Kim planirao ubiti nećaka?

Kineska policija uhapsila je nekoliko sjevernokorejskih agenata u Pekingu pod sumnjom da su planirali ubistvo Kim Han Sola, 22-godišnjeg nećaka Kim Jong Una, bivšeg učenika "United World Collegea" u Mostaru.

Svijet 01.11.2017 | 21:20
Kim planirao ubiti nećaka?
Vijest o navodnoj zavjeri protiv mladog Han Sola prvo su prenijeli južnokorejski mediji, da bi kasnije i kineski mediji potvrdili ovu informaciju, prenosi Bloomberg.

Naime, Kina je uhapsila dvojicu od ukupno sedam sjevernokorejskih agenata koji su planirali ubistvo Kim Han Sola, čiji je otac Kim Jong Nam ubijen u Maleziji početkom ove godine. Ovu informaciju je potvrdio i izvor blizak prvoj porodici Sjeverne Koreje.

Navodno, uhapšeni agenti se nalaze u pritvoru u predgrađu Pekinga, gdje se vrše saslušanja. Zasad nije poznato zašto ostala petorica nisu uhapšena. Iako se očekuje reakcija kineskog Ministarstva spoljnih poslova, ono se još nije oglasilo niti komentarisalo ovo hapšenje sjevernokorejskih agenata.

Kada je konkretno riječ o ubistvu Kim Jong Nama, njegovim ubicama, dvjema ženama, trenutno se sudi u Maleziji. Jong Nam, rođeni brat sjevernokorejskog vođe, ubijen je u februaru na aerodromu u Kuala Lumpuru.

Podsjećanja radi, Kim Jong Nam je između 1994. i 2001. godine figurirao kao nasljednik svog oca Kim Jong Ila Međutim, nakon hapšenja sa ilegalnim dokumentima 2001. godine u Japanu, Jong Nam je pao u nemilost svog oca. Mediji su tada pisali da je policiji rekao da je samo želio posjetiti "Diznilend".

Iako se u Maleziji sudi ubicama Jong Nama, opšteprihvaćena teorija je da je on naprosto postao žrtva čistke svog brata koji se želi riješiti svih osoba koje predstavljaju neku prijetnju njegovom režimu.

Još tada se spekulisalo da, s obzirom na očevu sudbinu, sljedeća žrtva bi mogao biti upravo njegov sin Kim Han Sol (22). Da su te spekulacije bile istinite, potvrđuju najnovija hapšenja sjevernokorejskih agenata.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar