Ovo je prvi znak zapaljenja crijeva

Procenjuje se da u Srbiji više od 5. 000 ljudi boluje od Kronove bolesti, ali se tačan broj još ne zna jer se formiranje registra obolelih tek očekuje.  

Zdravlje 08.11.2017 | 09:03
Ovo je prvi znak zapaljenja crijeva
Nešto je veća učestalost ulceroznog kolitisa, druge najčešće hronične zapaljenske bolesti creva, koji je prema tvrdnjama lekara, mnogo češći u severnim delovima država i od njega najčešće obolevaju osobe starosti od 20 do 40 godina. Prvi simptomi koji predstavljaju "alarm" jesu pojava krvi u stolici i dijareja.
"Kod teških oblika ulceroznog kolitisa postoje česte 'vodenaste' stolice sa prisustvom krvi, jaki grčevi, povišena temperatura, dehidratacija i gubitak težine. To stanje ponekad zahteva čak i bolničko lečenje", kaže doktor Srđan Marković sa odeljenje za gastroenterologiju KBC Zvezdara.

S druge strane, kod Kronove bolesti klinička slika zavisi od drugih faktora, jer za razliku od ulceroznog kolitisa koji se javlja samo na debelom crevu, Kronova bolest moguća je na bilo kom mestu duž digestivne cevi.

"Temperatura, bol u trbuhu, proliv i gubitak težine su simptomi Kronove bolesti. Bol je najčešće oko pupka ili u donjem desnom delu stomaka. Ipak, ponekad jedini simptomi mogu da budu povišena telesna temperatura i gubitak u težini", kaže dr Marković.

Osim toga, kao posledica Kronove bolesti mogu da se pojave i fistule, odnosno otvori između susednih vijuga creva, creva i bešike, vagine i kože.

"Fistule oko analne regije su česte, praćene su infekcijom, krvarenjem, bolne su i neprijatne. Upravo te bolne, gnojne upale često zahtevaju operativno lečenje uz tretman lekovima", kaže Marković.

Prema rečima našeg sagovornika, pored fizikalnog pregleda i laboratorijskih analiza, za postavljanje dijagnoze su najkorisnije endoskopske i radiološke metode.

Kolonoskopija sa ileoskopijom je nezaobilazan pregled bolesnika sa sumnjom na Kronovu bolest. Prisustvo bolesti u tankom crevu može se ispitati radiološkim metodama: skenerom i magnetnom rezonancom, odnosno enterografijom. Većina pacijenata sa Kronovom bolešću se bar jednom u životu operiše, dok je operacija u ulceroznom kolitisu neophodna u hitnim situacijama totalne kolektomije, odnosno uklanjanja creva.

Iako su obe bolesti hronične i neizlečive, lekari naglašavaju da uz adekvatno lečenje pacijent može da ima isti kvalitet života kao da je zdrav.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar