Obnova svetinje sela Brodac

U semberskom selu Brodac u toku je sanacija unutrašnjih zidova jedinstvenog Hrama Svetog arhangela Mihaila.

Republika Srpska 17.10.2017 | 09:46
Obnova svetinje sela Brodac
Crkva je spolja renovirana 2004. godine, a prva restauracija hrama iznutra počela je od najugroženijeg donjeg dijela zidova građevine, nakon čega je neophodno zamijeniti i potpuno dotrajala vrata na hramu.

Prvi put od podizanja crkve koja je stara više od 130 godina radi se na uređenju unutrašnjosti ove svetinje.

Protojerej stavrofor Srbislav Topalović kaže da je unutrašnjost crkve u jako lošem stanju i da su u ovaj posao krenuli sa malo sredstava. 



”Malter sa zidova je počeo otpadati zbog čega smo odlučili da prvi put od kako je hram sagrađen renoviramo unutrašnjost, međutim radovi su prestali zbog nedostatka novca”.

Do sada je uloženo 15.000 maraka ali to nije dovoljno da bi radovi bili završeni.

“Za uređenje zidova nam je potrebno još toliko novca, a najveći problem predstavljaju dotrajala vrata koja zimi ne mogu da se zatvore”, kaže sveštenik.



Hram Svetog arhangela Mihaila izgrađen za vrijeme austrougarske 1884 godine, samo tri takva postoje u svijetu a ako su naši preci uspjeli da sagrade ovu svetinju na nama je da je sačuvamo.

Da bi trajalo ovo duhovno i istorijski jedinstveno zdanje u Semberiji, potrebna je pomoć svih koji imaju mogućnost da pomognu obnovu hrama.

Sveštenik Topalović pozvao je sve vjernike da doniraju sredstva da bi unutrašnjost svetinje dobila novi izgled.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dubrawka

17.10.2017 08:53

Neka najprije pozovu Brocane,ugledne u ovom gradu,koji mogu,itekako mogu,da pomognu u obnovi ovog Svetog hrama. A Gospod je jedan I veliki I nagradi vjerujuce.

ODGOVORITE