Ostavke poslanika: "Ti si izdajnik"!

Katalonski lider Karles Pudždemon odložio je za jedan sat obraćanje javnosti, tokom kojeg se očekuje da će raspustiti parlament i raspisati regionalne izbore 20. decembra, a uoči govora dvojica funkcionera njegove stranke PDEKat podnijela su ostavke.

Svijet 26.10.2017 | 15:38
Ostavke poslanika: "Ti si izdajnik"!
Španski list "Pais" prenosi da je Pudždemonov zamjenik Ðordi Baiget napustio sjedište partije uz povike "izdajniče", a ostavku je uputio i Ðordi Kuminal, zamjenik šefa pokreta Ðunts pel si, kojem pripada PDEKat.

Španski dnevnik "La Vangardija" izvijestio je da katalonska vlada ramišlja o organizovanju regionalnih izbora 20. decembra.

Katalonska vlada je saopštila da će Pudždemon dati izjavu, ne navodeći nikakve detalje.

Katalonski lider istakao je će kriza katalonske nazavisnosti eskalirati ukoliko Španija realizuje planove o preuzimanju uprave nad Katalonijom.

"Plan španske vlade će stvoriti još ozbiljniju vanrednu situaciju oduzimanjem političke autonomije Kataloniji", naveo je Pudždemon u pismu španskom Senatu, koji se priprema danas da razmotrati primenu člana 155 Ustava i preuzimanje institucija, policije i finansija u Kataloniji, u slučaju da taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti, navela je francuska novinska agencija.

Pudždemon je rekao da bi to bila uvreda za španski Ustav i da bi mjere prekršile "princip političke autonomije" španskih regiona.

Katalonski lider je dodao i da španski Ustav ne daje blanko vlast centralnoj vladi.

U 17.00 časova biće održana i sjednica katalonskog parlamenta, a mnogi strahuju da bi poslanici mogli da izglasaju unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije.

Vlada u Madridu u subotu je aktivirala Član 155 Ustava i predložila niz mjera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije koje podrazumijevaju razriješenje katalonske vlade i preuzimanje kontrole nad parlamentom, izborima, administracijom i medijima.

Time je španska vlada preuzela upravljanje Katalonijom, a mediji prenose da je to prvi koraka ka ukidanju autonomnije.

Rahoj je rekao i da je bilo neizbježno da španska vlada primjeni Član 155 Ustava iako to nije željela.

Aktiviranje Člana 155 Ustava mora da odobri Senat - gornji dom španskog parlamenta - pre nego što odluka stupi na snagu. Senat će, kako je najavljeno, o tome glasati u petak 27. oktobra.

Jedna od mjera tiče se razriješenja katalonske vlade. Vlada u Madridu traži smjenu predsjednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona, potpredsjednika i svih ministara.

Njihova mjesta će zamijeniti "organima i administracijom koju izabere ili kreira s tom namjerom".

Rahoj ima ovlašećenja da raspusti katalonski parlament i raspiše prijevremene regionalne izbore u Kataloniji.

Katalonski parlament će nastaviti da vrši predstavničku funkciju, ali pod nadzorom organa koji će da odredi Senat španskog parlamenta "kako bi se garantovalo poštovanje odredbe španskog ustava".

Predsjednica katalonskog parlamenta ne može da predloži kandidata za predsjednika katalonske vlade, biti da održi raspravu i glasanje o njegovom izboru. U regionalnom parlamentu se, takođe, ne mogu usvojiti "inicijative suprotne španskom ustavu i statusu Katalonije".

Ako se, ipak, to dogodi, španska vlada ima rok od 30 dana da uloži veto i poništi odluku.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vuk

26.10.2017 13:42

Isto će uradit i naš Milokrad, kad-tad , mislim da smo čak blizu tome, da i nas i RS proda za svoju slobodu!!

ODGOVORITE
Name

Zai Jian

26.10.2017 13:57

Da, da. Nije lako kad znaš da treba ići u zatvor, bato moj.

ODGOVORITE
Name

ILIJA IZ ZVORNIKA

26.10.2017 15:30

Ja oću na eferendum i to odmah da zakružim otcepljenje!!!

ODGOVORITE
Name

MARA IZ ZVORNIKA

26.10.2017 15:51

Ljubavi moja ne piše se eferendum već referendum dušo moja! Kad dolaziš iz školice večeras sreco?