Evo kakva će zima biti u BiH

Natprosečno toplo i stabilno vreme tokom oktobra naglo su zamenili kiša i nestabilne vremenske prilike, a sudeći prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), topli dani kakve smo imali do sada su iza nas.

Bosna i Hercegovina 25.10.2017 | 22:27
Evo kakva će zima biti u BiH
Dežurni meteorolog FHMZ Ismira Ahmović kazala je da se u petak naveče očekuje novo naoblačenje s padavinama, koje, doduše, neće biti intenzivne.

"To naoblačenje u noći na subotu uusloviće padavine, uglavnom kišu, a na planinama sneg. U subotu u BiH pretežno oblačno sa slabom kišom, na planinama će biti i snega - navela je Ahmović.

Slično će biti i naredne sedmice, a sudeći prema prognozama koje je objavio FHMZ, od 5. do 7. novembra sledi osetno zahladnjenje, kada će jutarnje temperature pasti i do –3, a u Hercegovini do 3 stepena, dok dnevne neće prelaziti 10, a na jugu 15 stepeni.

Kada je u pitanju dugoročna prognoza za zimu, iz FHMZ ističu da je o tome još rano govoriti i da će ona biti objavljena krajem novembra ili početkom decembra.

S druge strane, poznata meteorološka kompanija „AccuWeather“, kao i pojedini nezavisni meteorolozi, već su objavili sezonsku prognozu za zimu u Evropi i na Balkanu.

Tako „AccuWeather“ navodi da se na području Balkana ove zime ne očekuje mnogo snežnih oluja, kao ni česta i duga kišna razdoblja.

"To ne znači da na ovom području uopšte neće biti kiše tokom zimskih meseci, ali količina padavina biće manja od proseka. Ove zime na Balkanu će snežne oluje biti retke i ne bi trebale dugo trajati. Najveće šanse za njihovu pojavu biće u drugoj polovini zime, odnosno krajem januara i tokom februara", navodi „AccuWeather“.

Dalje ističu da se u mesecima koji dolaze ne očekuje velika količina snega niti temperature ispod proseka, ali bi sam kraj zime, odnosno februar, trebao biti oštriji, s više snega, piše Avaz.

No, Zoran Zadro, nezavisni meteorolog iz Mostara, koji sa svojim timom meteorologa i fizičara objavljuje prognoze vremena, ne slaže se s ovom prognozom u svim segmentima.

On naglašava da će ova zima ipak biti bogatija padavinama od prošle, koja je bila ekstremno sušna.

"Dve sušne zime zaredom, realno, ne mogu se očekivati. Zima će ipak biti s nešto više padavina, ali prosečnih", kaže Zadro.

(Avaz.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar