Video: Kako je Partizan uticao na istoriju muzike?!

Ser Džejms Mekmilan je priznati škotski kompozitor. I navijač Seltika. I bio je tužan te glazgovske večeri 1989. godine. Inspirisan pravilom "gola u gostima" napisao je kompoziciju. Evo kako je Slađan Šćepović uticao na klasičnu muziku.

Fudbal 22.10.2017 | 23:15
Video: Kako je Partizan uticao na istoriju muzike?!
Noć kada se fudbalski bogovi udruže i kada vam nanesu bol, može biti tragično iskustvo. Ali, ser Džejms Mekmilan u tom bolu i tragediji našao je izvor inspiracije.

Njegov tim je ispao, ali on je odlučio - napisaću kompoziciju za klavir o tome!

"Najneobičnije delo koje sam napisao je ono na koje me je inspirisao poraz Seltika od Partizana u Kupu pobednika kupova 1989. godine. To delo se zove 'Berzerkin' (The Berserkin) i glavna tema je uzaludno potrošena energija. Mislim da je to, vrlo verovatno, jedini koncert za klavir ikada napisano u istoriji muzike a koji je inspirisan fudbalom i pravilom gola u gostima", ispričao je 58-godišnji Mekmilan za BBC Škotska.

Dakle, u vreme kada je njegov tim doživeo nesreću Mekmilan je imao 30 godina.

To je ova kompozicija...Šta se desilo te glazgovske noći koja je Mekmilana bacila u očaj, ali i probudila mu stvaralački duh?

Pa, dogodio se beogradski Partizan.

Bila je to ona čuvena utakmica sa čak 9 golova. Seltik je pobedio 5:4, ali nedovoljno za prolaz, jer je Partizan u prvom meču u Mostaru (nije igrao u Beogradu zbog kazne) dobio 2:1. Imao je Seltik u rukama rezultat koji ga je vodio u naredno kolo, ali je Slađan Šćepović dva minuta pre kraja meča meča u Glazgovu postigao gol koji je doneo veliku radost crno-belima.

"Parni valjak" je već na startu takmičenja dobio izuzetno teškog protivnika i nije bio favorit. Ta uloga pripisana je nekadašnjem prvaku Evrope Seltiku. Perspektivan tim crno-belih ispred sebe je imao iskusnog škotskog predstavnika, a dodatni problem za četu Ivana Golca predstavljala je činjenica da Beograđani prvi meč zbog kazne ne mogu da igraju na stadionu JNA.

Odluka je pala da zeleno-beli budu ugošćeni u Mostaru, na stadionu Veleža. 

Po raskvašenom i teškom terenu crno-beli su pobedili 2:1. Goran Milojević i Milan Đurđević bili su strelci za Partizan, dok je jedini gol za Ostrvljane postigao Majk Gelovej. Ta utakmica je odigrana 12. septembra. Tačno 15 dana kasnije Partizan je gostovao na Seltik parku. Te prohladne glazgovske večeri, više od 50.000 navijača imalo priliku da na stadionu škotskog velikana gleda spektakularan duel, jedan od najinteresantnijih u istoriji UEFA takmičenja.

Sa jedne strane bio je super raspoloženi poljski reprezentativac Darijuš "Džeki" Đekanovski, koji je Beograđanima ubacio četiri komada, a sa druge raspoložen i raspucan "valjak". U prvom poluvremenu viđena su samo dva pogotka, od devet koliko ih je postignuto te večeri.

Budimir Vujačić je doveo Partizan u vođstvo na samom početku, da bi sredinom prvog dela izjednačio Đekanovski.   

A, onda je počeo šou...

Golovi su se ređali kao na traci. Nije se ni krenulo sa centra u drugom poluvremenu, a razgoropađeni Poljak je ponovo pogodio, za produžetak. Još jedan defanzivac Partizana uspeva da se dokopa liste strelaca. Aleksandar Đorđević samo tri minuta posle prvog vođstva Seltika uspešno završava kontru i poravnava rezultat. 

Poljak je spremio novo iznenađenje za Gorana Pandurovića, ali Đurovski opet uzvraća.

Slavlje navijača Partizana još se nije stišalo kada je Endi Voker doneo novu radost zeleno-belima - 4:3. Usledio je period od "čak" 15 minuta bez golova, a onda je Đekanovski izazvao lavinu oduševljenja kod domaćih pristalica. Seltik je imao rezultat za drugo kolo - 5:3. Partizan je bio na kolenima... 

"A, sada su za Partizan i sekunde važne... Nabačena lopta prema Spasiću. On je prihvata na poziciji levog krila. Poslednja šansa za Partizan... Nabačena lopta. Milko Đurovski je vraća u sredinu... šansa, šansa. GOL! GOL! GOL! Šćepović! Bravo Partizan lavljeg srca!", bile su reči legendarnog radio reportera Jordana Ivanovića kojima je ispratio akciju Partizana za konačnih 5:4.

PARTIZAN: Pandurović - Stanojković, Spasić - Milanič, Petrić, Vujačić - Đorđević, Milojević, Šćepović, Đurovski i Bogdanović.Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar