Nasilna djeca pod lupom zakona

Djevojčice koje su u Banjaluci pretukle vršnjakinju mogu biti krivično gonjene s obzirom na to da su napunile 14 godina, a kako će se postupiti u njihovom slučaju znaće se kad budu saslušane.

Republika Srpska 21.10.2017 | 07:35
Nasilna djeca pod lupom zakona
"Protiv svih lica starijih od 14 godina može se pokrenuti krivični postupak u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima, a lica mlađa od tih godina nisu krivično odgovorna", kazala je za "Nezavisne" Maja Đaković-Vidović, portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Ona je navela da je tužilac za maloljetnike Okružnog javnog tužilaštva obaviješten o događaju koji se dogodio u večernjim časovima 14. oktobra, kada su četiri maloljetnice fizički napale i nanijele povrede četrnaestogodišnjakinji, te je dao uputstva policijskim službenicima za dalje postupanje.

"Okružno javno tužilaštvo Banjaluka još nije zaprimilo izvještaj u vezi s predmetnim krivičnim događajem. Maloljetnice će biti saslušane u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, a nakon podnošenja izvještaja biće preduzete i druge potrebne istražne radnje, te donesena odluka u skladu sa zakonom", kaže Đaković-Vidovićeva.

Ono što je otežavajuća okolnost po maloljetne nasilnice je da se u novom Krivičnom zakoniku RS navodi da će onaj ko zlostavlja drugog ili prema njemu postupa na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine.

Ako to bude učinjeno primjenom sile, prijetnje ili na drugi nedozvoljen način, te bude nanesena velika bol ili teška patnja, biće kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(Nezavisne novine)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pedagog

21.10.2017 08:51

Dzaba "lupa zakona" kada su familije kao celije drustva razorene. Efikasnost jednog drustva se mjeri kulturom njenih gradjana, eto vam pokazatelja za dalje obrade..

ODGOVORITE
Name

TREBA KAZNITI I RODITELJE

21.10.2017 10:39

Treba najstroze kazniti i cetiri nasil ice za primjer i orevenciju ovakvog ponasanja najsttoze kazniti i roditelje inace ce ovo biti svakodnevica.

Name

Pa dragi moji

21.10.2017 10:41

5 gidina je malo sta ocekivati od takvih djevojcica da ostanu nekaznjene to je nagrada i eto jos nasilja. 5 godina i tacka.

ODGOVORITE