"Separatisti se ugledaju na Ex Yu"

Separatisti se ugledaju na bivšu Jugoslaviju, ali postoje velike razlike jer Kataloniji nedostaje kompaktnost Slovenije, manja je izlaznost na referendumu o nezavisnosti i taj region u Španiji nije dobio podršku moćnih stranih vlada, piše danas Financial Times (FT).

Svijet 29.10.2017 | 18:21
"Separatisti se ugledaju na Ex Yu"
Vlade država širom Evrope uglavnom ne pokazuju zainteresovanost za uzrok katalonske nezavisnosti, medjutim vlade u Berlinu, Parizu, Londonu i drugim evropskim državama ne žele raspad Španije i ne misle da separatisti imaju pravnu ili političku osnovu za to.

Kada je u pitanju bliža analiza situacije, ujedinjeni front EU prikriva slabu kariku ili dvije, navedeno je u analizi FT, uz navođenje primjera nekadašnje jugoslovenske republike Slovenije.

Dok su katalonski separatisti napredovali sa kampanjom riječi podrške upućene su iz Slovenije. Predsjednik Slovenije Borut Pahor je 1. oktobra, kada je Madrid haotični referendum o nezavisnosti Katalonije proglasio nezakonitim, rekao je da su mnogi Slovenci "srcem" uz narod Katalonije.

Emotivna privrženost Slovenaca prema katalonskim separatistima je razumljiva, navedeno je u članku.

Slovenci su na referendumu 23. decembra 1990. glasali za otcijepljenje od Jugoslavije, a 25. juna 1991. slovenačka skupština je usvojila Temeljnu istinu o samostalnosti i nezavisnosti Slovenije i preuzela kontrolu svojih granica, čime je ta republika izašla iz bivše SFRJ.

Poslije toga je počeo desetodnevni rat, jer jugoslovenska vlast nije priznala slovenačku samostalnost, a koji je završen odlaskom pripadnika JNA iz Slovenije.

"Slovenci porede svoje iskustvo kao malog naroda koji živi pod, kako su tada smatrali, dominacijom Srba u Jugoslaviji, dok je Katalonija pod vlašću Madrida", piše Financial Times.

Kako je navedeno, lider separatista u Kataloniji Karles Pudždemon posjetio je Sloveniju 1991. godine i "divio se mirnim i demokratskim načinima na koje Slovenci postigli svoje ciljeve".

Ipak, stanovnici Katalonije nisu ujedinjeni kada je u pitanju nezavisnost kao što su bili Slovenci. Izlaznost u Sloveniji bila je veća od 90 odsto, a 90 odsto Katalonaca glasalo je za nezavisnost od Španije, ali je u Kataloniji izlaznost bila 43 odsto. Birači koji su bili protiv nezavisnosti bojkotovali su referendum.

Kataloniji nedostaje kompaktnost Slovenije, piše u članku. Prema podacima katalonskih vlasti iz 2013. godine, oko 46 odsto stanovnika Katalonije govori španski kao glavni jezik, 36 odsto govori katalnonski, a 12 odsto oba jezika podjednako.

Dodaje se da je jasno da većina onih koji govore španski jezik žele da njihov region ostane deo Španije.

FT navodi da postoji razlika i kada je u pitanju liderstvo. Može se smatrati da premijer Španije Marijano Rahoj ima "težak" pristup katalonskoj krizi, ali on nije nekadašnji diktator Francisko Franko, niti bivši srpski lider s kraja 20. veka Slobodan Milošević. Španija je demokratija.

Ocjenjuje se da je možda najveća razlika ta što je referendum o nezavisnosti Slovenije dobio podršku moćnih stranih vlada. Katalonija i Kurdistan nisu imali takvu podršku.

Izvor: Beta

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Jugosloven

29.10.2017 18:54

Zaigrace mecka i kod ostalih u EU Ne mogu oni nama nanijeti zlo a da im se to ne vrati.

ODGOVORITE
Name

Re Jugi Komunjari

29.10.2017 20:03

Samo se ti nacekaj Jugo.Zivot ti prodje u jadu i bjedi dok cekas drugima zlo.A ovamo se zivi dobro i ne ceka si nakakvo zlo nikome.Takve komunjare ko' ti, su krive za sve - da vidimo hocete li od tolikoga sacekivanja jednog dana izumrijeti pa da i na tim prostorima krene bolje.

Name

re Jugi komunjari

30.10.2017 10:59

Ocito je, da je tvoja informisanost o Jugi, kao i o ponasanju i suzivotu na nekim prostorima, veoma kompaktna.

Name

Jolpaz

29.10.2017 19:12

Otkud to da neko sa Zapada Sloveniju nazove separatistickom republikom?

ODGOVORITE
Name

Dolpaz

29.10.2017 20:05

E moj Jolpazu - pazi se bolje ti je - jel iscuri ti i to malo pameti sto imade!

Name

Ma Dali Je Moguce

29.10.2017 21:58

Srbi dominirali nad Slovenijom.Sta ?Srbi se naselili u Sloveniju pa bili vecina,ma daj !

ODGOVORITE
Name

Рођо

29.10.2017 22:31

Нек се угледају на бивше муслимане и Хрвате,они су то мајсторски урадили,срушили онаку државу . Ајд опет Хрвати добро и прођоше,добише државу и пар кантона у Федерацији а ови други само пар кантона

ODGOVORITE
Name

Kal

30.10.2017 09:16

Polako nije kraj.

Name

Re.kal

30.10.2017 10:20

U pravu si,dok hrvati uzmu svoje sto im pripada u federaciji,Erdoganu ce biti mnogo lakse da sacuva Aljino nasledstvo