Pudždemon može biti uhapšen?

Španski istražni sudija mogao bi da naredi hapšenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i pet članova njegove regionalne vlade, bez obzira na to da li će se oni pojaviti pred sudom u Španiji.

Svijet 01.11.2017 | 22:40
Pudždemon može biti uhapšen?

Pudždemonov advokat Pol Bekert rekao je da ukoliko Španija bude tražila ekstradiciju Pudždemona, odluku će doneti belgijske sudije, a ne vlada.

Dva člana Pudždemonove vlade vratila su se u utorak iz Brisela, gde se on trenutno nalazi, a kako kaže njegov advokat, neće se vraćati u Španiju narednih nekoliko nedelja.

Pudždemon je u utorak na konferenciji za štampu u Briselu rekao da on i pet članova njegove vlade u Briselu traže "slobodu i bezbednost" od španskih vlasti, dodavši da će se vratiti u Španiju ukoliko dobije garantije da će imati pošteno i fer suđenje, navodi AP.

Zamenik u Evropskom parlamentu i portparol vladajuće partije Španije, Narodne Partije, Esteban Gonzales Pons, rekao je da će, ukoliko se Pudždemon u četvrtak ne pojavi pred sudom, verovatno biti izdat zahtev za ekstradiciju, i da će ga belgijska policija uhapsiti.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar