Ko su `omiljeni` dileri nafte?

Na nabavku goriva institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i sva javna preduzeća, godišnje potroše stotine miliona maraka. U ulozi dobavljača u pravilu se nalazi nekoliko kompanija, čija se imena ponavljaju u tenderskoj dokumentaciji većine institucija.

Bosna i Hercegovina 03.11.2017 | 09:30
Ko su `omiljeni` dileri nafte?
Prema istraživanju Prve Republike, jedan dio najvećih javnih preduzeća, prilikom sklapanja ugovora sa dobavljačima, ostavljaju mogućnost kompanijama da u slučaju povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu, te institucije priznaju razliku u cijeni i tako uvećaju vrijednost posla,u odnosu na prvobitni ugovor nakon provedenog tendera.

U slučaju da cijena nafte na svjetskom tržištu padne, tada se nijedna institucija ili javno preduzeće nisu sjetili da uslove dobavljača da ugovorenu cijenu smanji za iznos pada cijene nafte na svjetskom tržištu.

U Elektroprenosu BiH Banjaluka, su nam rekli da se u slučaju da, u mjesecu za koji se vrši obračun (prethodni mjesec), prosječna cijena motornih goriva, prema saopšetnju Agencije za statistu BiH, odstupa za +/- 5% u odnosu na referentnu prosječnu cijenu motornih goriva, dobavljač ili naručilac mogu tražiti korekciju cijene goriva za taj mjesec.

Takođe pojašnjavaju da “novoformirana jedinična cijena će služiti kao osnova za fakturisanje novih isporučenih količina, sve do nove korekcije cijene, odnosno sve do zahtjeva jedne od ugovornih strana za korekcijorn cijene.”

Eelektroprenos BiH, ugovor o nabavci motornih vozila potpisuje na dvije godine, i podijeljen je na 10 lotova.

Prema saznanjima PR-a, ti ugovori su potpisani 2016. Godine.

Najviše je, na pojedinačnom lotu, zaradila kompanija “Petrol BH OIL” Sarajevo, koji je sa Elektroprenosom potpisao ugovor vrijedan 288.000 KM.

“HIFA Petrol” je dobio posao na tri lota, vrijednosti od 65.000, 80.000 I 218.000 KM, “Holdina” Sarajevo 207.000 KM.

“Krajina Petrol” u Elektroprenosu BiH je dobila posao vrijedan 50.000 KM, “NESTRO Petrol 129.000 KM.

Za Prvu Republiku je potvrđeno da je u toku tender za nabavku goriva za potrebe Središnjeg ureda i Regionalnih centara Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“U tenderskoj dokumentaciji nije propisano da će se cijene usklađivati sa porastom cjena na svjetskom tržištu. Naime, već nekoliko godina prilikom nabavke goriva i lož ulja Uprava u TD propisuje da će se ponuđene cijene goriva usklađivati sa podacima o prosječnim cijenama goriva koje se pribavljaju od Agencije za statistiku BiH”, rekli su nam u UIO BiH.

U ovoj instituciji objašnjavaju da “ako je ponuđač ponudio cijenu goriva 2 KM po litri, a prosječna statistička cijena prema podacima Agencije za statistiku je bila 2,30 KM (mjesec koji je predhodio mjesecu podnošenja ponuda) ponuđena cijena u odnosu na cijenu Agencije je manja za 13%.”

“U svim slučajevima kad dođe do povećanja ili smanjenja cijene goriva, bez obzira koliko je to povećanje ili smanjenje cijene, ponuđač isporučuje gorivo po cijeni koja je manja za 13% u odnosu na zadnju objavljenu statističku cijenu u momentu isporuke goriva”, odgovorili su za PR iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Prema podacima Prve Repubike, sporazumu koji je zaključen za 2015-2017. godinu gorivo su isporučivali: Nestropetrol, Hifa i Petrol OIL Compani. Po osnovu okvirnog sporazuma-ugovora u 2016. godini nabavljeno je gorivo u vrijednosti:

– Nestropetrol 218.215,92 KM

– Hifapetrol 105. 057,43 KM

– Petrol Oil Compani 70.126,23 KM

Vlada Federacije BiH okvirni sporazum za nabavku i sukcesivnu isporuku goriva, potpisala je sa Hifa d.o.o iz Tešnja, ukupne vrijednosti 100.000 KM. Tokom 2015. I 2016. godine, Vlada FBiH je HIFI isplatila 600.000 KM, po osnosu okvirnog sporazuma o nabavci motornih goriva, potvrđeno je za Prvu Republiku.

(Prva Republika)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

A izvoz

03.11.2017 08:56

A sta je sa izvozom.Sve ogavni kriminal.Sve.

ODGOVORITE
Name

Kajmak

03.11.2017 09:44

Ovo isto se odnosi i na izvoz struje. Sve tendere dobija jedan te isti ponudjac jer ponudi najvecu cijenu. Onda kad prave ugovor unesu klauzulu da se ta cijena moze mijenjati zavisno od promjena na svjetskom trzistu. Ali uvijek da se plati manja cijena od ugovorene. Nikad veca, mada se desava da se cijene elektricne energije na svjetskom trzistu povecaju. Naravno, od takvog ugovaranja i prodaje koristi imaju i politicari tom monopolisti omogucavaju takve uslove. Kad svako svoju pinku uzme logicno je da elektroprivreda posluje sa gubicima. Drugim rijecima, politicari pljackaju svoj narod jer je elektroprivreda javno, odnosno drzavno, preduzece. Nikad se niko od zvanicnih drzavnih revizija i kontrola nije bavio tim pitanjem. Zasto ? Pa zato sto i oni cine dio korumpiranog i kriminalizovanog sistema. Nazdravlje

Name

Re kajmak

03.11.2017 20:50

Ona mrcina skida kajmak jel znas koji stara mrcina.

Name

Baba11

03.11.2017 11:06

Kriminace treba privesti pravdi ali treba biti oprezan da u ovoj borbi sa kriminalcima ne ugrozimo ili da to neprijatelji iskoristi kao bi ugrozio nasu svetinju drzavu republiku srpsku

ODGOVORITE
Name

BABA11

03.11.2017 12:01

Rs propada polako ali sigurno.Drzava BiH je svakim danom sve jaca i uskoro ulazi u Nato!

ODGOVORITE
Name

Brzi

03.11.2017 14:08

I ja cu uskoro na mjesec.

Name

Riki

03.11.2017 20:52

Ma nemojte tako pa sarovic je naj bolji bakiov sluga i dupelizac

ODGOVORITE