Bertomeu: Zamislite selekcije bez Ronalda i Mesija!

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu je oslikao kako će košarka izgledati ako FIBA i Evroliga ne dogovore koristeći slikovit primer iz sveta fudbala.

Košarka 24.10.2017 | 19:30
Bertomeu: Zamislite selekcije bez Ronalda i Mesija!
Bertomeu je rekao da je teško zamisliti fudbal i nacionalne selekcije Argentine bez Lionela Mesija i Portugaliju bez Kristijana Ronalda.

Tako će po njegovom mišljenju izgledati košarkaške reprezentacije ako se FIBA ogluši o zahteva saveza, Evrolige i drugih takmičenja.

"Osim ignorisanja bilo kakvog dogovora sa klubovima, FIBA je ignorisala i postojanje treće strane, NBA. U SAD igra 108 internacionalaca, a niko neće igrati kvalifikacije. To je neprihvatljivo", kaže Bertomeu za "Korijere dela Sera" i konstatuje da nivo košarke neće biti isti. 

"Zamislite u fudbalu Portugaliju bez Kristijana Ronalda ili Argentinu bez Lionela Mesija. Upravo to će se dogoditi u košarci. Reprezentacija će igrati kvalifikacije bez najboljih igrača što će smanjiti kvalitet utakmice", dodaje Bertomeu. 

FIBA po njegovom mišljenju na ovaj način deli igrače na dve kategorije. 

"Na primer, u Italiji je Danilo Galinari smatran igračem stepena A zato što nije obavezan da se odazove pozivu reprezentacije, a Luiđi Datome će biti stepen B i biće smatran negativcem ako iz Istanbula javi da neće igrati. FIBA tretira igrače na dva načina i to je takođe neprihvatljivo", objašnjava Bertomeu. 

On je na primeru specijalnih pozivnica opisao da i FIBA jednako kao i Evroliga misli na biznis. 

"FIBA kaže da Evroliga misli samo na posao? Evo da objasnim jednu stvar. Recimo da se Francuska ili Španija ne kvalifikuju za Mundobasket, stvarno mislite da im FIBA ne bi poslala posebne pozivnice i da zauzvrat dobije dosta novca od saveza? O čemu mi onda pričamo?", kaže Bertomeu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar