Filip: Novak je uvijek vjerovao u mene i pomagao mi!

"Drugi reket" Srbije Filip Krajinović istakao je važnu ulogu najboljeg srpskog tenisera u njegovoj karijeri. Trener Petar Popović: "Znao sam da će napraviti nešto veliko u Parizu".

Tenis 07.11.2017 | 21:30
Filip: Novak je uvijek vjerovao u mene i pomagao mi!
Filip Krajinović napravio je veliku senzaciju na mastersu u Parizu, najveću u poslednjih nekoliko godina na ATP turu. On je iz kvalifikacija stigao do borbe za pehar, a u finalu ga je zaustavio Džek Sok.

On je postao najslabije rangirani teniser koji je igrao u finala mastersa još od Rumuna Andreja Pavela, koji je to učinio 2003, kada je bio 191. igrač sveta, upravo u prestonici Francuske.

Srpski teniser (25), kojem su zbog fantastičnih rezultata u juniorskim danima predviđali sjajnu karijeru, nije uspeo da se pokaže u najboljem svetlu zbog brojnih povreda. Imao je nekoliko teških perioda u karijeri koji su se odrazili na igru i rezultate.

Još kao talentovani dečak na čuvenoj Akademiji Nika Bolitijerija pokazao je da ima "štofa" za velika dela, ali su ga zdravstveni problemi sprečili da "eksplodira" mnogo ranije.

On je 2011. morao na operaciju ramena, a posle oporavka je nastavio pravim putem. U oktobru 2014. ušao je u top 100 na ATP listi, ali je prošle godine opet morao na pauzu. Ustanovljeno je da je u stopalu imao kost viška koja mu je zadavala dosta problema, pa je to morao da sanira, što ga je sprečilo da napreduje.

"Bio je to veoma težak period. Morao sam da rešim problem sa tom kosti, a dodatnu brigu zadavalo mi je to što sam već bio zreo igrač, a sponzori su me se odricali. Bilo je i psihički teško, ali sam imao podršku i uspeo sam da prevaziđem taj loš period".

Veliku podršku u teškim vremenima dao mu je najbolji srpski teniser svih vremena Novak Đoković.

On ne samo da ga je savetovao, već mu je platio trenera i dao svoj stan na korišćenje.

"Novak i ja smo vrlo bliski prijatelji i mnogo mi je pomogao u karijeri. I danas često razgovaramo. On je heroj nacije", izjavio je za "L'Ekip" Krajinović.

Novak Đoković pomogao mu je i oko angažovanja trenera sa kojim trenutno sarađuje, Petrom Popovićem. Bivši trener Ive Karlovića nedavno je započeo saradnju sa Krajinovićem, koja je brzo dala rezultate.

"Dugo sam želeo da treniram sa Popovićem. Rekao sam mu da bih voleo da radim pod njegovim nadzorom čim se ukaže prilika i to je počelo pre četiri meseca, i odmah su došli rezultati. Ustvari sve je neverovatno dobro",otkrio je Krajinović.

Iskusni Popović kaže da je od prvog trenutka verovao da Filip može da napreduje.

"Pre početka turnira u Parizu trenirao je uobičajeno, ali je pre toga ostvario dobre rezultate na čelindžerima u Rimu i Almatiju gde je pobedio, a zatim i na Kupu Kremlja u Moskvi. Prošao je kvalifikacije i u prvom kolu pobedio Rubljeva (35. na ATP listi), pre nego što ga je eliminisao Berankis, koji je potom igrao u finalu. Video sam na tom meču da je imao šansu da dobije. A onda je u Parizu pobedio Kverija igrom kakvu on ne voli i tada sam znao i rekao sam sebi da je spreman za neverovatan rezultat i da može svakog da pobedi".

Popović je objasnio kako je u finišu sezone Filip "eksplodirao".

"Najveća promena je u njegovoj glavi. On je na čelindžerima koje je igrao, kao i na turniru u Moskvi, video koliko je blizu igračima koji su dobro rangirani na ATP listi. Rekao sam mu da nije dovoljno da se drži sa njima, već da mora da ih pobedi. To je cilj svakog velikog igrača. Rekao sam mu da tako mora da razmišlja čak i ako se suoči sa Federerom. I igrao je dobro, bio je defanzivan i strpljiv, pre nego što je osvajao setove. On je promenio stav, razmišljanje i sada igra svaki meč kako bi ga dobio", objasnio je trener Filipa Krajinovića.

Popović, koji je burno proslavio Filipov ulazak u finale skidanjem majice uz gotovo fudbalsko navijanje, takođe je izdvojio ulogu Novaka Đokovića kao veoma važnu u Krajinovićevoj karijeri.

"Naša Srbija je mala zemlja i svi igrači se drže zajedno. Pre početka mastersa u Parizu bili smo zajedno sa Novakom na večeri, jer je bio u prolazu. Đoković je uvek verovao u Krajinovića. Plaćao mu je i trenera, dao mu svoj stan u Beogradu na korišćenje jer je uvek verovao da Filip može da postane veliki igrač. Čak mu ni Filip nije verovao kada je to govorio, jer je imao toliko pehova sa povredama, ali sada se sve vraća u normalu", rekao je Popović.

I zaista, sve ide baš po planu, i bolje od toga. Ne samo da je Krajinović napravio najveći uspeh u karijeri i izborio direktan plasman u glavni žreb Australijan Opena, već je stigao i do najboljeg renkinga u karijeri, 44. mesta na ATP listi, i postao "drugi reket" Srbije, odmah iza Đokovića, pretekavši Viktora Troickog koji je mesecima bio na tom mestu.

"OTKAŽI TO, JER ĆEŠ IGRATI U BERSIJU"

Petar Popović je ispričao i anedgotu vezanu upravo za nastup Krajinovića na mastersu u Parizu.

"Ovo što se desilo sa Filipom je magija! Ali, da biste bili dobar trener morate biti i malo ludi", kroz smeh je rekao Popović i objasnio kako je verovao da će njegov igrač na mastersu u Parizu napraviti nešto za pamćenje.

"Filip je još pre početka kvalifikacija u Parizu obezbedio kartu i organizovao sa prijateljima da ide u London u četvrtak na utakmicu Arsenala i Crvene zvezde, a ja sam mu rekao: 'Šta to radiš? U to vreme ti ćeš i dalje igrati na mastersu u Parizu". Onda je za subotu uveče planirao veliku proslavu sa društvom njegovog napretka na listu, ulaska u top 100 i to što je obezbedio nastup na Australijan Openu bez kvalifikacija, a ja sam mu i tada rekao da neće moći to da izvede jer će i dalje igrati u Bersiju. Zvučalo je ludo, ali ja od početka verujem u njega, da može da dođe među 20 najboljih na svetu. Ali, čak i za mene je zaista iznenađenje što je igrao finale mastersa", rekao je Popović.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar