Ruta puta za 1,5 miliona ljudi

Sastanak o temi „Definisanje optimalne varijante trase brze ceste od Sarajeva do Beograda, a na osnovu inicijative pokrenute od Republike Turske“ održan je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH.

Bosna i Hercegovina 25.10.2017 | 17:29
Ruta puta za 1,5 miliona ljudi
Sastanku su prisustvovali premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar transporta i komunikacija Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, gradonačelnici Tuzle, Bijeljine i Brčko Distrikta BiH Jasmin Imamović, Mićo Mićić i Siniša Milić, te načelnici Žepča i Orašja Mato Zovko i Stanko Vincetić.

"Imamo konekciju pruge od Brčkom prema Banovićima. Svi uslovi, pretpostavke ekonomske i demografske su tu. Ostaje pitanje da na određen način sve aktere u ovom projektu angažujemo da idu u ovom pravcu. Istočni pravac podrazumijeva Sarajevo - Sokolac - Višegrad", kazao je nakon sastanka premijer FBiH Fadil Novalić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao da potreban brži razvoj područja kroz koje bi trasa išla, te da će izgradnja trase dodatno doprinijeti tome.

"Mi smo došli ponoviti ono što smo rekli u Bijeljini. Snaga ovog prijedloga je demografska snaga, radi se o 1.500.000 ljudi. Naša je snaga u ekonomiji, to je ekonomski najpotentniji dio, radi se i o transportu roba. Imamo idejne projekte, prepreka je način; ili kredit ili koncesija. Ovo je nešto što integriše BiH, tu su tri entiteta i tri i više nacija i to najmnogoljudniji dio. Naša je potreba da se taj prostor brže razvija, jer taj bi prostor da je bolje pvoezan puno pomogao ostalim dijelovima BiH".

Mićo Mićić, načelnik Bijeljine je kazao da sve ide u prilog izgradnji ove trase.

"Mislim da je ovo sasvim normalna inicijativa i puno toga što je rečeno ide u prilog da ovo bude jedan od prioriteta. Ono što je sigurno, poslije Sarajeva i Banjaluke su ovo najveći gradovi i privredni centri. Bijeljina, Tuzla imaju veliki broj stanovnika, tako da to ide u prilog našoj trasi. Mi nismo izmišljali toplu vodu, u prostornom planu Republike Srpske i FBiH svi ovi putevi postoje. Mi bismo iskoristili dio puta 5c do Zenice, od Zenice postoji idejno rješenje do Žepša preko Tuzle do Brčkog, kao i rješenje puta Bijeljina - Brčko. Sve to ide u pravcu da je ovo jedna od najboljih trasa kojom bismo povezali najgušći dio BiH", istakao je Mićić.

(N1)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Дрина

25.10.2017 17:12

Аргументи Босића и Мићића показују невјероватан ниво егоизма, аполитичности, ограниченост схватања па и политичку незрелост. Сјеверни дио БиХ је веома близу аутопута који се и сада користи. Сигурно је да постоји потреба да сви путеви буду квалитетније и безбједније и то нико не спори.Познато је да је Сјевер насељенији и развијенији дио БиХ, да је привреда јача, да народ боље живи и да је стандард далеко већи од Југа. Али се с правом питамо да ли и даље треба јачати развијенији дио и то на рачун сиромашнијег Југа.

ODGOVORITE
Name

tyzla

25.10.2017 18:04

A sta cu ti ja tvoj problem

Name

re Drina

25.10.2017 19:02

Najbolje bi bilo da se Jug odvoji

Name

@Morava

25.10.2017 19:19

Autoput se i pravi tamo gdje će donijeti najviše para i dobiti za najkraće vrijeme, nikako kroz prazne đungle. Poslije se od te iste dobiti unapređuju ostali dijelovi države. Zar je zaista potrebno objašnjavati prostu računicu koju i djeca u vrtiću razumiju???

Name

Marko

25.10.2017 17:43

Mici je samo licni interes prioritet i zbog toga trazi put kroz Bijeljinu (da moze uzeti pare). Njega opsti interes uopste ne interesuje.

ODGOVORITE
Name

ILIJA IZ ZVORNIKA

25.10.2017 18:50

Samo pravac preko Tuzle i Bijeljine! Nista tamo neke vukojebine!!!

ODGOVORITE
Name

Realista

26.10.2017 06:23

Samo preko Ugljevika i nikako drukčije.