Sve bliži uragan: Očekuju “Ofeliju“

Uragan “Ofelija” približava se evropskom tlu.  Irska je zatvorila sve škole, a osim škola zatvorene su i druge obrazovne institucije.

Svijet 16.10.2017 | 12:13
Sve bliži uragan: Očekuju “Ofeliju“
Irska meteorološka služba je izdala “crveno upozorenje” i ukazala na “potencijalni rizik po živote” pri očekivanom udaru oluje.

Vjeruje se da će “Ofelija” oslabiti, ali će ipak biti praćena snažnim udarima vjetra i do 130 kilometara na sat i obilnim padavinama, što bi moglo da izazove poplave.

Meteorolozi ističu da je “Ofelija” najsnažniji uragan ikada zabilježen na istoku Atlantika i prvi od 1939. godine koji je “doputovao” toliko daleko na sjever.

Dolazak nevremena očekuje se tačno na 30. godišnjicu “Velike oluje” iz 1987, tokom koje je u Britaniji stradalo skoro 20 ljudi i oboreno 15 miliona stabala.

Snaga “Ofelije”, koja se trenutno preko Atlantika kreće prema sjeveroistoku, u nedjelju je bila u kategoriji 2, sa vetrovima brzine 169 km na sat.

Očekuje se da njena snaga oslabi na nivo oluje kada bude stigla do kopna, ali britanski meteorolozi upozoravaju da bi i dalje mogli da ga prate vjetrovi “uraganske snage”.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar