gomila momaka je 'duvala' pred mečeve, ali ne pričamo o njina ovde. Ovo je bilo nešto drugo. Ja sam imao spremne koktele u 'šotovima'. Voleo sam 'Grand Marnier" (vrsta likera od narandže, prim. aut). Mogao sam bez problema da pijem to. Mogao sam bez problema da popijem mnogo toga", pričao je Gordon u retkoj verziji ispovesti koja je svakako imala veze sa finalnom etapom odvikavanja.

"Ako nije bilo toga, mogao je da proše bilo kakav viski ili tako nešto. Popio bih recimo celu čašu ili nekoliko 'šotova' kako bih se zagrejao i 'podigao sistem', u suštini. Da bih 'upalio motor'. Tako sam odlazio na svaku utakmicu", ispričao je bez "dlake na jeziku".

Više puta, ovaj veoma talentovani "vajd risiver" ponovio je da je odlazio pijan ili naduvan na svaku utakmicu tokom karijere, da se 'navukao' još u srednjoj školi i da je koristio i lekove poput "alprazolama", pa čak i kodein, drugi po snazi opijat koji se dobija iz opijuma, posle morfina.

Kada je brodolom počeo tokom 2014. godine, odmah nakon što se pojavio na Pro Bowl spektaklu i bio izabran u najbolji tim NFL sezone (All Pro selection) zajedno sa Kalvinom Džonsonom na pozicijama "vajd risivera", Gordon je morao čak i da se odseli iz Klivlenda jer se plašio za bezbednost.

Klivlend Braunsi hronično su među najgorim timovima lige, ako ne i najgori, sa navijačima koji su veoma ratoborni za američke prilike i koji su umeli itekako da se obračunaju sa ljudima za koje su smatrali da su odgovorni za jezive rezultate iz sezone u sezonu.

Kada je on u pitanju, pored toga što je često bio meta verbalnih i ponekog fizičkog napada, jednom prilikom zapaljen mu je i automobil, ali ništa - ni puno razumevanje trenera, saigrača i ljudi iz ove posrnule franšize, ni nulta tolerancija koju je imao kod navijača nisu mogli da ga odvoje od alkohola i droge.

Od 2012. do danas Gordon je odigrao samo 35 mečeva. Nije odigrao nijedan od decembra 2014, a i te sezone nastupio je samo pet puta. Braunsi su, nakon što se NFL uverio u rezultate njegovog procesa odvikavanja (a, možda i pročitao ove redove u nesvakidašnjem intervjuu) odlučio da mu dozvoli da nastupa od 13. kola ove sezone (3. decembar), mada je pitanje u kakvom je on trenutno psiho-fizičkm stanju i da li će ga trener Hju Džekson poslati na teren tada.

I ta dozvola koju je dobio je uslovna pod pretpostavkom da će svako sledeće kršenje pravila značiti i doživotnu suspenziju iz profi sporta u SAD, ali ne i bez razloga.

I Braunsi i NFL imali su zaista veliki nivo tolerancije za njegove probleme, ali…

Gordon, visok 191 centimetar i težak 102 kilograma kada je u formi izabran je u drugom krugu drafta 2012. godine i nije se nalazio u krugu igača od kojih su se očekivale velike stvari, ali su one došle. U prvoj sezoni nagovestio je da može mnogo, a u drugoj pomerio granice mogućeg - bar kad je Klivlend u pitanju.

Postao je prvi igrač u istoriji NFL kojem je uspelo da u dve uzastopne utakmice "uhvati" više od 200 jardi, sakpio ih je 1.646 te 2013. godine, bio izabran za Pro Bowl (pandan NBA All Star meču) i uvršten u tim sezone - to smo već naveli.

Ono što nismo je da je Gordon već bio suspendovan na prve četiri utakmice te 2013. godine zbog "pada" na doping testu, koji je usledio nakon što je uhvaćen u vožnji u pijanom stanju. Novi pozitivan uzorak, 2014. godine, značio je i zabranu nastupa koji mu je NFL izrekao u trajanju od godinu dana jer je prekršaj bio napravljen dok je bio pod uslovnom kaznom.



Međutim, i ta suspenzija je ublažena jer je Liga te sezone korigovala (čitaj: ublažila) kazne za korišćenje nedozvoljenih sredstava, pa je Gordon odradio suspenziju od deset mečeva i nastupio u narednih pet (potom je priznao da je i u tih pet bio 'pod dejstvom' - tu se već videlo da neće moći da postigne onu formu jer je sakupio samo 303 jarde na pet utakmica bez 'tač dauna').

Konstantno pod uslovnom kaznom, jer se jedna nadovezivala na drugu, Gordon je "pao" na testu i u januaru 2015. godine kada je zaradio suspenziju za celu sezonu čiji je početak tradicionalno u septembru. Kada je ta suspenzija istekla, Gordon je podneo zahtev NFL-u za pravo nastupa i nije ga dobio odmah - s razlogom.

Već u martu, bio je testiran, naravno bio je pozitivan i odlučeno je da mu dozvola ne bude izdata, ali su se nadleženi ipak smilovali i u julu mu vratili "licencu", ali tek nakon suspenzije koja je važila za prve četiri utakmice u sezoni 2016.

Ne lezi vraže, samo dva meseca kasnije, "tik" pre nego što je sezona 2016 trebalo da počne, Gordon se obratio i Klivlend Braunsima i NFL-u rečima da ne zaslužuje šansu koja mu je data i da nije u prilici da ispuni ono što se od njega traži, već da smatra da je neophodno da prođe kroz proces odvikavanja od zavisnosti i, tek onda, zatraži šansu koju je tada već dobio.

Prvog novembra ove godine, nakon što je u međuvremenu još jednom bio odbijen, Gordon je zatražio dozvolu da igra i - dobio je.

Da li će i nastupiti 3. decembra... pitanje je.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar