Osveta policije zbog ostavke

Dražen Višnjić, bivši šef Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS, nedavno imenovan za savjetnika predsjednika RS Milorada Dodika, na meti je kriminalističke policije, ekskluzivno saznaje SrpskaCafe.

Republika Srpska 27.10.2017 | 16:57
Osveta policije zbog ostavke
Načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darko Ilić kratko nam je potvrdio da su od Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva RS dobili nalog da prikupe dodatne informacije i provjere navode iz anonimnog pisma dostavljenog MUP-u u kojem se Višnjić i bivši inspektori Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS terete za određene nezakonitosti.

Ilić nije želio da govori ništa više, ali SrpskaCafe saznaje da su na meti inspektora Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS su bivši šef Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Dražen Višnjić i inspektori u ovom odjeljenju Bojan Simetić, Siniša Stojčić, Stojan Babić i Darko Ćulibrk koji su prije dva mjeseca svojevoljno prekinuli radni odnos u MUP-u RS.

Akcija “Port Rojal”

Kriminalistički inspektori provjeravaju navode iz anonimnog pisma u kojem se Dražen Višnjić i njegovi bivši podređeni terete da su nezakonito koristili sofisticiranu opremu dobijenu od Federalnog istražnog biroa SAD (FBI) za potrebe zajedničke akcije kodnog naziva “Port rojal” koja je izvedena u periodu od marta 2014. do oktobra 2015. godine. Za potrebe te akcije od FBI su dobili 10 mobilnih telefona Ajfon, četiri tablet Ajped i sedam laptop računara.

Pored toga, provjerava se i da li su podatke do kojih su došli tokom navedene akcije na osnovu sudske naredbe za izvođenje posebne istražne radnje “korištenje prikrivenog istražioca i informanta na internetu” po završetu akcije predali sudu u skladu sa Krivičnim zakonom i Zakonom o krivičnom postupku RS ili su dobijene podatke snimili na eksterne hard diskove i predali službenicima FBI.

U anonimnom pismu se navodi i da je FBI u toku akcije “Port rojal” na račun inspektora Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Milana Miloševića, koji za razliku od šestorice svojih bivših kolega nije raskinuo radni odnos u MUP-u RS, uplatio oko 30 000 dolara za plaćanje servera.

Isto tako u pismu se navodi da je Dražen Višnjić tokom 2015. i 2016. godine putovao u Švajcarsku i Rusiju i traži od MUP-a RS da odgovori da li je Višnjić u inostranstvo putovao kao službenik MUP-a RS, a ukoliko nije da li je nadređenima prijavio putovanja u inostranstvo na što je po zakonu obavezan kao policijski službenik. Prema saznanjima SrpskaCafe-a, upravo ova Višnjićeva putovanja su i razlog zbog kojih je napustio MUP RS i našao bolje zaposlenje.

Razmjena sa Njemačkom

U pismu se navodi i da je tužilac Tužilaštva BiH Diana Kajmaković slala dopis MUP-u RS u kojem tvrdi da su neki od bivših inspektora Odjeljenja za visoko tehnološkikriminal u okviru istrage vođene po njenom nalogu razmjenjivali podatke sa policijom Njemačke, ali bez njene saglasnosti.

Posebno je interesantno to što je direktor policije RS Darko Ćulum u februaru ove godine izdao naredbu da Uprava kriminalističke policije na čijem je čelu Siniša Kostrešević preuzme nadležnost nad radom Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet od Uprave za policijsku podršku kojom rukovodi Boško Pandža.

U pismu se navodi da su „sajber inspektori za potrebe FBI snimali internet saobraćaj i dostavljali ga službenicima FBI na način na koji te poslove nije moguće uraditi u SAD, jer je u SAD takav način postupanja nezakonit“. U tome se krije i odgovor na pitanje zašto je Dražen Višnjić u maju prošle godine dobio priznanje od FBI.

srpskacafe.com

Komentari / 48

Ostavite komentar
Name

d

27.10.2017 15:27

Ma nemoguće...ha,ha,ha

ODGOVORITE
Name

RE

27.10.2017 16:48

MA DA NISU ONI NESTO NEOVLAŠTENO "SKIDALI" I SLALI NJEMCIMA I AMERIKANCIMA ŠTO MOŽE ŠTETITI NAŠEM PREDSJEDNIKU - PA TO BI STVARNO BIO ZLOČIN DA SU IZVEZLI NEKU NJEGOVU TAJNU...

Name

Neznam,

27.10.2017 19:34

Ko ga je imenovao ,to je nenormalno,pa takve stvari se nisu desavale ni za vreme"Gospodina Stalina.

Name

razgovor

28.10.2017 00:02

Saradnja sa okupatorom,stranim službama,narandžastim revolucijama,stranim faktorima i centrima moći,sa Sorošem i sa ovim-onim

Name

Leko

29.10.2017 18:32

Jesu,jesu snimali i slali stranim ambasadama i spijunima nasu tehnologiju i nacrte svemirskog i atomskog projekta.

Name

Šiš

27.10.2017 15:29

Tugo moja pregolema. Nek je samo pošteno pa šta bog daa.

ODGOVORITE
Name

Realno

27.10.2017 15:42

Kao da je tih 5 policajaca koji su radili na tim poslovima tu nešto bitno. Bitan je samo softver koji je policija RS dobila od FBIa ili od SADa. I još nešto, ko vam garantuje da upotrebu tog softvera FBI ne nadgleda non stop....Šta je tu problem? Problem je što nemate svoj softver. Šta je još veći problem? Nećete ga skoro ni imati.

ODGOVORITE
Name

Sale

27.10.2017 17:26

Ljudi, sta vam je sve ovo cudno, pa iiddeeu nadgledaju i odrzavaju privatne firme, svakih par mjeseci dolaze i kao nesto servisiraju unose neke kofere a takve iste iznose ko se moze sjetiti neka se sjeti 90 tih godina, kada je vojsci srbije njemacka firma odrzavala softvere i po tom pitanju kakav je bio kraj!!!?

Name

insajder

27.10.2017 15:43

E pa zato sada ekipa oko Ilića ima odriješene ruke da prisluškuje koliko i koga hoće. Iskoriste već postojeću istragu i dodaju telefonske brojeve neistomišljenika i poznatih preduzetnika. E onda ide ucjena za nekakvu ljubavnu afericu ili ako je neko pričao protiv Mileta.

ODGOVORITE
Name

ima nas još insajdera

27.10.2017 16:18

A u ovom je najjači onaj detektiv Stupar. Inspektor kriminalne prošlosti koji je i sam uhvaćen da sarađuje sa zeničkom auto-mafijom. a ostade na poslu.

Name

Baš si glup

27.10.2017 16:54

Pa i ako je od naše policije ne nešto naročito pametne i ti misliš da bi to prošlo kod nekog tužioca da nekoga optuže zato što je pričao preko telefona protiv Dodika.Pa ti čovječe ne bi mogao biti ni dimnjačar sa takvim razmišljanjem a ne da vodiš istrage.Prema KZ RS posebne istražne radnje se odobravaju za djela propisana zakonom od četiri godine i više.I to pod uslovom da sud odobri prijedlog tužioca

Name

Stupar 2

28.10.2017 18:49

Ma Stupar će ponovo jahati Dobojem, a miševi će onda u rupeeeee

Name

miš

30.10.2017 07:30

jaše Stupar nikad nije ni prestao jahati. žene od kolega.

Name

Sve laži

27.10.2017 15:45

Inspektori su pritiskani i bili su pod mobingom svojih načelnika a koji ne znaju ni upaliti računar da se vrše određene nezakonite radnje protiv opozicije i protivnika režima.

ODGOVORITE
Name

Слажем се

27.10.2017 16:14

Једни мозгају, а други се истичу. То и не би било толико евидентно да није информатика у питању. Могу мислити какви су нам ти ликови на одговорним мјестима и како ефикасно раде.

Name

Re Slazem se

27.10.2017 20:22

Vjerujte da ne mozete ni zamisliti.

Name

Vip

27.10.2017 16:34

Haha anonimno cuj ovog firauna Ilica Anonimna prijava!Postoji jos bez broj prijavaposlai mupu na ponasanjeradnika pojedinicaali se skrivaju!Zataskavaju!Znaci anonimne se razmatraju a pisanesadokazimadostavljene sklanjaju alal vera nema stabravo bravo bravo!?

ODGOVORITE
Name

Posejdon

27.10.2017 16:51

Ovaj MUP treba raspustiti. Kosteš protiv Ilića, Ilić protiv Višnjića, Jovanić protiv Kostreša,... Ko će sve pohvatati!? Treba provjeriti ko je sve imao mogućnost da se "loguje" i onda utvrditi ko neovlašteno "sluša" ne samo u Bl, već i TB i BN. Tuga...

ODGOVORITE
Name

Naravno

28.10.2017 10:14

Sve su to lopovcine osim Kostresa. To znaju svi u policiji. Zato im mozda i smeta jer nije korumpiran. Tjeraj to Kostres koliko god imas mogucnosti i snage.

Name

Hotel Palas Banja luka

27.10.2017 16:52

Što ne uhapse hakere iz Rusije koji su smješteni u Hotelu Palas,a pripadaju Ruskoj kriminalnoj organizaciji MARŠAL GRUPA? Njih niko ne dira zato što Dodiku pomažu oko izbornih rezultata,da njih nije baja ne bi imao 15% glasova.

ODGOVORITE
Name

Kiki

30.10.2017 07:37

Šta je ovo, Bog te mazo??? Ovo se ne smije prećutati.

Name

Baba

30.10.2017 10:17

Grupa heklera ubacena tajno iz Rusije smjestena je u motel palas da za racun Dodika krade izbore i pravi stetu dobrim i postenim Bosnjaccima,multietnicarima,borcima za gradjansku drzavu kao i opoziciji u RS.Radi se o visokotehonosloko specijalizovanim profesionalcima kozackog porijekla koji raspolazu sa sofisticiranom opremom.Obucavni su u tajnim podzemnim postrojenjima u Sibiru,obuka im je trajala 15 godina i za sve to vrijeme nisu izlazili vani vec su po vascjeli dan provodili uz kompjutere..sada su tu u motelu Palas po Dodikovom naredjenju polaniraju novi djemosajd i rovare protiv jedne jedine domovine Bosne

Name

re Hotel Palas

30.10.2017 15:46

Ali noću hotel Palas obezbjeđuje agencija za obezbjeđenje Bond jedna od dodikovih produženih ruku

Name

Racic

27.10.2017 17:04

Pa gospoda su tajni agenti 006 za potrebe agenta 007.

ODGOVORITE
Name

Policajac

27.10.2017 17:32

Stvarno je bitno što su razmjenjivali podatke u borbi protiv kriminala sa kolegama koji rade istu stvar i što je Visnjić putovao u inostranstvo promovišući Mup RS. Da nije tu mnogo bitnije što su ti momci bili prijetnja za aktuelnu kriminalnu policiju RS-a?

ODGOVORITE
Name

LAKA

27.10.2017 17:33

SVIMA KO IMA MOZGA JE JASNO DA JE OVO PRIVATNA REŽIMSKA POLICIJA I U ZADNJE DVE GODINE JE DOVEDENA DO SAMOG DNA ŠTO JE MOŽDA I CILJ OVOG REŽIMA. POSEBNO JE TO VIDLJIVO U SAOBRAĆAJU, KONTROLU SAOBRAĆAJA VRŠE SVI, VIŠE NEZNAŠ KO TE ZAUSTAVLJA A SAOB. NESREĆA NIKAD VIŠE. NIGDJE SAOBRAĆAJCA DA VRŠI REGULACIJU SAOB. KAD SAM IH TO PITAO REKLI SU MI DA OD SILNIH NEZGODA NE MOGU STIĆI, A KAKO JE TO NEKAD BILO

ODGOVORITE
Name

Mihajlo iz Ugljevika

27.10.2017 17:43

Dragi moji građani, Moje mišljenje je da je gospodin Višnjić dužnost u MUP-u obavljao savjesno i profesionalno. Dijelom se razumijem u prirodu tog posla i imao sam par službenih susreta sa njim. Da samo znate kakvu je skromnu, da ne kažem mizernu, kancelariju imao. Vjerujem da su dobri bili i ljudi u tom specifičnom resoru i da nisu bezrazložno svi otišli. Jaka je vrsta tih poslova i ne mogu je lako poklopiti bjelosvjetski hoštapleri i domaći kriminalni milje. Naravno, niko nije savršeno idealan u poslu. Zato se kadrovi instruišu i usavršavaju svuda, pa i u ovom resoru. Taj posao ne može da se radi "pod ručnom".

ODGOVORITE
Name

NONK

27.10.2017 20:40

Višnjića poznajem cijeli zivot i odgovorno tvrdim da je odličan momak, kako u privatnom, tako i u profesionalnom životu i da je njegov odlazak iz MUPa veliki hendikep za isti, a sa druge strane veliki prosperitet za Višnjica koji je u MUPu zarad svog lokal-patriotizma samo gubio vrijeme sa svojim kvalitetima koje posjeduje. Mislim da bi trebao da se zahvali ovim ljudima što su mu otvorili oči o stanju u MUPu.

Name

KYUXD201

30.10.2017 06:30

Visnjic je ispao budala. Volis svoju zemlju, radis za nju guras "republic of srpska" na svim clancima sirom svijeta a onda te lokalni serifi satjeraju u cosak. Pa ovo nije normalno.

Name

Perun

27.10.2017 18:37

Ovde agenti Glupson i Tupson , nasi "najpametniji" vunderkind-ovi za male pare rade za Njemacku i Britansku obavjestajnu sluzbu a da toga nisu ni svjesni. Kazu da imaju posebne neke telefone kojima salju informacije direktno u Bec a dobili su ga kao poklon od "Telekoma".

ODGOVORITE
Name

sos

27.10.2017 19:05

Pandur je uvijek pandur i nemojte mistifikovati ove ljude, nije njihovo znanje i inteligencija za Silicijumsku dolinu pa ih sad nesto ovdje uzdizete. Oni su samo radnici MUP-a koji su imali pristup sofisticiranoj opremi. I ocigledno zloupotrebljavali su to. Tačka.Lako je onda biti džek i faca koja nesto vrijedi.

ODGOVORITE
Name

odgovor

27.10.2017 19:50

Momci su bili inzenjeri i MUP RS nece nikad vise takvu ekipu.

Name

SOSA

27.10.2017 20:34

Pandur je pandur za cijeli zivot, a ti si glup za cijeli zivot, ne komentarisi nešto što ne razumijes i TACKA.

Name

revoke

28.10.2017 00:03

Apsolutno tacno,kad je taj Visnjic takav strucnjak sta ce kod Baje u kabinetu. Moze u privatnom sektoru zaraditi mnogo vise! Za takvu strucnost Zapad placa i ne pita. Prema tome da je strucan ne bi se drzao ovog jadnog narodnog budzeta na koji su se navukli raznorazni strucnjaci (Ceranic,Galijasevic,Zavetnici,Istocne alternative i ostala bagra)

Name

Re(sos)alitic

28.10.2017 08:53

Korektno, kratko i tacno!

Name

Ex

27.10.2017 19:17

Neka se MUP izjasni koliko nas je napustilo MUP pa neka narod vidi sta je ta institucija i kakva je

ODGOVORITE
Name

Na EX

27.10.2017 20:32

A koliko bi nas tek napustilo samo da možemo.

Name

ex hvala Bogu

29.10.2017 17:41

Vise manekena i manje muda rijetko gdje na svijetu naci!

Name

Satoshi Nakamoto

27.10.2017 20:07

Ja radim u MUP. Ovo sto je navedeno u tekstu je samo vrh ledenog brega. Intranet MUP-a RS je kompletan pod nadzorom Hrvatsko-Turske obavjestajne sluzbe . Sav saobracaj u okviru MUP-a RS se prosledjuje i analizira .Kadrovi koji mogu da sprece i umanje curenje informacija iz MUP-a su protjerani. Na djelu je taljenje trenutnog rukovodstva sa najboljim ponudjacima u kojima se dobijaju skupocjeni pokloni i novac za odabir "najnoljeg software-a" mada je to sve smece . Na djelu je glumatanje strucnosti iz ove oblasti , 99 posto kadra u MUP-u RS koji se nalazi na poslovima IT-a su skoro informaticki nepismeni. Njihov maksimum je podesavanje permisija kod OP sistema XP i postavljanje kablova. Sve je suplje ko sito , al ne daju prici strucnjacima niti ko to smije komentarisati.Sav se posao svodi na postizanje dogovora sa dobavljacima kako bi dobili mito u obliku novca , racunara , materijala koga distribuiraju i prodaju u svojim privatnim firmama koje se bave time ..... Strasno.

ODGOVORITE
Name

Bi

27.10.2017 20:31

Sve je to tacno mup rs je imao dio kadrova do prije pet godina koji su radili svoj posao posteno i kvalitetno ali ekipa oko jednog od bivsih nacelnika ih je otjerao tako da je taj dio u potpunosti rasturio. Ostala je ekipa oko markovica i visnjica koji su napravili veliku sramotu za mup rs. Neka im je Bog na pomoci.

Name

Satoshi Nakamoto

27.10.2017 20:11

Ja radim u MUP. Ovo sto je navedeno u tekstu je samo vrh ledenog brega. Intranet MUP-a RS je kompletan pod nadzorom Hrvatsko-Turske obavjestajne sluzbe . Sav saobracaj u okviru MUP-a RS se prosledjuje i analizira .Kadrovi koji mogu da sprece i umanje curenje informacija iz MUP-a su protjerani. Na djelu je taljenje trenutnog rukovodstva sa najboljim ponudjacima u kojima se dobijaju skupocjeni pokloni i novac za odabir "najnoljeg software-a" mada je to sve smece . Na djelu je glumatanje strucnosti iz ove oblasti , 99 posto kadra u MUP-u RS koji se nalazi na poslovima IT-a su skoro informaticki nepismeni. Njihov maksimum je podesavanje permisija kod OP sistema XP i postavljanje kablova. Sve je suplje ko sito , al ne daju prici strucnjacima niti ko to smije komentarisati.Sav se posao svodi na postizanje dogovora sa dobavljacima kako bi dobili mito u obliku novca , racunara , materijala koga distribuiraju i prodaju u svojim privatnim firmama koje se bave time ..... Strasno.

ODGOVORITE
Name

Leo

27.10.2017 20:51

Nije on džaba prešao kod Predsjednika za savjetnik,a da su bili uigrani jesu ali svaka cast Jovi ipak je to castan Srbski oficir

ODGOVORITE
Name

Simetić

28.10.2017 13:41

E to je tek čast o kojoj se da pričati da nisi svjestan koliko :)

Name

Leo

28.10.2017 22:25

Ajde Simeticu mozemo pricati do mile volje od pocetka Vojne akademije rada u VRS i cak prelaska u Mup RS zar to nije castan Srpski oficir

Name

Krov

27.10.2017 22:25

S koliko su oni nezakonito ljudi pridludkivali i prisluskuju i danas!

ODGOVORITE
Name

Re Simetić

28.10.2017 18:47

Pa đesi Simetićuuuu, kod koga si ti savjetnik, ustvari jeste li svi u kabinetiću?

Name

Djuradj

28.10.2017 13:28

Kad jedan Djuradj alias “djola” prestane odlucivati u policiji onda mozemo ocekivati neki pomak. Isti je kad je bila akcija u njegovom hotelu Talija za prostituciju, u posljednjem momentu skinut sa liste za hapsenje i pretres. Zato sad Darko Ilic sjedi gdje sjedi.

ODGOVORITE
Name

Nisu čista posla

30.10.2017 09:38

Mora da je uhvaćen u nečem kompromitujućem kad ga brzopotezno skloniše u palatu za savjetnika..??!! Kao svojevremeno onog Jovičića, pa ga i kriva i dužna uguraše na ministarski tron.

ODGOVORITE