Mateus: Ja selektor Kosova?! Nema šanse!

Bivši trener Partizana Lotar Mateus demantovao je za B92 spekulacije da bi mogao da postane selektor takozvanog Kosova.

Fudbal 25.10.2017 | 15:45
Mateus: Ja selektor Kosova?! Nema šanse!
Kosovski mediji su prethodnih dana pisali da bi legendarni Nemac mogao da predvodi njihovu selekciju u sledećem kvalifikacionom ciklusu.

"Selektor? Nema šanse! Oštro demantujem mogućnost preuzimanja tzv. reprezentacije Kosova", bilo se sve što je Mateus hteo da kaže na ovu temu. 

Mateus se ne bavi trenerskim poslom već šest godina, otkako je dobio otkaz na mestu selektora selekcije Bugarske. 

Prethodno je vodio Rapid Beč, u kojem je počeo karijeru, potom Partizan, sa kojim je ostvario i najveći uspeh plasmanom u Ligu šampiona, prvi put u istoriji crno-belih, a zatim Mađarsku, Atletiko Paranaense, Red Bul Salcburg i Makabi Netanju. 

Kao igrač je bio znatno uspešniji, legenda je Borusije Menhengladbah, Bajerna i Intera, a nastupao je i za američki Metrostars. 

Odigrao je 150 utakmica za reprezentaciju Nemačke s kojom je bio prvak Sveta 1990, te prvak Evrope 1980. 

Sa klubovima je osvojio osam nacionalnih titula i ukupno 18 trofeja.

Posao selektora Bugarske koji je obavljao od septembra 2010. do septembra 2011. godine bio mu je poslednji u trenerskoj karijeri u kojoj nije dostigao klasu koja ga je krasila na terenu od 1979. do povlačenja 2000. godine.

Mateus je igrao za Borusiju Menhengladbah (1979-84), Bajern Minhen (1984-88), Inter (1988-92), ponovo Bajern (1992-2000) i potom kratko za američki Metrostars. Sa reprezentacijom Nemačke postao je prvak sveta na Mundijalu u Italiji 1990, deceniju nakon što je sa timom Zapadne Nemačke stigao do titule prvaka Evrope.

FIFA je tek 1991. godine počela sa izborom najboljeg fudbalera sveta, a čast da postane prvi laureat pripala je Mateusu koji je dobio 128 glasova. Drugi je bio Francuz Žan-Pjer Papen sa 113 glasova, treći Englez Gari Lineker sa 40, a četvrti Robert Prosinečki tadašnji reprezentativac Jugoslavije i as Crvene zveze sa 38 glasova.

Prvi selektor reprezentacije takozvanog Kosova, Albert Bunjaki, smenjen je nakon što je ekipa pod njegovim vođstvom osvojila bod u deset utakmica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. u grupi sa Islandom, Hrvatskom, Ukrajinom, Turskom i Finskom. Kosovari su kao domaćini igrali u Albaniji, u Skadru, postigli su tri, a primili 24 gola. Bunjaki je bio selektor tzv. Kosova od 2009. godine.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar