Srbački davaoci krvi za Gradišku

Opštinski odbor Crvenog krsta iz Srpca danas je u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Opšte bolnice Gradiška organizovao treću ovogodišnju akciju dobrovoljnog davanja krvi na koju se odazvalo 55 humanista, članova Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi iz ove opštine.

Republika Srpska 31.10.2017 | 21:00
Srbački davaoci krvi za Gradišku
Njih 51 je dalo krv čime je aakupljeno oko 20 litara ove dragocjene tečnosti, koja će značajno poboljšati zalihe krvi gradiške Bolnice za predstojeći zimski period.

Među dobrovoljnim davaocima je bio veliki broj mladih, pa i onih koji su prvi put dali krv i tako postali članovi porodice najhumanijih ljudi u ovoj opštini u kojoj postoji duga tradicija dobrovoljnog davalaštva tečnosti koja život znači.

„Sa odzivom smo u potpunosti zadovoljni, a prednjačili su redovni davaoci. Međutim, sretni smo što se u svakoj akciji javljaju i novi članovi, naročito mladi, što nam ulijeva nadu da će opština Srbac i dalje biti među vodećim opštinama u Republici Srpskoj u ovoj aktivnosti“, izjavila je sekretar Crvenog krsta Srbac Ljiljana Jovičić.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je u odnosu na broj odazvanih bilo malo onih koji iz zdravstvenih razloga nisu mogli dati krv. Jovičićeva nije mogla propustiti priliku da pomene i jednog od rekordera, Vladimira Teinovića, koji je do sada više od 90 puta darovao krv.

Iz Policijske stanice i Administrativne službe opštine odazvalo se po četiri radnika, te tri radnika Doma zdravlja Srbac, medju kojima je bila i redovni davalac krv doktor stomatologije Vanja Malešević.

Pored obroka i napitaka, organizator ove humane akcije svim učesnicima obezbjedio je poklon-majice koje su stigle iz Crvenog krsta San Marina, sa kojim srbački Crveni krst ima višegodišnju uspješnu saradnju.

„Današnja akcija dobrovoljnog davanja krvi posvećena je obilježavanju „Nedjelje solidarnosti“, koja počinje sutra pod sloganom “Pomozimo starima i nemoćnjima“.

Članovi Kluba mladih Crvenog krsta u toku naredne nedjelje obići će stara i iznemogla lica i uručiti pakete pomoći, a organizovaće se i druge aktivnosti u skladu sa programom „Nedjelje solidarnosti“ Crvenog krsta Republike Srpske“, najavila je Ljiljana Jovičić.

(BN/S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar