100 dana do ZOI - plamen stigao u Južnu Koreju!

Olimpijski plamen stigao je u Južnu Koreju, kroz koju će ga na stodnevnom putovanju nositi više hiljada ljudi, do ceremonije otvaranja ZOI u Pjongčangu.

Ostali sportovi 02.11.2017 | 19:30
100 dana do ZOI - plamen stigao u Južnu Koreju!
Prva će baklju poneti klizačica Jou Jang u Inčonu, odakle počinje putovanje olimpijskog plamena dugo 2.018 kilometara.

Organizatori igara odredili su da 7.500 ljudi nosi plamen koji je juče iz Atine stigao u Inčon. Slavna olimpijska šampionka u klizanju Kim Juna, jedna od najpopularnijih sportista u Južnoj Koreji, sa premijerom Li Nak-jonom upalila je plamen i tako ozvaničila početak putovanja olimpijske baklje.

Tokom rute, olimpijski plamen biće nošen u specijalno dizajniranoj baklji, kako bi se osiguralo da se ne ugasi. Nakon današnjeg prolaska kroz Inčon, plamen će krenuti ka ostrvu Čedžu, gde će ostati u četvrtak i petak pre ponovnog ulaska na kopno. Plamen će kroz glavni grad Seul proći u januaru.

Olimpijski plamen je poslednji put bio u Južnoj Koreji 1988. godine, kada su održane Olimpijske igre u Seulu. Zimske olimpijske igre održaće se od 9. do 25. februara naredne godine u Pjongčangu. Pripreme za takmičenje odvijaju se u sred tenzija sa Severnom Korejom oko nuklearnog naoružanja i raketnih testova.

Postoji i zabrinutost oko previsokih troškova, ali i oko održavanja sportskih objekata koji će se malo koristiti kada se završe takmičenja. Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in zatražio je od Severne Koreje da učestvuje na Igrama, jer su, kako je rekao, "zlatna prilika" da se učvrsti mir na Korejskom poluostrvu.

Klizački par iz Severne Koreje se plasirao na ZOI, ali nije sigurno da li će im vlada iz Pjongjanga dozvoliti da učestvuje.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar