Kada će da grije "Eko toplana"?

Kako stvari stoje, nova – Eko toplana Banjalučane neće grijati do kraja januara, iako im je gradonačelnik Igor Radojičić obećao da će to biti mnogo ranije.

Republika Srpska 31.10.2017 | 17:58
Kada će da grije "Eko toplana"?
Odbornici kluba „Sloboda“ posjetili su danas gradilište buduće Toplane i uvjerili se da je do sada završeno tek 65 % radova i da najavljeni rok za završetak radova 1. decembra neće biti ispoštovan.

Informacije o utrošenom novcu, odbornici nisu dobili pa se otvara pitanje ozbiljnosti i zakonitosti čitavog projekta!

Vremenski rok zacrtan u aktima o gradnji Eko toplane neće biti ispoštovan jer je nerealno da ovakve projekte, za koje je realizacija izvođenja radova i rokova 18 i više mjeseci, grad Banjaluka završi za najavljenih 7,5 mjeseci, tvrde iz kluba Sloboda.

„Ono što smo danas vidjeli je da za ovo kratko vrijeme ima određenih rezultata ali ono što je zasigurno da 31.12 nećemo imati sve kotlove u pogonu i i neće biti po strateškom ugovoru potpuna isporuka sa svim kotolovima“, tvrdi Milenko Jaćimović, predsjednik kluba "Sloboda". 

Iz IEE uvjeravaju da će novi rokovi biti ispoštovani, da do završetka predstoji još nekoliko faza, i da im je imperativ testna faza do 15 novembra.

„Prva testiranja sa vodom ćemo raditi do 15 novembra, do kraja decembra imaćemo primarno montiranu kompletnu robu u postrojenju, a rok do 31. januara nam omogućava da u procesu testnog perioda kompletan projekat pustimo sukcesivno od 15 novembra do 31.januara“, ističe Borko Torbica, projekt menadžer "Eko Toplane". 

Iako su odbornici "Slobode" tražili podatke o vrijednosti do sada izvedenih i plaćenih radova i koliko je ko od partnera uložio, tu informaciju nisu dobili.

Indikativno je da je Elnos doo Banjaluka, firma u vlasništvu Borka Torbice, izvođač redova za firmu IEE Banjaluka, koja je strateški partner grada u izgradnji "Eko toplane".

Vlasnik firme IEE je Borko Torbica, koji je i menadžer buduže „Eko toplane“. Elnos proizvodi dio opreme i isporučuje za IEE, dakle praktično fakturiše sam sebi.

Ne treba napominjati posebno da se u ovom slučaju otvara prostor za malverzacije.
I stručnjaci iz oblasti termoenergetike skeptični su u vezi sa ovim projektom za koji, tvrde, nije urađena valjana studija.

„Tako veliki sistem koji se sastoji od 5 kotlova snage na mazut 50 megavata pojačavati kotlovima snage od 5 megavata po meni ne bi radili ni obrazovnog nivoa osnovne škole jednostavno to u principu nije praksa ne izgleda logično a da li je nešto logično ne može se suditi bez izrade detaljne studije“, kaže Pero Petrović, profesor termotehnike na Mašinskom fakultetu u Banjaluci. 

Na dnevnom redu vanredne skupštine grada Banjaluka, pored projekta "Eko toplane", naći će se i emitovanje obveznica Toplane od 8,5 miliona maraka za koje se ne zna stvarna namjena.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Oj ha

31.10.2017 17:08

A pošto će sad biti grijanje, hoće li biti jeftinije?

ODGOVORITE
Name

Bruka

31.10.2017 17:10

Sramota je da glavni grad Republike Srpske nije u stanju investirati u svoju toplanu nego traži nekakvog strateškog partnera. A strateški partner, kojije ustvari domaće privatno lice, 1990te nije imao ni patika. Sve su to ...

ODGOVORITE
Name

Miroslav

31.10.2017 20:39

Glavni grad Republike Srpske je po Ustavu RS i dalje: Sarajevo! Toliko...

Name

You you

31.10.2017 17:12

Precrtana šema iz Prijedora...

ODGOVORITE
Name

Radijator

31.10.2017 17:18

Pa proradice do jula mjeseca.... Hehehe Prevara do prevare....al banjalucani ...koji banjalucani i banjalucanke..pa nas je 15%u banjaluci...ostsli su u danskoj..svedskoj..njemackoj...americi..itd..glssaju za lazi i prevare(snsd)..nazalost al je tako vec 15god..misli i vise...

ODGOVORITE
Name

Računi računi

31.10.2017 17:26

Vidjeće se za koju godinu kada računi grijanja budu veći.To mislim zato što je vlasništvo toplane u privatnim rukama 51% na prema 49 % gradovog vlasništva

ODGOVORITE
Name

ŽUĆO

31.10.2017 17:37

EKO TOPLANA JE NAJVEĆI PROMAŠAJ GRADONAČELNIKA RADOJČIĆA. U 21 VIJEKU GRIJANJE NA DRVA JE VAN SVAKE PAMETI. KAO PRVO TO NIJE DRVNA SJEČKA KAKO SE GOVORI NARODU VEĆ ČISTO DRVO KOJE SJECKAJU ŠTO ZNAČI DA ZA PAR GODINA NEĆEMO IMATI ŠUME. NEZNAM KAKO JEDNOM INŽINJERU EL TEHNIKE MOŽE TAKO NEŠTO PASTI NA PAMET OSIM DA SE NIJE DOBRO UPLUSO U TOM POSLU OD STRANE MEDEKSA IZ ŠIPOVA KAO DOBAVLJAČA DRVA. A I OVI POLUPISMENI ODBORNICI NEMAJU POJMA, VJEROVATNO I NJIMA BACE MRVICE, ZA TO JE ZADUŽEN AMIDŽIĆ. B.LUKA JE GRAD NEKULTURE JER JE VODE OVAKVI MEŠETARI

ODGOVORITE
Name

Mile

31.10.2017 20:52

Sve si rekao ispravno prijatelju. Zna to i policija i tuzilastvo ali nema svrhe. Srecom viza je brzo gotova i ne moram zlo gledati ocima i trebamo svi otici neka zive biznismeni sami bice im lakse smiriti pohlepu!

Name

Modul

31.10.2017 17:38

Čuj nece grijati modularna toplana. Prva i jedina takve vrste . Takve toplane nema ni u Africi.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

31.10.2017 18:37

Sve u redu ali da ova cetvorica iz Slobode drze predavanje bilo kome...Dvojica u vlasti dvadeset godina jedan promijenio pet stranaka...

ODGOVORITE
Name

Zoki

31.10.2017 21:18

Najskuplja varijanta je sjecka,a to ce se pokazati vec skedece godine.Kad je pocela kod nas proizvodnjs peleta tsd je tona bila 120km,a sad ga vec teze nabaviti i tona se vec krece i do 430 km.Da bi dobili pelet morate prvo uraditi sjecku koja ce biti vrlo skupa na odnosu jednog metera prostornog drveta.Ova toplana je cist promasaj i legalna pljacka narodnog novca.

ODGOVORITE
Name

Maki

01.11.2017 06:25

Znaci , na mala vtara ste privatizovali toplanu , bagro ..unistiki ste staru , a novu u privatne ruke nekom tamo Torbici ...

ODGOVORITE
Name

Bakinci

01.11.2017 17:31

Nije naš Mile najgori, Tek će se prava lica sadašnjih BL. glavešina pokazati Igor crnogorac NARCIS koji nikada ništa konkretno nije uradio- sve vreme maglu prodavao i dobovao na BUDZETU Srđan drvarčanin- špirićev rođak koji se ugradio (procentualno) u sve projekte, nešto sa znanjem Igora a nešto njemu iza leđa o kabinetlijama da i ne govorimo, a o glavnoj sekretarici-konobarici po zanimanju koja ima koeficijent 12,5 za lojalnost.... O Bože ima li te Nema banjalučana u KABINETU

ODGOVORITE