Referendum o pravosuđu BiH?

Vlasti su ipak odlučile da suspenduju referendum o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Republika Srpska 31.10.2017 | 20:05
Referendum o pravosuđu BiH?
Dvadeset dana prije roka za održavanje klubovi poslanika vladajuće koalicije zatražili su zakazivanje posebne sjednice na kojoj će poslanici raspravljati o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma, ali i one o imenovanju referendumske komisije.

Datum održavanja posebne sjednice znaće se u petak, nakon skupštinskog kolegijuma.

“Moramo imati u vidu činjenicu da su i uslovi geopolitički promijenjeni na ovim prostorima, da ima previše problema. Da li bi to bio dodatni problem ili bi bila nova energija za Republiku Srpsku – to je na onima koji to predlažu i vidjećemo iz samog obrazloženja u konačnosti šta je”, izjavio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS (DNS).

“Kad poraste Dodik će biti Puždemon”, na vijest o suspenziji na tviteru ironično je reagovao PDP-ov Miroslav Brčkalo.



“Inspiracije nije nedostajalo ni ostatku opozicije. Ako hoćeš u “aps” ti održi referendum”, Dodiku poručuju iz najveće opozicione partije. U SDS-u kažu da je odluka o povlačenju dokaz da je predsjednik Srpske politička kukavica i prevarant i da je, zbog referenduma, u nedjelju išao na “ribanje” kod Aleksandra Vučića.

“Naš stav i poruka građanima je da je kukavica Mile junački odustao od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. U stvari sve Miline mjere su za dnevno-političke potrebe i on je jedan običan prevarant i kukavica i ja ga pozivam da održi referendum. Ajde kukavice održi taj referendum. Održi to kukavico, održi referendum, a mi ćemo izaći i glasati”, rekao je Miladin Stanić, poslanik Srpske demokratske stranke.

“Stanić je ekspert za poljoprivredu i referendume”, ironijom, Željka Cvijanović brani Dodika.. Dok ne bude konsenzusa, kaže, u Srpskoj neće biti ni referenduma.

“Ne robujemo rokovima i ne treba da robujemo rokovima. Znate, tu ima neka opozicija, pa oni nešto TIK-TAK, još 18, još 16 dana, pa glumataju više. Nego to je previše važno pitanje da bi oni glumatali na tom pitanju na taj način. Neka odbrojavaju sebi neke druge stvari, umjesto da odbrojavaju dane kad će biti referendum. Biće, ako bude potrebe i ako bude konsenzusa, biće”, rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS (SNSD).

Milorad Dodik ranije je najavio suspenziju referenduma, a odluka je u međuvremenu objavljena u “Službenom glasniku”, a stupila je na snagu 29. septembra i od tada teče rok za njegovo održavanje.

Na sastanku u Palati Republike Dodik je opoziciji dao rok da podrži referendum u suprotnom, kako je naglasio, slijedi suspenzija i peticija sa istim referendumskim pitanjem i sakupljanje 500 hiljada potpisa širom Srpske.

(Agencije)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zato više nema istraga o Dodiku

31.10.2017 19:13

Pao je dil sa Sudom i Tužilaštvom BiH,a to je da Tužilaštvo BiH obustavi sve istrage o Dodiku i njegovom kriminalu,a Dodik će poništiti referendum,obecano učinjeno,ujede Vuk Magarca,a ti se narode je....

ODGOVORITE
Name

Komisar Lukac

31.10.2017 21:42

Ovo cemo da ispitamo, dok ja stojim na braniku otadzbine, ne moze biti kriminala.

Name

Pipo

02.11.2017 08:18

Cuj vlas povukla odluku o referendumu ma nema vlasti Mile je vlast toje njegov adut bio u kampanji za lokalne izbore.Ovaj narod ne konta zasto bih sud i tzzilastvo on rusio kada su mu naj veca sigurnost da ga niko nece dirati za privredni i politicki kriminal.Sveje to dogovoreno u stranim krugovima plan je napravljen a Mile ga samo provodi. Ovo je risenje RS iznutra a on se samo busa u prsa kako neda RSa srusiti ovde su Mili dozvoljene sve radnje a za uzvrat urusavanje RSa iznutra daj narode malo mucni glavom iduce godine izadimo na izbore i otjerajmo ovu bagru.

Name

kotaran

31.10.2017 19:27

Bilo kako bilo, men’s’čini da ih je Dodo ipak preveslao kulturno. Dao im da podrže referendum, oni nisu pa sad reže na njega

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

31.10.2017 20:46

O čemu ti? Dodik je preveslao narod i glasače jer nije ispunio svoja obećanja!

Name

Борислав

31.10.2017 21:19

Како ће Миле одржати референдум против својих људи. Све што је тамо потиче из његове странке

ODGOVORITE
Name

Dedukcija

31.10.2017 22:43

Stoka ce sad da zakljuci da rezimlije donose mudre odluke. Nije dakle do Mile i njegovog sljama nego do stoke. Njima je potreban coban, i zato coban vlada.

ODGOVORITE
Name

#

31.10.2017 22:46

Ko je uspio zaustaviti Cvijanovicku, kad su i drugi uspjeli nesto da kazu?

ODGOVORITE
Name

Nevjerovatno

31.10.2017 23:24

Koji neodgovorni likovi vode RS.

ODGOVORITE
Name

Porazno

01.11.2017 07:20

Nedovoljno izdiferencirane ljudske protuve, bez morala, saosjecanja, kulture i na kraju kompetencije.